Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε συνάντηση με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, 22 Φεβρουαρίου 2022. (Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP via Getty Images)

Ο Πούτιν υπογράφει διάταγμα απαιτώντας οι πληρωμές του φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε διάταγμα που ορίζει ότι οι «μη φιλικοί» ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου.

Εάν οι πληρωμές δεν γίνουν στο ρωσικό νόμισμα, οι συμβάσεις θα σταματήσουν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι μια διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου θα μπορούσε να βυθίσει τις χώρες αυτές σε μια σημαντική ενεργειακή κρίση.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδίδεται από αύριο», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

«Εάν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και ούτε εμείς πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπίες … δηλαδή, οι υπάρχουσες συμβάσεις θα σταματήσουν».

Στο διάταγμα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το νέο σύστημα πληρωμών συνεπάγεται ότι οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες, οι οποίοι θα τους επιτρέπουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που θα  προμηθεύονται από την 1η Απριλίου.

«Τι έχει ήδη συμβεί; Εμείς προμηθεύσαμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές με τους πόρους μας, στην προκειμένη περίπτωση με φυσικό αέριο», δήλωσε, σύμφωνα με το Ria Novosti. «Το παρέλαβαν, μας πλήρωσαν σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια πάγωσαν οι ίδιοι. Από αυτή την άποψη, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι παραδώσαμε μέρος του φυσικού αερίου που παραχωρήθηκε στην Ευρώπη πρακτικά δωρεάν».

Ωστόσο, οι υπάρχουσες συμβάσεις θα διατηρηθούν, αν οι πελάτες ακολουθήσουν τους νέους κανόνες, δήλωσε επίσης την Πέμπτη ο Πούτιν.

Οι G7 -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Ιαπωνία- έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μιας πιθανής κρίσης φυσικού αερίου, ενεργοποιώντας σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση τυχόν διαταραχών.

«Το ποιες είναι οι ιδέες του για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό είναι αυτό που θα εξετάσουμε τώρα προσεκτικά», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά την ανακοίνωση του Πούτιν. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που ισχύει για τις εταιρείες είναι ότι θέλουν και θα μπορούν να πληρώνουν σε ευρώ».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν ότι η Ευρώπη δεν θα χρειαστεί να πληρώσει σε ρούβλια.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντράγκι υποστήριξε ότι «οι υφιστάμενες συμβάσεις παραμένουν σε ισχύ. … Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε δολάρια και ευρώ», μετέδωσε το Associated Press.

«Εμείς -η Γερμανία και η Ιταλία, μαζί με άλλες χώρες που είναι εισαγωγείς φυσικού αερίου, άνθρακα, σιτηρών, καλαμποκιού- χρηματοδοτούμε τον πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε επίσης ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους. «Για το λόγο αυτό, η Ιταλία μαζί με άλλες χώρες, πιέζουν για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος που η τιμή του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλή για τους Ευρωπαίους».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε