Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκφωνεί ομιλία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ισραηλινό κέντρο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), στην αεροπορική βάση Παλματσίμ, κοντά στην πόλη Ρισόν Λεζιόν, στις 5 Ιουλίου 2023. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Ο Νετανιάχου λέει ότι η Χαμάς πρέπει να παραδοθεί εδώ και τώρα: «Η αρχή του τέλους»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι τα μέλη της Χαμάς πρέπει να παραδοθούν και ότι είναι η «αρχή του τέλους» για την χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες τρομοκράτες της Χαμάς παραδίδονται στις δυνάμεις μας», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα, σύμφωνα με μετάφραση. «Καταθέτουν τα όπλα τους και παραδίδονται στους ηρωικούς μαχητές μας».

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ο πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά αυτή είναι η αρχή του τέλους για τη Χαμάς», συνέχισε. «Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς: τελείωσε. Μην πεθάνετε για τον [ηγέτη της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ. Παραδοθείτε εδώ και τώρα».

Τα σχόλιά του αυτή τη Κυριακή έρχονται αφού τα τανκς των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας έφτασαν στην περιοχή κλειδί της Γάζας, το Χαν Γιουνίς, όπως δήλωσαν κάτοικοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα άρματα μάχης είχαν φτάσει στον κύριο δρόμο βορρά-νότου που διέρχεται από το κέντρο της Χαν Γιουνίς μετά από έντονες μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας που επιβράδυναν την ισραηλινή προέλαση από τα ανατολικά. Πολεμικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν την περιοχή δυτικά της επίθεσης.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξοντώσει τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007, αφού οι τρομοκράτες διέσχισαν τον φράχτη στις 7 Οκτωβρίου και έκαναν επιδρομή σε ισραηλινές πόλεις, πυροβολώντας οικογένειες μέσα στα σπίτια τους, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 240 ομήρους.

Οι αξιωματούχοι υγείας που υποστηρίζονται από τη Γάζα έχουν ισχυριστεί ότι 18.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, αν και τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να επαληθευτούν από τους Epoch Times.

Ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στις 8 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην παρεμπόδιση ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κάτι στο οποίο έχουν αντιταχθεί τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ. Η Γαλλία και η Ιαπωνία, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριξαν την πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ χαρακτήρισε το ψήφισμα «ανισόρροπο» και επέκρινε το συμβούλιο επειδή απέτυχε να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η διακοπή της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ θα επέτρεπε στη Χαμάς να κυβερνήσει τη Γάζα και να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις.

«Η Χαμάς δεν έχει καμία επιθυμία για μια βιώσιμη ειρήνη, για μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο κ. Γουντ πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με το Associated Press. «Για το λόγο αυτό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά μια βιώσιμη ειρήνη, στην οποία τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός».

Σχόλια των ΗΠΑ

Το Σάββατο και την Κυριακή, αρκετοί κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν δημόσια σχόλια σχετικά με τα υποτιθέμενα στοιχεία σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν από τρομοκράτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο CNN την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε: «Οι φρικαλεότητες που είδαμε στις 7 Οκτωβρίου είναι σχεδόν πέρα από ανθρώπινη περιγραφή και πέρα από την ικανότητά μας να τις χωνέψουμε. Και έχουμε μιλήσει γι’ αυτές και στο παρελθόν. Αλλά η σεξουαλική βία που είδαμε στις 7 Οκτωβρίου είναι πέρα από οτιδήποτε έχω δει επίσης».

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι καθώς το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την εκστρατεία… να θυμάστε ότι έχει να κάνει με μια τρομοκρατική οργάνωση που επιδόθηκε στην πιο άγρια κτηνωδία στις 7 Οκτωβρίου και κατέστησε σαφές ότι θα το έκανε ξανά και ξανά και ξανά αν της δινόταν η ευκαιρία», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν την Κυριακή. «Έτσι, το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει αυτό για να προστατευτεί, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο της 7ης Οκτωβρίου να επαναληφθεί. Αλλά καθώς το κάνει αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι».

Κλιμάκωση;

Οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος Χεζμπολάχ στο Λίβανο, που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα, εντάθηκαν την Κυριακή. Σε μια διεθνή διάσκεψη στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, το οποίο λειτούργησε ως κύριος μεσολαβητής για μια εκεχειρία που διήρκεσε μια εβδομάδα και κατά την οποία απελευθερώθηκαν περισσότεροι από 100 όμηροι, οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν για το βέτο που άσκησε την Παρασκευή σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι ο πόλεμος ενέχει τον κίνδυνο να ριζοσπαστικοποιήσει μια γενιά σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι η ισραηλινή εκστρατεία αποσκοπούσε στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα και πληρούσε τον νομικό ορισμό της γενοκτονίας, κατηγορίες που το Ισραήλ χαρακτήρισε εξωφρενικές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επικαλέστηκε το άρθρο 99 για την έναρξη της διαδικασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν θα παραιτηθεί» από την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

«Κάλεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή και επανέλαβα την έκκλησή μου για την κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες. «Δυστυχώς, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το πράξει, αλλά αυτό δεν το καθιστά λιγότερο αναγκαίο».

Εκτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το διοικητικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ ενέκρινε με συναίνεση μια επείγουσα πρόταση του ΠΟΥ για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα. Η επείγουσα δράση -που προτάθηκε από το Αφγανιστάν, το Κατάρ, την Υεμένη και το Μαρόκο- επιδιώκει τη διέλευση στη Γάζα ιατρικού προσωπικού και προμηθειών, απαιτεί από τον ΠΟΥ να καταγράψει τη βία κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση των νοσοκομείων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε