Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
(Εικόνα: The Epoch Times, Samira Bouaou/The Epoch Times, Chung I Ho/The Epoch Times)

Πώς το ΚΚ Κίνας αποσιωπά τις συνομιλίες στη Δύση περί εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων

Το Πεκίνο χρησιμοποιεί το μακρύ του χέρι για να καταπνίξει τις ομιλίες σχετικά με τις φρικαλεότητες του.

Όταν ο Ντέηβιντ Μάτας ερεύνησε τη συστηματική εκτέλεση κρατούμενων συνείδησης για τα όργανά τους και μπήκε στο «ραντάρ» του κινεζικού καθεστώτος, ύποπτα γεγονότα άρχισαν να συμβαίνουν γύρω του.

Διοργανωτές που είχαν κανονίσει να έρθει και να μιλήσει ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω στο θέμα ξαφνικά ακύρωναν τελευταία στιγμή. Ιστοσελίδες φόρουμ που είχαν κλειστεί ακύρωναν και αυτές χωρίς καμία εξήγηση. Μια μέρα πριν από μια συνάντηση σε φόρουμ, ο τόπος της συνάντησης έγινε στόχος επίθεσης με πυροβολισμούς από διερχόμενο όχημα, η οποία άφησε τρύπα στο παράθυρο.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνεδρίας ερωταποκρίσεων, ένας άντρας σηκώθηκε να μιλήσει, λέγοντας πως είναι αξιωματούχος της κινεζικής αστυνομίας.

«Φοβάσαι τον θάνατο; Παρεμβαίνεις βάναυσα με τις εσωτερικές πολιτικές του Κόμματος μας», είπε ο άντρας μέσω μεταφραστή. «Θα πάρουμε εκδίκηση. Δεν το φοβάσαι αυτό;»

Ο κος Μάτας παρέμεινε ακλόνητος. «Εάν δεν σας αρέσει αυτό που είπα, προσπαθήστε να σταματήσετε τις κακές πρακτικές στις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα και μην με απειλείτε», του απάντησε.

Ο κος Μάτας είπε πως οι κινεζικές αρχές ήθελαν περισσότερο να επιβεβαιώσουν ότι «απλά θέλουν να επιμείνουν στην θέση τους, παρόλο που δεν έχουν κάτι να πουν υπέρ αυτής».

Αυτό έγινε το 2008, δύο χρόνια αφότου η σκευωρία των μαζικών εκτελέσεων για όργανα από το καθεστώς – μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων που ανθεί χάρη στον εξαιρετικά σύντομο χρόνο αναμονής των εγχώριων και διεθνών ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται μεταμόσχευση οργάνων– πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιότητα. Όλα τα όργανα, όπως αποκαλύφθηκε, προέρχονται από κρατούμενους συνείδησης, οι οποίοι εκτελούνται ‘κατά παραγγελία’.

Εν έτει 2024, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), παρά μόνο η βιτρίνα.

Αντί να αντιπαλεύει ανοιχτά τους ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το καθεστώς λειτουργεί πλέον παρασκηνιακά, χρησιμοποιώντας το οικονομικό και διπλωματικό του «χέρι» για να αποσιωπά τους επικριτές του, ενώ ταυτόχρονα καλοπιάνει την ελίτ του πολιτικού και υγειονομικού τομέα για να μιλούν υπέρ του.

Υπό μια έννοια, το έχει πετύχει. Κρέμεται σαν ένα δίκτυο τρόμου πάνω από πολιτικούς, διασκεδαστές έως και την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκαλώντας αγανάκτηση σε αυτούς που ψάχνουν μια διέξοδο για να αποκαλύψουν τις καταχρήσεις του καθεστώτος.

Ο Ντέηβιντ Μάτας, διεθνής δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν από εκδήλωση για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Βοστόνη, 8 Μαρτίου 2024 (Samira Bouaou/ The Epoch Times)

 

Ένα μεγάλο ψέμα σε κοινή θέα

Στις 27 Μαρτίου 2023, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε το νομοσχέδιο για το Τέλος των Εξαναγκαστικών Αφαιρέσεων Οργάνων του Ρεπουμπλικανού Κρις Σμιθ, σχεδόν με ομόφωνη απόφαση.

Το επόμενο βράδυ, περίπου στις 10μ.μ. η κινεζική πρεσβεία έστειλε μια οργισμένη επιστολή στο γραφείο του βουλευτή στο Νιού Τζέρσεϋ:

«Η Κίνα απορρίπτει έντονα αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο», έγραψε ο αξιωματούχος της πρεσβείας Τζου Τζενγκ, απαιτώντας «να σταματήσουν αμέσως οι ΗΠΑ τις αβάσιμες δημοσιεύσεις και τις κινήσεις κατά της Κίνας».

Ο κος Σμιθ, το νομοσχέδιο του οποίου  ορίζει ποινές  έως και 20 χρόνια φυλάκισης για τους δράστες, αποκάλεσε αυτή την κίνηση «ένα μεγάλο ψέμα σε κοινή θέα».

«Απολύτως υγιείς άνθρωποι τοποθετούνται σε φορεία ναρκωμένοι, προκειμένου να αφαιρεθούν δύο ή τρία όργανά τους χωρίς την συγκατάθεσή τους και με αποτέλεσμα τον θάνατό τους – αυτό είναι φόνος. Αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε στους Epoch Times. Το νομοσχέδιο αναμένει την απόφαση της Γερουσίας.

Εν τω μεταξύ, ο κος Σμιθ συνεχίζει να ψάχνει τρόπους για να κάνει πρόοδο. Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν, ζήτησε από το υπουργείο εξωτερικών να παρέχει χρηματική αμοιβή στους πληροφοριοδότες, για να τους ενθαρρύνει να μιλήσουν για τις αφαιρέσεις οργάνων.

«Η σιωπή είναι απαράδεκτη», είπε στην συνεδρίαση του Κογκρέσου τον Μάρτιο ψάχνοντας τρόπους για τη χαλιναγώγησης της φονικής πρακτικής.

«Η σιωπή δεν είναι επιλογή, ειδικά από ιατρικές εταιρείες και οργανισμούς. Παραμένοντας σιωπηλοί, γίνονται συνένοχοι σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.»

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κογκρέσου για την Κίνα: (από αριστερά) ο βουλευτής Κρις Σμιθ (Ρεπουμπλικανός – Νιού Τζέρσεϋ), ο γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϋ (Δημοκρατικός – Όρεγκον) και η βουλευτής Μισέλ Στιλ (Ρεπουμπλικανή – Καλιφόρνια), κατά τη διάρκεια ακρόασης για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Ουάσιγκτον, 20 Μαρτίου 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

 

Σιωπηλοί συνεργοί

Ωστόσο, η σιωπή είναι η επιλογή των περισσότερων.

Το 2017, ενώ ο γερουσιαστής της πολιτείας της Καλιφόρνια Τζόελ Άντερσον λάμβανε υποστήριξη από τους συναδέλφους του για να περάσει νομοσχέδιο το οποίο καταδικάζει τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων, το ΚΚΚ παρενέβη.

Κάθε ένας από τους γερουσιαστές γύρω από τον κο Άντερσον έλαβε μια επιστολή από το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, που προειδοποιούσε ενάντια στην υποστήριξη του νομοσχεδίου. Έπειτα, κάθε ένας από τους γερουσιαστές έλαβε τηλεφώνημα από τους Κινέζους αξιωματούχους , που ήθελαν να ελέγξουν αν η επιστολή παρελήφθη.

Η επιστολή περιέγραφε το μέτρο ως «αντι-Κινεζικό» και «αντι-ανθρωπιστικό», τονίζοντας πως «θα μπορούσε να ζημιώσει έντονα τις σχέσεις της Κίνας με την πολιτείας της Καλιφόρνια».

Ο κος Άντερσον αναφέρει πως αυτή η τακτική είχε μια «παγερή επίδραση».

Κατά την τελευταία εβδομάδα της συνεδρίας της Γερουσίας, προσπάθησε να παρουσιάσει το νομοσχέδιο 18 φορές, παρακαλώντας σε ένα σημείο τους φίλους νομοθέτες να ρίξουν μια ματιά στην αίθουσα και να κοιτάξουν τα πρόσωπα των θυμάτων που απέδρασαν από τις διώξεις της Κίνας, αλλά ήταν μάταιο – οι συνάδελφοι του «δεν ήθελαν να μιλήσουν για αυτό».

Η επίδραση που είχε εντός των ΗΠΑ ένα γράμμα από Κινέζους αξιωματούχους προκάλεσε βαθειά απογοήτευση στον κο Άντερσον.

«Είναι τρομακτικό να σκέφτεται κανείς πως οποιοσδήποτε νομοθέτης της Καλιφόρνια ή των ΗΠΑ μπορεί να επηρεαστεί ή να τρομοκρατηθεί από την κινεζική κυβέρνηση», είπε στους Epoch Times σε προηγούμενη συνέντευξη. «Θα έπρεπε να έχουμε την αυτοπεποίθηση μέσα στην ίδια μας την χώρα να εκθέτουμε τις φρικαλεότητες όταν τις βλέπουμε».

Ο κος Άντερσον, όπως και ο κος Σμιθ και ο κος Μάτας, είναι στην μαύρη λίστα του Πεκίνου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Καλιφόρνια δεν είναι το μόνο μέρος στο οποίο το καθεστώς έχει επιτύχει να σταματήσει τις συνομιλίες για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων ούτε περιορίζονται οι προσπάθειες του στον πολιτικό κόσμο.

Το 2019, όταν το Δικαστήριο για την Κίνα με έδρα το Λονδίνο συμπέρανε «πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας» πως οι εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων επικυρωμένες από το κράτος λάμβαναν χώρα στην Κίνα «σε σημαντική κλίμακα», ο Δρ Γουέλντον Γκίλκρις, ειδικός στον καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ένιωσε την υποχρέωση να κάνει κάτι μαζί με τη σχολή του.

Το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στεγάζει το μοναδικό εμπεριστατωμένο κέντρο μεταμόσχευσης στην πολιτεία, το οποίο καλύπτει εγχειρήσεις μεταμόσχευσης ήπατος, παγκρέατος, νεφρών και πνευμόνων. Τα προγράμματα μεταμόσχευσης νεφρών και ήπατος κατατάχθηκαν στα πρώτα 10 σε εθνικό επίπεδο το 2017. Με μια περίληψη τρεισήμισι σελίδων από τα ευρήματα του δικαστηρίου στο χέρι, προσέγγισε τον επικεφαλής ιατρό της σχολής, προτείνοντας του να παρευρεθούν με την νομική και την ομάδα μεταμόσχευσης του κέντρου υγείας του πανεπιστημίου.

Μια πολυπληθής ομάδα ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ εκτελεί μία όρθια άσκηση διαλογισμού. Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «State Organs». (Ευγενική παραχώρηση του Rooyee Films)

 

Ο Δρ Γκίλκρις είπε πως ο αξιωματούχος γνώριζε για τις αφαιρέσεις οργάνων, αλλά αρνήθηκε να αναλάβει δράση φοβούμενος πως η Κίνα θα έστελνε τους φοιτητές της στο Πανεπιστήμιο του Τέξας αντί σε αυτό της Γιούτα.

Για άλλη μια φορά, ο φόβος της προσβολής του καθεστώτος σίγασε τις φωνές για το θέμα.

Το 2023, η Καναδή σκηνοθέτις και παραγωγός Σίντυ Σονγκ ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ «State Organs», το αποκορύφωμα μια έρευνας έξι ετών για την ανεξήγητη εξαφάνιση δύο Κινέζων ηλικίας 20 ετών, ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ. Το ένα άτομο εξαφανίστηκε ενώ διέφευγε της αστυνομίας επειδή διένειμε DVD τη ξεσκέπαζε τη δίωξη του καθεστώτος κατά της πίστης του, και το άλλο άτομο εξαφανίστηκε έναν χρόνο αφού έχασε τον σύζυγό της από βασανιστήρια σε κινεζικό στρατόπεδο συγκέντρωσης .

Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική άσκηση διαλογισμού βασισμένη στις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Εκτιμάται πως περίπου 70 με 100 εκατομμύρια άτομα ασκούνταν σε αυτό στην Κίνα προτού το ΚΚΚ ξεκινήσει τη βάναυση εκστρατεία του εναντίον τους το 1999. Επειδή ήταν γνωστό πως οι ασκούμενοι είχαν καλή υγεία, το καθεστώς τούς είδε ως κύρια πηγή οργάνων.

Ένας Ιταλός διανομέας, που άκουσε για το ντοκιμαντέρ, εξέφρασε το ενδιαφέρον του τον Οκτώβριο του 2023. Μια μέρα αργότερα, η εταιρεία υπαναχώρησε απολογούμενη.

«Σας δίνω τα εύσημα, από τη στιγμή που το έργο είναι καλοφτιαγμένο με καλό ρυθμό», έγραψε αντιπρόσωπος της εταιρείας στην κα. Σονγκ. «Δυστυχώς, οι συνάδελφοί μου είπαν πως όλα τα ντοκιμαντέρ με θέμα τη […] δίωξη [του Φάλουν Γκονγκ] πάντοτε απωθούνται από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Ιταλίας.»

Η κα Σονγκ είπε στους Epoch Times πως συνάντησε παρόμοια αντιμετώπιση λίγο αργότερα στην Αμερικάνικη Αγορά Κινηματογράφου, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

«Στοπ, στοπ, στοπ. Όχι, όχι, όχι», άκουσε η κα Σονγκ να λέει ένας διευθυντής από έναν μεγάλο διανομέα των ΗΠΑ, όταν ένα μέλος του προσωπικού του αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στο ντοκιμαντέρ της κας Σονγκ. Εξήγησε στο μπερδεμένο προσωπικό πως δεν μπορούσαν να πάρουν κανένα έργο που σχετίζεται με το Φάλουν Γκονγκ επειδή αυτό σημαίνει ότι «δεν μπορείς να πουλήσεις κανένα από τα έργα σου στην Κίνα».

Ένας Καναδός ασφαλιστής πνευματικών δικαιωμάτων, τον Νοέμβριο του 2023, απέρριψε μια συνεργασία, λέγοντας: «Το περιεχόμενο είναι πολύ διαμφισβητούμενο για τα γούστα μας».

Ένα email που μοιράστηκαν με τους Epoch Times έγραφε: «Δεν μπορούσαμε να βολευτούμε με την έκθεση. Η Κίνα έχει πολλούς πόρους και δεν φοβάται να προστατέψει την υπόληψη της».

Το χρήμα, λέει η κα Σονγκ, είναι ένα όπλο που η Κίνα επιδεικνύει με μεγάλο αποτέλεσμα, ειδικά για να επιβάλλει την αυτολογοκρισία.

«Εφόσον θέλεις να κάνεις λεφτά στην Κίνα, πρέπει να υπακούς στους κανόνες της», λέει η κα Σονγκ. «Οι άνθρωποι προσέχουν την ομιλία τους ακόμα και εκτός Κίνας, για να μην προσβάλουν το ΚΚΚ. Έτσι σταδιακά, όλοι μας γινόμαστε σιωπηλοί συνεργοί στα εγκλήματά τους.»

Η Σίντυ Σονγκ, παραγωγός και συγγραφές του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «State Organs», μετά από προβολή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, στις 7 Μαρτίου 2024. (Samira Bouaou /The Epoch Times)

 

Ο κος Σμιθ επίσης αναγνωρίζει την ισχύ του κινεζικού χρήματος.

«Έχουν την ικανότητα να κάνουν μερικούς να δειλιάζουν», λέει αναφερόμενος στον εκφοβισμό του  ΚΚΚ.

Αντιθέτως, όμως, προσθέτει, αυτό θα έπρεπε να μας ξυπνήσει. Καθώς το ΚΚΚ «διαπράττει θηριωδίες όπως αυτές», λέει, «είναι ντροπή μας που δεν τις εκθέτουμε και δεν κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέσω νομοθετήσεων και πολιτικών».

Ένα δύσκολο θέμα

Ενώ η επίγνωση αυξάνεται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο σχετικά με τη βαρύτητα των καταχρήσεων του καθεστώτος, η ιατρική κοινότητα αντιδρά πολύ αργά.

Η πρώτη μεγάλη ομάδα που ανέλαβε δράση ήταν η Διεθνής Κοινότητα Μεταμόσχευσης Καρδίας και Πνεύμονα, το μεγαλύτερο ερευνητικό σώμα παγκοσμίως στον τομέα αυτό. Το 2022, η ομάδα ξεκίνησε ένα ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ενάντια στα έγγραφα που προέρχονται από Κινέζους χειρουργούς λόγω πιθανής συνενοχής.

Έναν χρόνο αργότερα, η Ένωση Αμερικανών Ιατρών και Χειρουργών, με έδρα στην Αριζόνα, πήρε και αυτή θέση, λέγοντας πως καταδικάζει «οποιεσδήποτε και όλες τις μορφές εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων» και προτρέπει τους ιατρούς των ΗΠΑ να σταματήσουν να εκπαιδεύουν και να διδάσκουν τους Κινέζους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα χρησιμοποιούσαν τις ικανότητές τους για θανατηφόρο σκοπό.

«Δεν γνωρίζω ούτε έναν χειρουργό ή ιατρό ο οποίος θα έλεγε ότι, ναι, μια κυβέρνηση που ενορχηστρώνει ολόκληρο το σύστημα υγείας της για να εκτελέσει αθώους ανθρώπους είναι εντάξει ή πως αυτό δικαιολογείται με οποιονδήποτε τρόπο», είπε ο Δρ Γκίλκρις στους Epoch Times.

«Η αναμέτρηση όμως έρχεται διότι έχετε να κάνετε με ένα από τα πιο ισχυρά έθνη στον κόσμο, και έχετε να κάνετε με το Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας, το οποίο εδώ και δεκαετίες ασκεί τη δύναμη και την προπαγάνδα του όχι μόνο εντός Κίνας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.»

Αυτό που το καθιστά «δύσκολο θέμα» πάει πέρα από «τον φόβο να μιλήσεις ενάντια στο ΚΚΚ και την αντίδραση του ΚΚΚ», είπε.

«Είναι επίσης ο φόβος να είσαι η μόνη φωνή και να στέκεσαι μόνος, χωρίς την υποστήριξη άλλων ιατρών, χειρουργών και ιατρικών κοινοτήτων», ανέφερε.

Μια σκηνή από το ντοκιμαντέρ «State Organs», με θέμα τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων υποστηριζόμενες από το κράτος της Κίνας, κατά τη διάρκεια προβολής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Βοστόνη, 7 Μαρτίου 2024. (Samira Bouaou/ The Epoch Times)

 

Ο τομέας των μεταμοσχεύσεων είναι μια εξειδικευμένη κοινότητα στην οποία αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή κατά κανόνα γνωρίζονται μεταξύ τους. Είναι πολύ δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς τη ραγδαία άνοδο της Κίνας σε αυτόν τον τομέα τις τελευταίες δεκαετίες, και η ανταλλαγή ή η συνεργασία μεταξύ χειρούργων των ΗΠA και της Κίνας είναι συχνό φαινόμενο.

Το 2022, μια αναφορά από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παγκόσμιος Οργανισμός για την Έρευνα της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ κατέγραψε εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες Κινέζοι ιατροί μεταμοσχεύσεων είχαν τελειοποιήσει τις ικανότητές τους στις ΗΠΑ προτού τις εφαρμόσουν σε μεγάλα νοσοκομεία της Κίνας, τα οποία βρέθηκαν ένοχα για εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων.

Ένας ιατρός στη λίστα, ο Χουάνγκ Τζιεφού, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Κίνας, για χρόνια υπερασπιζόταν τη θέση του Πεκίνου δείχνοντας το πρόγραμμα δωρεάς οργάνων που έστησε το καθεστώς το 2015 όταν ρωτούνται για την προέλευση των οργάνων.

Μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medical Ethics βρήκε τα κινεζικά δεδομένα δωρεάς οργάνων «υπερβολικά τακτοποιημένα για να είναι αληθινά».

Αφού εξετάσθηκαν με χρήση στατιστικής εγκληματολογίας, τα νούμερα, σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς, τον Δρα Τζέικομπ Λαβί, «συμμορφώνονται σχεδόν ακριβώς με μια μαθηματική εξίσωση» και αποκλίνουν από «όλες τις άλλες χώρες μεταξύ μίας ή και δύο κλιμάκων», υποδηλώνοντας υψηλή πιθανότητα συστηματικής παραποίησης.

Αποδείξτε ότι η Κίνα ψεύδεται

Παρόλα αυτά οι υποσχέσεις του Πεκίνου για βελτίωση των πρακτικών μεταμοσχεύσεων οργάνων φαίνεται να ικανοποιούν κάποιους διακεκριμένους χειρουργούς των Η.Π.Α.

Μέρες πριν από ένα πάνελ για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων τον Μάρτιο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Δρ Φράνσις Ντελμόνικο έστειλε email στους συναδέλφους του απορρίπτοντας τη σημασία της εκδήλωσης.

Ο Δρ Ντελμόνικο είναι καθηγητής χειρουργικής μερικής απασχόλησης στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, που σχετίζεται με το Χάρβαρντ, και ειδικός στη μεταμόσχευση οργάνων. Ταξιδεύει συχνά στην Κίνα και είχε μιλήσει με τον κο Χουάνγκ.

Είναι επίσης ο πρώην πρόεδρος της ισχυρής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, ένα φόρουμ με μέλη από περισσότερες από 100 χώρες, το οποίο παρέχει καθοδηγητικές γραμμές για τις ηθικές πρακτικές.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ κάνουν έκκληση δίπλα στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα  Υόρκη, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. (Chung I Ho/The Epoch Times)

 

Στο θέμα του email του, ο Δρ Ντελμόνικο ζητούσε «διανομή σε όλο το Χάρβαρντ».

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η ανήθικη πρακτική ήταν η πηγή των οργάνων προς μεταμόσχευση στην Κίνα πριν από μια δεκαετία, έκτοτε όμως η κινεζική κυβέρνηση την έχει απαγορεύσει.

»Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κο Μα στο Πεκίνο για να κρατήσουμε σε εγρήγορση τη διεθνή κοινότητα ότι η Κίνα θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της.

»Δεν έχουμε καμία αυταπάτη σχετικά με την πιθανότητα να εξαπατηθούμε σε αυτές τις διαβουλεύσεις», έγραφε ο Δρ Ντελμόνικο.

Ο Δρ Γκίλκρις, μιλώντας στο πάνελ του Χάρβαρντ, είπε: «Δεν μπορείτε να πάρετε τα νούμερα που παρέχει η Κίνα τοις μετρητοίς».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο του 2023 που δημοσίευσαν Κινέζοι ιατροί στο Περιοδικό της Ηπατολογίας (Journal of Hepatology), περιγράφοντας μια κλινική δοκιμή δύο ετών κατά την οποία περισσότεροι από 60 ασθενείς επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν είτε μια κανονική μεταμόσχευση ήπατος είτε μια «χωρίς ισχαιμία» – δηλαδή το όργανο είχε «βγει από ένα ζεστό σώμα και είχε μπει αμέσως σε ένα άλλο», είπε ο Δρ Γκίλκρις.

Το έγγραφο είχε μια υποσημείωση στο τέλος πως «κανένα δεν ήταν από κρατούμενους».

Ο Δρ Γκίλκρις ρώτησε πώς αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια.

«Πώς τυχαιοποιείς κάτι τέτοιο; Πώς μπορείς να το κάνεις 30 φορές;» είπε.

«Πρέπει να φανταστείτε κάποιον ο οποίος πεθαίνει, του οποίου ο εγκέφαλος είναι νεκρός, έπειτα πρέπει να έχεις τον δωρητή, στην ουσία, ακριβώς δίπλα στο άλλο άτομο.»

Σημείωσε πως οι ιατροί πέτυχαν το κατόρθωμα με πόρους από ένα μόνο νοσοκομείο μέσα σε σύντομο χρονικό περιθώριο.

«Είναι πρακτικά αδύνατο», είπε.

Δεν έχει απαντήσεις προς το παρόν, διότι η Κίνα είναι «ένα μέρος όπου δεν κάνουμε ερωτήσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε για τη μελέτη, ο Δρ Ντελμόνικο είπε πως «μέθοδοι διατήρησης ήπατος in situ και ex situ γίνονται σε συνεχή βάση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως».

Είπε πως δεν ξέρει αν το email του αποθάρρυνε επιτυχώς τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει στην διοργάνωση, αλλά έστρεψε την προσοχή των Epoch Times σε ένα σχόλιο που δημοσιευθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα Μεταμοσχεύσεων (Transplantation Journal), τη μηνιαία έκδοση της Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων.

Το άρθρο, με τίτλο «Ένα Τελευταίο Ζήτω» (A Last Hurrah), δίνει έμφαση στο σύστημα δωρεάς οργάνων της Κίνας, που ξεκίνησε το 2015, και τις ρυθμίσεις που υπέγραψε το Κρατικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2023 όσον αφορά τις δωρεές ανθρωπίνων οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις που «πληρούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

«Αυτή η πρόοδος της Κίνας θα πρέπει να ληφθεί ως ένα θετικό βήμα προς τη διαφάνεια και την ηθική μεταμόσχευση», έγραψε ο Δρ Ντελμόνικο.

Ο κος Μάτας, ωστόσο, δεν πιστεύει πως οι ρυθμίσεις θα επιφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή.

«Είναι απλά άλλη μια ψεύτικη απάντηση, αλλά αυτού του είδους οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχουν αλλάξει και απόψεις», δήλωσε.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι απόψεις του Δρος Ντελμόνικο είναι «πάνω κάτω η σύμφωνη άποψη της ηγεσίας των μεταμοσχεύσεων», πρόσθεσε ο κος Μάτας, ο οποίος ήταν και ένας από τους πανελίστες που αναφέρονταν στο email του Δρ. Ντελμόνικο.

«Λέει να αποδείξουμε ότι η Κίνα λέει ψέματα. Αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί το σύστημα», είπε ο κος Μάτας στους Epoch Times. «Το βάρος πέφτει στην Κίνα να μας δείξει ότι συμπεριφέρεται σωστά. Το βάρος δεν είναι σε εμάς να τους δείξουμε ότι κάνουν κάτι απρεπές».

Σε λεπτομερείς αναφορές, ο κος Μάτας μαζί με άλλους ανέλυσαν εκατοντάδες προγράμματα μεταμοσχεύσεων από κινεζικά νοσοκομεία, μαζί με αναφορές από μέσα ενημέρωσης και αρχειοθετημένες καταγραφές. Αφού εξέτασαν τα έσοδα των νοσοκομείων, τον αριθμό των κλινών, τον ρυθμό χρήσης των κρεβατιών, το προσωπικό των χειρουργείων και την κρατική επιδότηση, πιστεύουν ότι το κινεζικό καθεστώς παρουσιάζει σημαντικά μειωμένο αριθμό μεταμοσχεύσεων.

Ο Αν Τσάο, πρόεδρος της Λέσχης Φάλουν Ντάφα στην σχολή Γκρίφιν του Χάρβαρντ (Griffin GSAS) και διοργανωτής του φόρουμ για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Βοστόνη, 8 Μαρτίου 2024. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Έχουν συλλέξει επιβλητικά έμμεσα αποδεικτικά στοιχεία: διαφημίσεις στο διαδίκτυο για μεταμοσχεύσεις οργάνων, δεδομένα από αναρίθμητα κινέζικα νοσοκομεία που διαφημίζουν αριθμούς ρεκόρ μεταμοσχεύσεων, και ένα αρχείο μεταμοσχεύσεων ήπατος στο Χονγκ Κονγκ που δείχνει τα σύνολα να εκτινάσσονται παράλληλα με τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ. Τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα και τις καταγραφές έχουν πλέον γίνει καπνός.

«Όποτε αποδεικνύουμε κάτι, αφαιρούν τις αποδείξεις, κατεβάζουν τη ροή των δεδομένων και λένε: ‘Α, τα αποδεικτικά σας στοιχεία είναι παλαιωμένα’», δηλώνει ο κος Μάτας. «Δεν υπάρχει ανεξάρτητος εξωτερικός παρατηρητής που να μπορεί να δει τις καταγραφές των κινεζικών φυλακών και των κινεζικών νοσοκομείων. Το κινεζικό σύστημα φυλάκισης είναι τελείως κλειστό.»

Ενώ διοργάνωνε την εκδήλωση, ο απόφοιτος Αν Τάο είπε ότι είχε προετοιμαστεί για μια πλειάδα πιθανών σεναρίων παρέμβασης. Με το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, να είναι θέμα ταμπού στην Κίνα, μέλη του προσωπικού στο μαθητικό κέντρο τού είχαν πει πως κάποιοι Κινέζοι μαθητές που δούλευαν εκεί «απείχαν σταθερά από οτιδήποτε αφορούσε το Φάλουν Ντάφα, καθώς η εμπλοκή τους [με συναφείς δραστηριότητες] πιθανόν να εμπόδιζε την επιστροφή τους στην Κίνα», όπως δείχνουν και ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιράστηκε με τους Epoch Times.

Ο κος Τσάο είπε πως το email από τον Δρ Ντελμόνικο ήταν «πολύ απογοητευτικό». Το βλέπει σαν να ακούει κανείς το πρόσταγμα του καθεστώτος: να «αποκλείσει εντελώς» τον σοβαρό διάλογο και να «θάψει» την ψυχρή αλήθεια.

«Ο λόγος που το ΚΚΚ καταπιέζει κάθε συζήτηση [πάνω σε αυτό το θέμα] είναι επειδή, σύμφωνα με τα γεγονότα, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν έχουν πού να σταθούν», είπε στους Epoch Times.

Μια διαφορετική κατεύθυνση

Το επεισόδιο στη Βοστόνη συνέβη καθώς άλλος ένας πανελίστας βρέθηκε σε αδιέξοδο.

Για μήνες, οι Γιατροί Ενάντια στην Εξαναγκαστικές Αφαιρέσεις Οργάνων (Doctors Against Forced Organ Harvesting – DAFOH) με επικεφαλής τον Δρα Τόρστεν Τρέυ, δεν είχαν καμία απάντηση στην αίτηση που είχαν υποβάλλει το Νοέμβριο του 2023 για περίπτερο στο Αμερικανικό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων, τη μεγαλύτερη συνάντηση της Βορείου Αμερικής στον τομέα, η οποία φέρνει κοντά χιλιάδες επαγγελματίες από τον χώρο των μεταμοσχεύσεων.

Οι DAFOH έχουν αφιερώσει σχεδόν δύο δεκαετίες στον σκοπό τους, προσπάθειες τις οποίες ένας Βρετανός νομοθέτης επαίνεσε με το να τους προτείνει για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2024.

Το Ερευνητικό Κέντρο Μεταμόσχευσης Οργάνων της Κίνας, μια άλλη ομάδα που εξετάζει το εν λόγω ζήτημα, είχε διαλέξει εκείνο τον καιρό ένα περίπτερο και είχε λάβει το τιμολόγιο. Στα τέλη του Ιανουαρίου, και οι δύο ομάδες έλαβαν ένα email που τους έλεγε πως δεν ήταν ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που θα γινόταν τον Ιούνιο.

Η ομάδα του Αμερικανικού Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων όπως και οι κοινότητές του είχαν «πάρει την απόφαση να κινηθούν προς μια διαφορετική κατεύθυνση για το 2024», έγραφε το email που στάλθηκε και στις δύο ομάδες την ίδια μέρα.

Συλλαλητήριο για το τέλος των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων στην Κίνα, έξω από το Αμερικανικό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων του 2024 στη Φιλαδέλφεια, στις 2 Ιουνίου 2024. (Andrew Li/The Epoch Times)

 

Και οι δύο ομάδες έλαβαν άλλο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον οργανισμό τον Απρίλιο, όπου τους ζητούνταν λεπτομερείς πληροφορίες για τα περίπτερα τους σε περίπτωση που υπήρχε κάποια αλλαγή. Μετά από εβδομάδες, την τελευταία ώρα της τελευταίας μέρας του μήνα, πήραν την οριστική απάντηση, που ήταν απορριπτική.

Τα γεγονότα που συνέβησαν ήταν αινιγματικά. Οι δύο ομάδες υπήρξαν παρουσιαστές στο συνέδριο για χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, και η Δρ Μιν Φου, του Ερευνητικού Κέντρου Μεταμόσχευσης Οργάνων της Κίνας, παρατήρησε τον μεγάλο αριθμό ελεύθερων περιπτέρων και τις δύο φορές που το ιατρικό συνέδριο τους απέρριψε: περίπου τα μισά την πρώτη φορά και το ένα τέταρτο την επομένη.

«Δε βγάζει καθόλου νόημα», είπε στους Epoch Times.

Ο Δρ Τρέυ εν τω μεταξύ, αναλογίστηκε τη φράση «μια διαφορετική κατεύθυνση».

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το οτιδήποτε», είπε στους Epoch Times, διερωτώμενος εάν το  Αμερικανικό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων προσπαθούσε να «κρύψει κάτι».

Είπε πως «απλά δεν μας έδωσαν καμία πληροφορία», προσθέτοντας πως έμεινε «άφωνος» σκεπτόμενος πως οι αξιωματούχοι της συνεδρίασης είχαν «πάρει την απόφαση, εκ μέρους των 4.000 παρευρισκόμενων», πως δεν χρειαζόταν να αναθεωρήσουν την έρευνα των DAFOH.

«Αυτή πιθανόν να είναι η μεγαλύτερη ιατρική κατάχρηση του αιώνα», επεσήμανε. «Εάν η κοινότητα των μεταμοσχεύσεων δεν πρόκειται να το ερευνήσει, τι αντίκτυπο έχει αυτό πάνω της;»

Ο αντιπρόσωπος Σκοτ Πέρρυ (Ρεπουμπλικανός – Πενσυλβάνια), ο οποίος προώθησε ένα νομοσχέδιο που επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους, στρατιωτικούς ηγέτες ή άλλα άτομα που συναινούν στη διευκόλυνση των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων, εξέφρασε έντονη αποδοκιμασία για το συμβάν:

«Είναι κατακριτέο και εντελώς απαράδεκτο για οποιονδήποτε οργανισμό – ειδικά για το Αμερικανικό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων – να λογοκρίνει οποιονδήποτε προσπαθεί να αντιπαλέψει τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων», είπε στους Epoch Times. «Επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πρέπει να καταλάβουν την πραγματική και συνεχόμενη διείσδυση των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων στη μοντέρνα εποχή της ιατρικής κοινότητας.»

Ο Δρ Τόρστεν Τρέυ, ιδρυτής και διευθυντής των DAFOH, σε μια εκδήλωση για τις εξαναγκαστικές αφαιρέσεις οργάνων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Βοστόνη, 7 Μαρτίου 2024. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

 

Το Αμερικανικό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων είπε πως οι δύο οργανισμοί του, η Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων και η Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργών Μεταμοσχεύσεων, «δεσμεύονται πλήρως να προωθήσουν» το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων «χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις ηθικές αρχές και πρακτικές που καθιστούν το σύστημα των ΗΠΑ ξεχωριστά έμπιστο και αποτελεσματικό».

«Επιπλέον, γνωρίζουμε αυτές τις προοδευτικές ιδέες για αύξηση της πρόσβασης σε μεταμοσχεύσεις από ζωντανούς δότες, περιλαμβανομένων των  εξαναγκαστικών μεταμοσχεύσεων οργάνων, η οποία μπορεί να φαίνεται σκόπιμη αλλά έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για τη μεταμόσχευση και για τους ασθενείς», είπε μια ομιλήτρια στους Epoch Times. «Αυτές οι προτάσεις επιβάλουν σοβαρές ακούσιες συνέπειες τόσο στους δωρητές όσο και στην εμπιστοσύνη του κοινού για τη δωρεά οργάνων».

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε σε ιδρύματα έξω από τις ΗΠΑ, αλλά απορρίπτουμε θεμελιωδώς τις προσπάθειες για αλλαγές στο επικρατούν σύστημα στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι βασισμένες στην έρευνα, καθώς και τις πρακτικές μεταμόσχευσης οργάνων σε έθνη όπως είναι η Κίνα, οι κυβερνήσεις των οποίων αδυνατούν να φτάσουν ή αγνοούν τα υψηλά διεθνή και αμερικανικά κριτήρια για ηθική ιατρική έρευνα και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.»

Έκκληση για ανάληψη ευθύνης

Την 1η Ιουνίου, ο Δρ Γκίλκρις, Αναπληρωτής Διευθυντής των DAFOH, στέκονταν μπροστά από το συνεδριακό κέντρο της Πενσυλβάνια, στην εκδήλωση  του Αμερικανικού Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων, για να κάνει έκκληση στον κόσμο του συλλαλητηρίου.

Αναφέρθηκε στη λογοκρισία ενός ιατρού, του Λι Γουενλιάνγκ, από το κινεζικό καθεστώς, ο οποίος προσπάθησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για την επερχόμενη πανδημία του COVID-19 στο τέλος του 2019, αλλά «αναγκάστηκε να υπογράψει κάτι λέγοντας πως η αλήθεια ήταν ψέμα και το ψέμα αλήθεια» και στο τέλος πέθανε από τον ιό ο ίδιος.

«Στην Κίνα, κρύβουν τα πράγματα κάτω από το χαλί και απλά συνεχίζουν. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί στον τομέα της ιατρικής. Η ιατρική ηθική απαιτεί ανάληψη ευθύνης», είπε ο Δρ Γκίλκρις.

Η κατεύθυνση των DAFOH είναι προς αναζήτηση «αλήθειας, διαφάνειας, σεβασμού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανάληψης ευθύνης», είπε. «Διαφέρουν αυτές από το Αμερικανικό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων; Αν ναι, τότε πώς; Και αν όχι, γιατί παραμένουμε εκτός συνεδρίου;»

 Η περίπτωση της καταπολέμησης των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων είναι για τον κο Σμιθ «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισούται με λίγα».

«Το Φάλουν Γκονγκ έχει υποφέρει πάρα πολύ – για ποιο λόγο; Επειδή είναι ειρηνικοί, καλόκαρδοι, πειθαρχημένοι, υγιείς; Σφαγιάζονται και σκοτώνονται λόγω της υγείας τους, είναι τόσο υγιείς, φροντίζουν τους εαυτούς τους, και έτσι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας τους θεωρεί εκμεταλλεύσιμους.»

Δυο μήνες προτού το νομοσχέδιο του περάσει στην Βουλή, ο κος Σμιθ βρέθηκε στο νοσοκομείο για λόγους υγείας, και η εικόνα της φρίκης που επικρατεί στην Κίνα τον πλημμύρισε: ένας ασκούμενος Φάλουν Γκονγκ υπό κράτηση ή ίσως ένα θύμα από μία άλλη διωκόμενη ομάδας, τους οποίους τους είχαν φέρει παρά τη θέλησή τους.

«Κείτονται εκεί, πιθανόν μισολιπόθυμοι, γνωρίζοντας ότι ο γιατρός δεν είναι εκεί για να τους θεραπεύσει, αλλά για να τους σκοτώσει σαν εκτελεστής, και προτού ολοκληρωθεί η εκτέλεση, να πάρει δύο ή τρία από τα όργανά τους», είπε.

Του πήρε τρία χρόνια να πείσει τους συναδέλφους του να υπογράψουν το νομοσχέδιο κατά των εξαναγκαστικών αφαιρέσεων οργάνων.

Ήταν μια άνιση μάχη, όπως είπε, αλλά τώρα «φαίνεται πως οι άνθρωποι καταλαβαίνουν», προσθέτοντας:

«Αφού όλοι μας το καταλαβαίνουμε, ας κάνουμε κάτι για αυτό.»

 Σημείωμα του εκδότη: Το άρθρο έχει ενημερωθεί για να περιλαμβάνει την απάντηση του Δρος Ντελμόνικο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε