Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Ο πρόεδρος της Επιλεκτικής Επιτροπής για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, βουλευτής Μάικλ Γκάλαχερ (R-Wis.), κατά τη διάρκεια διαθρησκευτικής στρογγυλής τράπεζας για την απειλή του ΚΚΚ κατά της θρησκευτικής ελευθερίας. Ουάσιγκτον, 12 Ιουλίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Ο παγκοσμιοποιημένος τεχνο-ολοκληρωτισμός της Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) τελειοποιεί ένα τεχνο-ολοκληρωτικό καθεστώς, το οποίο προτίθεται να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, προειδοποίησε ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ (R-Wis.).

Η επιδεινούμενη καταστολή της πίστης από το καθεστώς βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ακρόασης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο νομοθέτης χθες Τετάρτη 12 Ιουλίου. Ένα βασικό συμπέρασμα, είπε ο πρόεδρος και άλλοι συμμετέχοντες στο πάνελ της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι ότι οι εν λόγω παραβιάσεις δεν περιορίζονται εντός των κινεζικών συνόρων.

«Σε όλους τους τομείς, έχουμε δει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα πρόσβασης στην κινεζική αγορά και την οικονομική του δύναμη για να εκβιάζει αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες», δήλωσε ο κ. Γκάλαχερ στο πρακτορείο NTD της Epoch Times.

Ο νομοθέτης έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος σε μια αγωγή εναντίον της Cisco, στην οποία ο τεχνολογικός γίγαντα της Καλιφόρνιας κατηγορείται ότι παρέχει βοήθεια στο κινεζικό καθεστώς για τη δίωξη της πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ – ομάδα η οποία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζουν με βάση τις παγκόσμιες αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Η Cisco φέρεται να έδωσε στο καθεστώς τεχνολογία των ΗΠΑ και υλικό εξοπλισμό που του επέτρεψαν να κατασκευάσει ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης. Πάνω από δώδεκα ασκούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης, ισχυρίζονται ότι το σύστημα που προέκυψε παρακολουθούσε τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους που σχετίζονταν με το Φάλουν Γκονγκ, οδηγώντας στη σύλληψη και τον βασανισμό τους στην Κίνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco Systems Τζον Τσέιμπερς (δ) και ο πρόεδρος της κινεζικής Alibaba.com Τζακ Μα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Πεκίνο. Κίνα, 1η Νοεμβρίου 2007.

 

Κάμερες παρακολούθησης στο Χανγκτζόου, στην επαρχία Τζεζιάνγκ της ανατολικής Κίνας. 29 Μαΐου 2019. (STR/AFP via Getty Images)

 

Ο νομοθέτης δήλωσε ότι η καταγγελλόμενη επιχειρηματική συμφωνία και ο αντίκτυπός της στη δύναμη επιτήρησης του ΚΚΚ δεν θα τον εξέπληττε.

«Είναι μια εκδήλωση διεθνικής καταστολής και, τελικά, νομίζω ότι αποδεικνύει ότι το τεχνο-ολοκληρωτικό καθεστώς που τελειοποιεί το ΚΚΚ στην Κίνα δεν πρόκειται να παραμείνει εκεί. Είναι ένα μοντέλο που θέλει να εξάγει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «εξετάζει μια σειρά από νομοθετήματα για να το αντιμετωπίσει».

Στο στρογγυλό τραπέζι, εκπρόσωποι Κινέζων χριστιανών, Θιβετιανών και Ουιγούρων μίλησαν επίσης για τα δεινά που υπέστησαν από τους αξιωματούχους του ΚΚΚ, ενώ ορισμένοι, όπως ο πάστορας της κατ’ οίκον εκκλησίας Παν Γιονγκουάνγκ, συνεχίζουν να διώκονται ακόμη και μετά τη φυγή τους από την Κίνα.

Ο πάστορας Παν Γιονγκγκουάνγκ της Εκκλησίας Μέιφλαουερ της Κίνας, στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο από τις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2023, συμμετείχε στη διαθρησκειακή στρογγυλή τράπεζα με θέμα την απειλή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τη θρησκευτική ελευθερία. Ουάσιγκτον, 12 Ιουλίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Ο κ. Παν και τα μέλη της εκκλησίας Μέιφλαουερ στην πόλη Σεντζέν της Κίνας εγκατέλειψαν την Κίνα τον Οκτώβριο του 2019. Αφότου έφτασαν στη Νότια Κορέα, πολλοί από την ομάδα έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα από αξιωματούχους του ΚΚΚ που τους διέταζαν να επιστρέψουν στην Κίνα. Τα μέλη ακολουθήθηκαν επίσης στην Ταϊλάνδη από πιθανούς πράκτορες του ΚΚΚ, ενώ οι συγγενείς τους στην Κίνα αντιμετώπισαν παρενοχλήσεις και ανακρίσεις, δήλωσε ο κ. Παν στην ακρόαση. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, Κινέζοι αστυνομικοί επισκέφθηκαν τους γονείς της συζύγου του στην κεντρική κινεζική επαρχία Χουνάν, προκειμένου να την πιέσουν να παροτρύνει τον κ. Παν να επιστρέψει. Το άγχος του εκβιασμού και η ανησυχία για την ευημερία των ηλικιωμένων γονέων της προκάλεσαν στην κυρία Παν μερική καρδιακή προσβολή.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο. Αν πετύχουν τους στόχους τους, τότε αυτό που βλέπετε να συμβαίνει στην Κίνα θα συμβεί σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στην Epoch Times ο βουλευτής Κάρλος Χιμένεθ (R-Fla.), μέλος της Επιτροπής Κίνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν και αργότερα επέβαλαν πρόστιμο στον καρδινάλιο Τζόζεφ Ζεν, 91 ετών, για ένα ταμείο στήριξης διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας. Περιστατικά όπως αυτό μιλούν για τη σημασία του να μιλάμε για τις παραβιάσεις του καθεστώτος, είπε ο κ. Χιμένεθ, επειδή αυτό που συμβαίνει στην Κίνα αυτή τη στιγμή θα μπορούσε μια μέρα «να συμβεί σε εσάς».

Ο βουλευτής Κάρλος Χιμένεθ (R-Fla.), κατά τη διάρκεια της διαθρησκευτικής στρογγυλής τράπεζας με θέμα την απειλή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τη θρησκευτική ελευθερία. Ουάσιγκτον, 12 Ιουλίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

«Πρέπει να είσαι υποταγμένος στο ΚΚΚ” και αν «θεωρηθεί ότι απειλείς το ΚΚΚ με οποιονδήποτε τρόπο, θα διωχθείς, θα μπεις στη φυλακή και μερικές φορές μπορεί να χάσεις ακόμα και τη ζωή σου”.

Άνθρωποι διαμαρτύρονται για την κυβερνητική απαγόρευση των μασκών προσώπου στο Central του Χονγκ Κονγκ, στις 4 Οκτωβρίου 2019. (Laurel Chor/Getty Images)

 

Ο Ντολκούν Ισα, πρόεδρος του Παγκόσμιου Κογκρέσου Ουιγούρων, ποζάρει σε μια έκθεση φωτογραφίας Ουιγούρων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, στην οποία παρουσιάζονται δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται ή φέρονται να κρατούνται σε στρατόπεδα του ΚΚΚ στο Σιντζιάνγκ της Κίνας. Η έκθεση έλαβε χώρα μπροστά από τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. (Denis Balibouse /Reuters)

 

Πολλοί νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ για τη θρησκευτική ελευθερία εφιστούν την προσοχή σε προσπάθειες που γίνονται εντός των ΗΠΑ από μεγάλες εταιρείες, όπως η Nike και η Coca-Cola, οι οποίες ασκούν πίεση για λογαριασμό της Κίνας, ώστε να αποδυναμωθεί η νομοθεσία που απαγορεύει τις εισαγωγές από τη Σιντζιάνγκ για λόγους που αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε τέτοιου είδους πιέσεις και να εμποδίσει τις πολυεθνικές εταιρείες να συμμετέχουν στην κατασταλτική πολιτική του κινεζικού καθεστώτος, δήλωσε ο Φρέντερικ Ντέιβι, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία.

Ο ογκολόγος Δρ Γουέλντον Γκίλκρηζ του Πανεπιστημίου της Γιούτα είχε δηλώσει προηγουμένως στην Epoch Times ότι οι ηγέτες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της σχολής του σκόπιμα απέφευγαν να μιλήσουν δημοσίως για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων που συμβαίνουν στην Κίνα φοβούμενοι οικονομικά αντίποινα από το Πεκίνο.

Ο Φρέντερικ Ντέιβι, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία και Στρατηγικός Σύμβουλος του Προέδρου στο Union Theological Seminary (Νέα Υόρκη), κατά τη διάρκεια της διαθρησκειακής στρογγυλής τράπεζας με θέμα την απειλή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τη θρησκευτική ελευθερία. Ουάσιγκτον, 12 Ιουλίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Για τον κο Ντέηβι, ο οποίος νωρίτερα στο πάνελ είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τις διμερείς ακαδημαϊκές συνεργασίες που χρησιμοποιεί το ΚΚΚ για να καταστήσει τα αμερικανικά ιδρύματα «αδιάφορα στις θηριωδίες», το παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Απλώς αποδεικνύει σε ποιο σημείο έχει φτάσει το επιπέδο επιρροής της κινεζικής οικονομίας σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στην Epoch Times.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν είναι άμοιροι ευθυνών, σημείωσε ο Τόνι Πέρκινς, πρώην πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τη θρησκευτική ελευθερία και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικογενειακών Ερευνών.

«Η Κίνα είναι στην πραγματικότητα πιο καταπιεστική σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο δεκαετίες γιατί απλώς έχει τη δυνατότητα να το κάνει, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές χρηματοδοτούν την καταστολή της», δήλωσε ο κος Πέρκινς στο πάνελ.

Ο Τόνι Πέρκινς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικογενειακών Ερευνών, συμμετείχε στη διαθρησκειακή στρογγυλή τράπεζα με θέμα την απειλή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τη θρησκευτική ελευθερία. Ουάσιγκτον, 12 Ιουλίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Κατά τη γνώμη του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να έχουν «περαιτέρω οικονομικές συναλλαγές» με την Κίνα, έως ότου αλλάξει η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουμε εθιστεί στα φθηνά αγαθά – [έχουμε γίνει] μια πολύ υλιστική κοινωνία- αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τα κέρδη που αποκομίζονται επηρεάζουν την πολιτική, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό», επεσήμανε ο κος Πέρκινς στην Epoch Times.

«Για την οικογένειά μας, ας διαβάζουμε στην ετικέτα πού κατασκευάζονται τα αγαθά που θέλουμε να αγοράσουμε. Και ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην αγοράζουμε προϊόντα από την Κίνα και ας παροτρύνουμε και τους άλλους να μας μιμηθούν», πρότεινε.

 

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε