Δευτέρα, 24 Ιούν, 2024
Ο Λάρι Σάνγκερ, συνιδρυτής της Wikipedia και πρώην καθηγητής φιλοσοφίας, σε μια βιβλιοθήκη του Οχάιο, στις 26 Μαρτίου 2007. (Kiichiro Sato / AP Photo)

Ο συνιδρυτής της Wikipedia επικρίνει τον ιστότοπο για αριστερή «προπαγάνδα»

Ο συνιδρυτής της Wikipedia, Λάρι Σάνγκερ ο οποίος συν-ίδρυσε τον ιστότοπο το 2001 ενώ στην συνέχεια αποχώρησε, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο ιστότοπος έχει μετατραπεί σε αριστερή «προπαγάνδα».

Μιλώντας στο διαδικτυακό ιστολόγιο UnHerd την περασμένη εβδομάδα, ο Σάνγκερ είπε ότι η Wikipedia «φαίνεται να υποθέτει ότι υπάρχει μόνο μια νόμιμη εκδοχή της αλήθειας για οποιαδήποτε αμφιλεγόμενη ερώτηση», προσθέτοντας ότι η κυρίαρχη οπτική που παρουσιάζεται στον ιστότοπο είναι αριστερή.

«Την εμπιστεύονται για να πάρουν μια αξιόπιστη άποψη σχεδόν για τα πάντα», δήλωσε ο Σάνγκερ για τη Wikipedia. «Μπορείς να την εμπιστευτείς ότι σου δίνει πάντα την αλήθεια; Λοιπόν, εξαρτάται από το τι νομίζετε ότι είναι η αλήθεια».

Αξιωματούχοι της Wikipedia δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Ο Σάνγκερ είπε ότι παίζεται ένα «πολύ μεγάλο, άσχημο, περίπλοκο παιχνίδι» πίσω από τα παρασκήνια στη Wikipedia από ανθρώπους που θέλουν να προωθήσουν μια συγκεκριμένη οπτική, η οποία είπε ότι έχει λοξοδρομήσει τον ιστότοπο από την αρχική του μορφή ως πλατφόρμα που παρείχε «πληθώρα» διαφορετικών εύλογων απόψεων.

Για παράδειγμα, ανέφερε τη σελίδα της Wikipedia για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι περιέχει «πολύ λίγα» ως αναφορές στο σκάνδαλο της Ουκρανίας.

Ο Σάνγκερ είπε ότι άτομα που ήθελαν να επεξεργαστούν άρθρα της Wikipedia ώστε να τα κάνουν «πιο πολιτικά ουδέτερα» δεν τους επιτράπηκε να το κάνουν.

«Εάν επιτρέπεται μόνο μία εκδοχή των γεγονότων, τότε αυτό δίνει ένα τεράστιο κίνητρο σε πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους να καταλάβουν τον έλεγχο πραγμάτων όπως τη Wikipedia για να ενισχύσουν τη δύναμή τους», είπε. «Και το κάνουν».

Ο Σάνγκερ έχει ήδη επικρίνει τη Wikipedia γράφοντας σε ένα άρθρο στον ιστότοπό του ότι «εν συντομία, και με λίγες εξαιρέσεις, επιτρέπονται μόνο παγκόσμιες, προοδευτικές κύριες πηγές –και πηγές φιλικές προς τον παγκοσμιοποιημένο προοδευτισμό– στον ιστότοπο.

Η Wikipedia διαθέτει 230.000 εθελοντές συντάκτες που εργάζονται σε άρθρα και περισσότερους από 3.500 «διαχειριστές» που μπορούν να αναλάβουν ενέργειες όπως τον αποκλεισμό λογαριασμών και τον περιορισμό των τροποποιήσεων σε ορισμένες σελίδες, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε