Σάββατο, 05 Οκτ, 2024
Το λογότυπο της Cisco στο Mobile World Congress. Βαρκελώνη, 26 Φεβρουαρίου 2018. (Pau Barrena/AFP via Getty Images)

Το Εφετείο των ΗΠΑ εγκρίνει την αγωγή κατά της Cisco για αρωγή του Πεκίνου στη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ

Η αγωγή κατά του τεχνολογικού κολοσσού Cisco με έδρα την Καλιφόρνια, που διατυπώνει την κατηγορία ότι η εταιρεία διευκολύνει τη βίαιη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το κινεζικό καθεστώς, μπορεί να προχωρήσει σε δίκη, αποφάσισε το 9ο Εφετείο των ΗΠΑ στις 7 Ιουλίου.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής ομάδας που διώκεται έντονα στην Κίνα από το 1999, κατέθεσαν το 2011 αγωγή κατά της Cisco και δύο πρώην στελεχών της, τον επί μακρόν διευθύνοντα σύμβουλο Τζον Τσέιμπερς και τον Φρέντι Τσιουνγκ, τότε αντιπρόεδρο της Cisco για την ευρύτερη Κίνα. Η εταιρεία, σύμφωνα με την αγωγή, προμήθευε τεχνολογία στους κομμουνιστές αξιωματούχους της Κίνας, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης για τον εντοπισμό και την καταγραφή των κινήσεων των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, διευκολύνοντας έτσι τη μετέπειτα σύλληψη και τα βασανιστήρια τους.

Ανατρέποντας την απόφαση κατώτερου περιφερειακού δικαστηρίου του 2014 που είχε απορρίψει την υπόθεση, το ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των εναγόντων ήταν επαρκείς για να προχωρήσει η υπόθεση.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί των εναγόντων, που γίνονται δεκτοί ως αληθινοί, είναι επαρκείς για να στοιχειοθετηθεί ένας βάσιμος ισχυρισμός ότι η Cisco παρείχε ουσιαστική τεχνική βοήθεια στο ντοουτζένγκ του Φάλουν Γκονγκ, έχοντας επίγνωση ότι ήταν ουσιαστικά πιθανό να λάβουν χώρα παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου όπως βασανιστήρια, αυθαίρετες κρατήσεις, εξαφανίσεις και εξωδικαστικές δολοφονίες», έγραψε η δικαστής του αμερικανικού δικαστηρίου Μάρσα Μπέρζον στην πλειοψηφία της γνώμης 2-1 που επανέφερε την αγωγή. Ο όρος ντοουτζένγκ, που χρησιμοποιείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, αναφέρεται στις βίαιες πολιτικές εκστρατείες που υποκινεί το καθεστώς κατά των θεωρούμενων εχθρών.

Η κα Μπέρζον δήλωσε ότι οι ενέργειες της εταιρείας, πολλές από τις οποίες έλαβαν χώρα σε αμερικανικό έδαφος, συνιστούν «υποβοήθηση και υποκίνηση» των παραβάσεων του κινεζικού καθεστώτος.

Epoch Times Photo
Το 9ο Εφετείο των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο, 12 Ιουνίου 2017. (Justin Sullivan/Getty Images)

 

Η Τέρι Μαρς [Terri Marsh], εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επικεφαλής δικηγόρος των εναγόντων, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ένα θετικό βήμα προς τον περιορισμό της εκστρατείας δίωξης.

«Το μήνυμα είναι σαφές: οι αμερικανικές εταιρείες και τα στελέχη τους δεν μπορούν να προωθούν ατιμώρητα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν», δήλωσε στην Epoch Times.

Οι ενάγοντες, επικαλούμενοι υλικό μάρκετινγκ της Cisco που βρέθηκε σε κινεζικούς ιστότοπους και αλλού, ισχυρίζονται ότι η Cisco ενήργησε ως κάτι περισσότερο από ένας άβουλος εμπορικός παράγοντας που πωλούσε προϊόντα στην Κίνα. Προκειμένου να κερδίσει την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κινεζική αγορά τεχνολογίας, υποστηρίζει η καταγγελία, η εταιρεία προώθησε τη στόχευση των αντιφρονούντων και έγινε αρωγός της βίαιης καταστολής της πίστης από το καθεστώς, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό με αμερικανική τεχνολογία και τεχνογνωσία με αντάλλαγμα πρόσβαση στην [κινεζική] αγορά.

Το σύστημα στο οποίο αναφέρονται οι ενάγοντες είναι η «Χρυσή Ασπίδα», η πλατφόρμα παρακολούθησης βάσει των δεδομένων του κινεζικού μηχανισμού ασφαλείας, η οποία είναι προσβάσιμη σε εθνικό επίπεδο στην Κίνα. Η Cisco, υποστηρίζουν, είχε σχεδιάσει, εκπονήσει και βοηθήσει σημαντικά στην υλοποίηση και τη μετέπειτα τελειοποίηση του σχεδίου «Χρυσή Ασπίδα», σε μια περίοδο που το καθεστώς ήταν ανίκανο να αναπτύξει ένα τέτοιο σχέδιο από μόνο του.

Epoch Times Photo
Ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco Systems Τζον Τσέιμπερς στο συνέδριο Oracle OpenWorld 2006 στο Σαν Φρανσίσκο. (Justin Sullivan/Getty Images)

 

Εκτός από το προσαρμοσμένο λογισμικό, η Cisco παρείχε επίσης δοκιμές και συνεχή «εκπαίδευση δεξιοτήτων» και «τεχνική κατάρτιση» στους Κινέζους πράκτορες που είχαν αναλάβει τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ, ώστε να κατακτήσουν τη χρήση της τεχνολογίας, σύμφωνα με τους ενάγοντες.

Από τα κεντρικά γραφεία της στο Σαν Χοσέ, η Cisco σχεδίασε και κατασκεύασε βασικά εξαρτήματα, όπως τσιπ ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για τη Χρυσή Ασπίδα, και η εταιρεία «σκόπιμα ενσωμάτωσε τις υπογραφές ειδικά για το Φάλουν Γκονγκ στις αναβαθμίσεις του λογισμικού ασφαλείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες και τα άτομα του Φάλουν Γκονγκ αναγνωρίζονταν, εμποδίζονταν, παρακολουθούνταν και καταστέλλονταν», αναφέρει η δικαστική κατάθεση.

Το προϊόν που προέκυψε ήταν ένα σύστημα παρακολούθησης που μπορούσε να καταγράφει τις δραστηριότητες των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στο καθεστώς να εντοπίζει, να συγκεντρώνει και να βασανίζει τα μέλη της πνευματικής ομάδας, για να απαρνηθούν την πίστη τους. Το σύστημα δημιουργεί επίσης λεπτομερή και διαρκώς ενημερωμένα προφίλ πιθανών και γνωστών ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, τα οποία οι Κινέζοι αξιωματικοί ασφαλείας μπορούν να ανακτήσουν από οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με πληροφορίες που περιλαμβάνουν τη θέση τους, τα μέλη της οικογένειάς τους και τις επαφές τους, ισχυρίζονται οι ενάγοντες.

Epoch Times Photo
Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ παλεραύνουν στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Φάλουν Ντάφα. 12 Μαΐου 2023. (Mark Zou/The Epoch Times)

 

Και οι 13 ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού πολίτη, δήλωσαν ότι αναγνωρίστηκαν μέσω της τεχνολογίας «Χρυσή Ασπίδα» ως συμμετέχοντες σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το Φάλουν Γκονγκ στο διαδίκτυο και τέθηκαν υπό κράτηση για μήνες έως και χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

«Τα σωματικά βασανιστήρια που υπέστησαν οι ενάγοντες υπό κράτηση και κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας περιελάμβαναν ξυλοδαρμούς με ατσάλινες ράβδους και ηλεκτροσόκ με ηλεκτροφόρα γκλομπ, στέρηση ύπνου, εξαναγκαστικό κάθισμα ή ορθοστασία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε επώδυνες στάσεις και βίαιη, εξαναγκαστική σίτιση», έγραψε η κα Μπέρζον.

Οι αρχές φέρεται να χρησιμοποίησαν πληροφορίες αποθηκευμένες στο σύστημα «Χρυσή Ασπίδα» για την άσκηση ψυχικής πίεσης κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, σημείωσε περαιτέρω η δικαστής.

Η κα Μπέρζον σημείωσε επίσης τις φερόμενες ως επαναλαμβανόμενες αναφορές της Cisco στη ρητορική του Κόμματος σχετικά με το Φάλουν Γκονγκ. Η εταιρεία φέρεται να είχε προωθήσει τις υπηρεσίες της ως χρήσιμες για το ντοουτζένγκ του Φάλουν Γκονγκ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε εμπορικές εκθέσεις στο Πεκίνο, ενώ ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο της Cisco, το 2012, φέρεται να χρησιμοποίησε [τους όρους] «ιοί» και «πανούκλα» για να περιγράψει το Φάλουν Γκονγκ, «αντικατοπτρίζοντας την προπαγάνδα του Κόμματος», έγραψε για την επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι της Cisco δεν απάντησαν μέχρι την ώρα έκδοσης του παρόντος στο αίτημα της Epoch Times για σχόλια.

 

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε