Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Μια φωτογραφία του Ποσειδώνα τραβηγμένη από το Voyager 2 το 1989 (L), το Hubble το 2021 (C) και το Webb το 2022 (R), σε μια σύνθετη εικόνα που δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022. (NASA, ESA, CSA, STScI μέσω AP)

Ο Ποσειδώνας και οι δακτύλιοι του λάμπουν σε φωτογραφίες από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Ο Ποσειδώνας και οι δακτύλιοι του έχουν να φανούν τόσο καλά εδώ και δεκαετίες.

Η NASA έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες γοητείας του Ποσειδώνα που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Οι εικόνες που τραβήχτηκαν τον Ιούλιο δείχνουν όχι μόνο τους λεπτούς δακτυλίους του πλανήτη, αλλά και τις αχνές ζώνες σκόνης του, που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν στο υπέρυθρο, καθώς και επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του.

Το Webb έδειξε τον Δία στα καλύτερά του σε μια σειρά από νέες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα.

Το Webb, που εκτοξεύτηκε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του κοιτάζοντας πολύ βαθύτερα στο σύμπαν. Οι αστρονόμοι ελπίζουν να δει πίσω σχεδόν στην αρχή του χρόνου, όταν σχηματίζονταν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες.

Το Voyager 2 της NASA ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που είδε τον Ποσειδώνα σε όλο του το αέριο μεγαλείο, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης του 1989. Κανένα άλλο διαστημικό σκάφος δεν έχει επισκεφθεί τον παγωμένο, μπλε πλανήτη. Έτσι, έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που οι αστρονόμοι είδαν για τελευταία φορά αυτούς τους δακτυλίους με τέτοια λεπτομέρεια και σαφήνεια, δήλωσε η Χάιντι Χάμελ του Space Science Institute, πλανητική αστρονόμος που συνεργάζεται με το Webb.

Η Χάμελ έγραψε στο Twitter ότι έκλαψε όταν είδε τους δακτυλίους, φωνάζοντας και κάνοντας «τα παιδιά μου, τη μαμά μου, ακόμη και τις γάτες μου να κοιτάξουν».

Το Webb είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το οποίο λειτουργεί σε απόσταση 1 εκατομμυρίου μιλίων (1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη. Εκτοξεύτηκε στο διάστημα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το παρατηρητήριο είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τη NASA, εκτός από ένα στοιχείο.

Η NASA ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ένας μηχανισμός σε ένα από τα όργανα του Webb παρουσίασε σημάδια αυξημένης τριβής στα τέλη του περασμένου μήνα σε μία από τις τέσσερις λειτουργίες παρατήρησης. Οι παρατηρήσεις έχουν ανασταλεί σε αυτή τη συγκεκριμένη διαδρομή παρατήρησης, καθώς μια επιτροπή επανεξέτασης αποφασίζει για την περαιτέρω πορεία.

Από την Marcia Dunn

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε