Τετάρτη, 17 Ιούν, 2026
Αστυνομικοί έξω από το δικαστήριο West Kowloon Magistrates' Court, στο Χονγκ Κονγκ. Κίνα, 12 Ιανουαρίου 2026. (Peter Parks/AFP μέσω Getty Images)

Πολλαπλές συλλήψεις άνδρα από το Σιτσουάν επειδή ασκεί Φάλουν Γκονγκ

Ο Τζανγκ Τζουν, κάτοικος της πόλης Ναντσόνγκ στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, συνελήφθη ξανά στις 7 Μαΐου 2026 επειδή ασκεί Φάλουν Γκονγκ, σύμφωνα με το Minghui.org. Η νέα σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία εις βάρος του, επειδή μίλησε σε στρατιωτικό αξιωματικό για την πνευματική άσκηση. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Μαΐου, η Εισαγγελία της Περιφέρειας Γκαοπίνγκ ενέκρινε τη σύλληψή του, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα ποινική δίωξη.

Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική άσκηση που περιλαμβάνει διαλογισμό και ηθικές κατευθυντήριες βασισμένες στις αρχές της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας. Από το 1999, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει εξαπολύσει εκστρατεία δίωξης εναντίον των ασκούμενων της μεθόδου. Στην περίπτωση του Τζανγκ Τζουν, η νέα σύλληψη αποτελεί συνέχεια μιας μακράς αλυσίδας διώξεων, φυλακίσεων και παρενοχλήσεων που ξεκίνησαν λίγα χρόνια μετά την έναρξη της άσκησής του.

Ο Τζανγκ άρχισε να ασκεί Φάλουν Γκονγκ το 2010. Έκτοτε, έχει φυλακιστεί δύο φορές, εκτίοντας συνολικά έξι χρόνια και έξι μήνες. Η πρώτη γνωστή σύλληψή του έγινε στις 18 Απριλίου 2014, όταν συνελήφθη μαζί με έναν άλλο ασκούμενο, τον Μινγκ Σαολίν, επειδή διένειμαν ενημερωτικό υλικό για το Φάλουν Γκονγκ. Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου, σύμφωνα με το Minghui, ξυλοκοπήθηκαν και ανακρίθηκαν.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο Μινγκ Σαολίν χτυπήθηκε στο κεφάλι, δέχθηκε χαστούκια στο πρόσωπο, κλωτσιές στην κοιλιά και στα πόδια, ενώ χτυπήθηκε και με ράβδο για περισσότερο από μία ώρα. Μετά τη μεταφορά τους στο Κέντρο Κράτησης της πόλης Ναντσόνγκ, οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την κακομεταχείριση. Η αντίδραση των αρχών ήταν να τους χτυπήσουν με ελαστικό γκλομπ και να τους υποβάλουν σε αναγκαστική σίτιση.

Στις 8 Οκτωβρίου 2014, το Δικαστήριο της Περιφέρειας Τζιαλίνγκ καταδίκασε τόσο τον Τζανγκ Τζουν όσο και τον Μινγκ Σαολίν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ο Τζανγκ μεταφέρθηκε στη φυλακή Τζιατζόου στις 4 Φεβρουαρίου 2015. Εκεί, εξαναγκάστηκε σε πολλές ώρες εργασίας χωρίς αμοιβή. Σε περίπτωση που δεν ολοκλήρωνε την ημερήσια ποσότητα εργασίας που του είχε ανατεθεί, οι δεσμοφύλακες τον βασάνιζαν το βράδυ.

Η πρώτη αυτή φυλάκιση έληξε στις 18 Οκτωβρίου 2017. Ωστόσο, η αποφυλάκισή του δεν σήμανε και το τέλος της πίεσης από τις αρχές. Το Minghui αναφέρει ότι η αστυνομία συνέχισε να τον παρενοχλεί μετά την απελευθέρωσή του. Στις 22 Αυγούστου 2018, ομάδα αστυνομικών πήγε στο σπίτι της μητέρας του. Καθώς εκείνη δεν βρισκόταν εκεί, οι αστυνομικοί φωτογράφισαν τον εξωτερικό χώρο της κατοικίας και επέστρεψαν το απόγευμα για να ρωτήσουν πού βρισκόταν ο Τζανγκ.

Στις 30 Νοεμβρίου 2019, συνελήφθη για δεύτερη φορά. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, το Δικαστήριο της Περιφέρειας Σουντσίνγκ τον καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 5.000 γιουάν. Η κατηγορία που χρησιμοποιήθηκε ήταν η «υπονόμευση της εφαρμογής του νόμου», μια διατύπωση που χρησιμοποιείται συστηματικά από το κινεζικό καθεστώς για τη φυλάκιση ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ.

Ο Τζανγκ άσκησε έφεση στο Ενδιάμεσο Δικαστήριο της πόλης Ναντσόνγκ. Στις 14 Νοεμβρίου 2020, το δικαστήριο επικύρωσε την αρχική απόφαση, αφήνοντας αμετάβλητη την ποινή του. Στις αρχές Ιανουαρίου 2021, ο Τζανγκ εισήχθη στο Ένατο Τμήμα της φυλακής Τζιατζόου. Αποφυλακίστηκε στις 28 Μαΐου 2022.

Η νέα του σύλληψη, τον Μάιο του 2026, δείχνει ότι η υπόθεσή του δεν έχει κλείσει για τις κινεζικές αρχές. Παρά τις δύο προηγούμενες ποινές φυλάκισης και τα χρόνια κράτησης, ο Τζανγκ βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με δίωξη εξαιτίας της πίστης του. Το γεγονός ότι η τελευταία σύλληψη συνδέεται με μια συνομιλία για το Φάλουν Γκονγκ καταδεικνύει το εύρος της καταστολής: ακόμη και η απλή ενημέρωση ή συζήτηση για την πνευματική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη και πιθανή φυλάκιση.

Η υπόθεση Τζανγκ Τζουν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο διώξεων εις βάρος ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Από το 1999, ασκούμενοι έχουν αναφέρει συλλήψεις, φυλακίσεις, καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια, παρενοχλήσεις συγγενών και πίεση να αρνηθούν την πίστη τους. Αν και οι κινεζικές αρχές παρουσιάζουν τέτοιες υποθέσεις μέσα από νομικές κατηγορίες όπως η «υπονόμευση της εφαρμογής του νόμου», οργανώσεις και μέσα που καταγράφουν τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ επισημαίνουν ότι οι κατηγορίες αυτές συχνά χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ποινικοποίησης των θρησκευτικών και πνευματικών πιστεύω των ανθρώπων.

Για τον Τζανγκ, οι συνέπειες υπήρξαν επαναλαμβανόμενες και βαριές: πρώτη σύλληψη το 2014, τετραετής φυλάκιση, αστυνομική παρενόχληση μετά την αποφυλάκιση, δεύτερη σύλληψη το 2019, νέα καταδίκη το 2020, επιστροφή στη φυλακή το 2021 και αποφυλάκιση το 2022. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2026, η έγκριση της νέας σύλληψής του από την Εισαγγελία της Περιφέρειας Γκαοπίνγκ δείχνει ότι βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας ακόμη καταδίκης.

Η υπόθεση αναδεικνύει όχι μόνο την προσωπική δοκιμασία ενός ανθρώπου που επιμένει στην πίστη του, αλλά και τη συστηματική καταστολή της ελευθερίας συνείδησης στην Κίνα. Για τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, η πίστη στην Αλήθεια, την Καλοσύνη και την Ανεκτικότητα παραμένει λόγος στοχοποίησης από ένα καθεστώς που αντιμετωπίζει την ανεξάρτητη πνευματική ζωή ως απειλή. Η νέα δίωξη του Τζανγκ Τζουν αποτελεί ακόμη ένα επεισόδιο σε μια εκστρατεία που συνεχίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες σχεδόν.

Του ανταποκριτή του Minghui στην επαρχία Σιτσουάν, Κίνα

Πηγή: «After Serving Two Prison Terms, Sichuan Man Arrested Again for Practicing Falun Gong», Minghui.org 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε