Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ ζητούν το τέλος της δίωξης της πνευματικής ομάδας στην Κίνα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που σηματοδοτεί 24 χρόνια από την έναρξη της δίωξης. Λόφος του Καπιτωλίου, ΗΠΑ, 20 Ιουλίου 2023. (Σαμίρα Μπουάου/ The Epoch Times)

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων περνάει νομοσχέδιο κατά των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στο Πεκίνο

‘Η ευρεία, συστηματική, χορηγούμενη από το κράτος δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα… μπορεί να συνιστά γενοκτονία’, αναφέρει το νομοσχέδιο.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νομοσχέδιο με σκοπό τον τερματισμό της μακροχρόνιας εκστρατείας του κινέζικου καθεστώτος κατά της πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ.

Ο δικομματικός Νόμος Προστασίας του Φάλουν Γκονγκ (H.R. 4132), που εισήχθη από τον Αντιπρόσωπο Σκοτ Πέρρυ (Ρεπουμπλικανός – Πενσυλβάνια) μαζί με άλλους 18 συγχορηγούς, πέρασε με φωνητική ψηφοφορία στις 25 Ιουνίου. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που προχώρησε στο νομοθετικό σώμα και αφορά τη βάναυση καταπίεση της πίστης από το Πεκίνο.

Το Φάλουν Γκονγκ, μια πρακτική διαλογισμού που βασίζεται στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας, είναι το υποκείμενο μια ανελέητης εκστρατείας στην κομμουνιστική Κίνα σχεδιασμένης να εξαλείψει την πίστη.

Τα τελευταία 25 χρόνια, οπαδοί της πρακτικής – απαριθμώντας έως και 100 εκατομμύρια το 1999 σύμφωνα με εκτιμήσεις εκείνου του καιρού – έχουν έρθει αντιμέτωποι με μακρόχρονες φυλακίσεις, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία καθώς και εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων.

Ο Νόμος Προστασίας του Φάλουν Γκονγκ, ο οποίος ακόμη χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας, καλεί για τον άμεσο τερματισμό της δίωξης. Εάν περάσει ο νόμος, θα σημαίνει για τις ΗΠΑ την αποφυγή κάθε συνεργασίας με την Κίνα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις και περιορισμούς στις βίζες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ σε διεθνές επίπεδο.

ZoomInImage
Ο Αντιπρόσωπος Σκοτ Πέρρυ (Ρεπουμπλικανός – Πενσυλβάνια) στη ροτόντα του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Ουάσιγκτον, 25 Ιουνίου 2024 (Μανταλίνα Βασιλείου/The Epoch Times)

 

Ο κος Πέρρυ είπε στην Αίθουσα της Βουλής στις 25 Ιουνίου πως το να συζητείται το θέμα των συστηματικών εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων εν έτει 2024 είναι από μόνο του πάρα πολύ τρομακτικό.

«Η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων – μια μορφή μαζικής δολοφονίας – είναι κάτι [σαν αυτό που είδαμε με τον] Γιόζεφ Μένγκελε, αλλά συμβαίνει σήμερα», ανέφερε.

«Στην Κίνα, αν έχεις τα χρήματα, δεν υπάρχει λίστα αναμονής για να λάβεις ένα όργανο. … Υπάρχει διαθέσιμη προμήθεια τέτοιων οργάνων.»

Ο κος Πέρρυ περιέγραψε το νομοσχέδιο ως «την πρώτη δεσμευτική υποχρέωση από το Κογκρέσο να λάβει ισχυρά νομικά μέτρα ενάντια στη δίωξη και τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, κάνοντας το Φάλουν Γκονγκ το κεντρικό στοιχείο του νομοσχεδίου – κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ ύστερα από 25 χρόνια».

Ο Νόμος Προστασίας του Φάλουν Γκονγκ θα επιβάλει επίσης κυρώσεις στους Κινέζους αξιωματούχους, τους στρατιωτικούς ηγέτες ή άλλους, που «εν γνώσει τους είναι υπεύθυνοι για ή είναι συνένοχοι σε ή έχουν εκούσια ή ακούσια συμμετάσχει σε αφαίρεση οργάνων χωρίς συναίνεση του δότη” στην Κίνα.

Οποιοσδήποτε βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων δεν θα μπορεί να εισέλθει στις ΗΠΑ ή να διενεργήσει συναλλαγές βασισμένες στις ΗΠΑ και η παρούσα βίζα του θα ανακληθεί. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης αστική ποινή έως και 250.000 δολάρια και ποινική κύρωση 1 εκατομμυρίου δολαρίων καθώς και 20 χρόνια φυλάκιση για τους παραβάτες.

Υπό την ισχύ του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Υγείας και ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας θα πρέπει να καθορίσουν εάν η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ ορίζεται ως φρικαλεότητα σύμφωνα με τον Νόμο Elie Wiesel για την πρόληψη της γενοκτονίας και των φρικαλεοτήτων του 2018 και να ανακαλύψουν πόσα χρήματα από επιχορηγήσεις των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα.

«Η ευρεία, συστηματική, χορηγούμενη από το κράτος δίωξη του Φάλουν Γκονγκ από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αποτελεί μια ξεκάθαρη παράβαση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ και μπορεί να συνιστά γενοκτονία», αναφέρει το έγγραφο του νομοσχεδίου.

Μιλώντας υπέρ του νομοσχεδίου, ο αντιπρόσωπος Γκρεγκ Στάντον (Δημοκρατικός – Αριζόνα) εστίασε στα «ασύλληπτα βάσανα που υποφέρουν τα θύματα, με «τα πιο βασικά τους δικαιώματα να έχουν αφαιρεθεί και τα σώματά τους να έχουν παραβιαστεί με τις πιο αποτρόπαιες μεθόδους».

«Φανταστείτε τον τρόμο και την απόγνωση αυτών που φυλακίζονται για τα πιστεύω τους, μόνο και μόνο για να τους αφαιρεθούν τα όργανα τους», είπε. «Αυτό δεν είναι μια στατιστική, ή ένα μακρινό ζήτημα. Αυτοί είναι αληθινοί άνθρωποι – άνθρωποι με οικογένειες, με όνειρα, οι οποίοι υπομένουν απίστευτο πόνο και τρόμο.»

Ο αντιπρόσωπος Ριτς ΜακΚόρμικ (Ρεπουμπλικανός – Τζόρτζια) ευχαρίστησε τον κο Πέρρυ για το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «η ιδέα πως ένα μέλος μια θρησκευτικής μειονότητας μπορεί να γίνει στόχος και να σκοτωθεί έτσι ώστε τα όργανά του να αφαιρεθούν είναι κάτι αντίστοιχο μιας ταινίας τρόμου».

Το 2006, οι Epoch Times πρώτοι ανέφεραν την αφαίρεση οργάνων ύστερα από ομιλίες αυτόπτων μαρτύρων ισχυριζόμενοι ότι διεξάγονταν φόνοι για όργανα σε κινέζικα νοσοκομεία και υπόγειες εγκαταστάσεις. Μία μάρτυρας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Άννι (Annie), είπε πως ο άντρας της αφαιρούσε κερατοειδείς από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ ενώ εργαζόταν ως νευροχειρουργός σε νοσοκομείο στη νοτιοανατολική Κίνα.

«Οι ζωές των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ δεν προστατεύονται από την κυβέρνηση. Οι ζωές τους θεωρούνται φθηνές από τις αρχές», είπε. «Είναι ένα εθνικό έγκλημα.»

Έκτοτε το ζήτημα έχει λάβει περισσότερη προσοχή, ειδικά αφότου το Δικαστήριο για την Κίνα με έδρα στο Λονδίνο απεφάνθη το 2019 πως η κακοποίηση λαμβάνει χώρα στην Κίνα σε σημαντική κλίμακα, και πως οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ αποτελούν την κύρια πηγή οργάνων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους που απαγορεύουν στις ασφάλειες υγείας να χρηματοδοτούν εγχειρήσεις μεταμόσχευσης οργάνων στην Κίνα, ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ειδικοί που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αποδοκιμάσει δημόσια τη φρικτή αυτή πρακτική.

Το 2023, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το πρώτο της νομοσχέδιο σχετικά με το ζήτημα των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων σε γενικό επίπεδο.

Της  Eva Fu

Μετάφραση: Βλαδίμηρος Αλεξάντρωφ

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε