Δευτέρα, 22 Απρ, 2024
Φωτογραφία από τη σύλληψη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καθώς κρατείται και αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση στη φυλακή της κομητείας Φούλτον στην Ατλάντα, Γκαλερί, στις 24 Αυγούστου 2023. (Γραφείο σερίφη της κομητείας Φούλτον)

Ο Τραμπ επιστρέφει στο Twitter με ένα προκλητικό μήνυμα

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΩ ΠΟΤΕ»

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στο Twitter – τώρα με νέα ονομασία Χ – αναρτώντας ένα τολμηρό, προκλητικό μήνυμα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αδράνειας στην πλατφόρμα.

Η ανάρτηση στο X στις 21:39 ώρα Ελλάδας δείχνει τον πρόεδρο Τραμπ σε μια φωτογραφία της σήμανσης από τη φυλακή της κομητείας Φούλτον στην Ατλάντα της Τζόρτζια, η οποία τραβήχτηκε την Πέμπτη αφού παρουσιάστηκε στις αρχές γύρω στις 19:36 τοπική ώρα και υποβλήθηκε σε 20λεπτη διαδικασία κράτησης, μετά την οποία αφέθηκε ελεύθερος.

Το συνοδευτικό κείμενο της ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνει τα εξής: «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ – 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023», «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ», «ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΩ ΠΟΤΕ!» και «DONALDJTRUMP.COM».

Η ανάρτηση έλαβε 200.100 likes και 7,1 εκατομμύρια προβολές μετά από μόλις 24 λεπτά. Μέχρι τη στιγμή της παρούσας αναφοράς, ο πρόεδρος Τραμπ έχει 86,5 εκατομμύρια οπαδούς στην πλατφόρμα Twitter/X.

Τα διαδικτυακά αρχεία από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Φούλτον έδειξαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνελήφθη για 13 κατηγορίες.

Αυτό έρχεται μετά την απαγγελία κατηγοριών στον εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις (Fani Willis) στις 14 Αυγούστου εναντίον του ίδιου και 18 συνεργατών του για διάφορες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με ισχυρισμούς ότι η στρατηγική διαφόρων δικηγόρων που συμβούλευαν τον πρόεδρο Τραμπ να δημιουργήσει εναλλακτικές ομάδες εκλεκτόρων σε πολλές πολιτείες το 2020, αναβάλλοντας έτσι την καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων, ισοδυναμούσε με εγκληματική επιχείρηση. Μεταξύ των κατηγοριών περιλαμβάνεται και η συνωμοσία εκβιασμού που απορρέει από τις προσπάθειες αμφισβήτησης των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020.

Ο Τραμπ πραγματοποιεί αντιπρόγραμμα με τον Τάκερ Κάρλσον κατά τη διάρκεια της συζήτησης του GOP

Στο πλαίσιο των όρων αποφυλάκισής του, ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε να μην «ενεργήσει για να εκφοβίσει οποιοδήποτε πρόσωπο που γνωρίζει ότι είναι συγκατηγορούμενος ή μάρτυρας σε αυτή την υπόθεση ή να παρεμποδίσει με άλλο τρόπο την απονομή της δικαιοσύνης». Αυτό ισχύει επίσης για «αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αναδημοσιεύσεις αναρτήσεων που έγιναν από άλλο άτομο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Συμφώνησε επίσης να «μην επικοινωνήσει με οποιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, σχετικά με τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης με οποιοδήποτε πρόσωπο που γνωρίζει ότι είναι συγκατηγορούμενος στην παρούσα υπόθεση, παρά μόνο μέσω του δικηγόρου του».

«Μια πολύ θλιβερή μέρα για την Αμερική»

«Πραγματικά πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για την Αμερική. Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα κατά την αναχώρησή του μετά την αποφυλάκισή του. «Εάν αμφισβητείτε μια εκλογή, θα πρέπει να μπορείτε να αμφισβητήσετε μια εκλογή. Πίστευα ότι οι εκλογές ήταν στημένες, κλεμμένες -και θα έπρεπε να έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω αυτό. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια να κάνουν το ίδιο πράγμα.»

Και πρόσθεσε: «Είτε πρόκειται για τη Χίλαρι Κλίντον είτε για τη Στέισι Έιμπραμς (Stacey Abrams) είτε για πολλούς άλλους. Όταν έχεις αυτή τη μεγάλη ελευθερία να αμφισβητείς, πρέπει να μπορείς να το κάνεις, αλλιώς θα έχεις πολύ ανέντιμες εκλογές».

Η υπόθεση της κομητείας Φούλτον σηματοδοτεί την τέταρτη δικαστική ενέργεια εναντίον του προέδρου Τραμπ από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος στις ΗΠΑ που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Στον πρόεδρο Τραμπ δόθηκε προθεσμία έως τις 12 μ.μ. της 25ης Αυγούστου για να παραδοθεί οικειοθελώς, αποτρέποντας πιθανή σύλληψη.

«Αυτό που έλαβε χώρα εδώ είναι μια παρωδία της δικαιοσύνης, δεν κάναμε τίποτα κακό, δεν έκανα τίποτα κακό. Και όλοι το ξέρουν. Ποτέ δεν είχα τόση υποστήριξη. Και αυτό ισχύει για τα άλλα [κατηγορητήρια] επίσης», είπε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στα τρία κατηγορητήρια που αντιμετωπίζει.

Αντιμετωπίζει 78 διαφορετικές κατηγορίες στις άλλες τρεις ποινικές υποθέσεις. Τον Μάρτιο του απαγγέλθηκαν για πρώτη φορά κατηγορίες για 34 κακουργήματα παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησαν δύο ομοσπονδιακά κατηγορητήρια, ένα με 40 κατηγορίες που αφορούσαν τη φερόμενη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα και ένα άλλο με τέσσερις κατηγορίες που αφορούσαν τις φερόμενες προσπάθειες να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την αθωότητά του σε όλες τις υποθέσεις και κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του ότι τον στοχοποίησαν για πολιτικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναρτήσει στην πλατφόρμα Twitter/X, παρόλο που ο ιδιοκτήτης της, ο Έλον Μασκ, ο οποίος αγόρασε την εταιρεία τον Οκτώβριο του 2022, δήλωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι ο λογαριασμός του πρώην προέδρου θα αποκατασταθεί, αφού προηγουμένως είχε τεθεί σε αναστολή.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα ξαναμπεί στην πλατφόρμα ακόμη και αν αποκατασταθεί ο λαγαριασμός του. Ο ίδιος δημοσιεύει τακτικά στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, την Truth Social.

Προηγούμενη μόνιμη αναστολή

Όταν το Twitter βρισκόταν υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία και τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζακ Ντόρσεϊ (Jack Dorsey), ανέστειλε μόνιμα τον λογαριασμό του προέδρου Τραμπ στο Twitter στις 8 Ιανουαρίου 2021, λέγοντας ότι οι αναρτήσεις του «παραβιάζουν την πολιτική για την εξύμνηση της βίας».

Ως αιτιολόγηση της ενέργειάς του [το Twitter] επικαλέστηκε δύο από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις του τότε προέδρου.

Η πρώτη ανάρτηση έγραφε: «Οι 75.000.000 μεγάλοι Αμερικανοί Πατριώτες που ψήφισαν για μένα, το AMERICA FIRST (ΠΡΩΤΗ Η ΑΜΕΡΙΚΗ) και το MAKE AMERICA GREAT AGAIN (ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ), θα έχουν μια ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΦΩΝΗ για πολύ καιρό στο μέλλον. Δεν θα γίνουν αντικείμενο ασέβειας ή άδικης μεταχείρισης με κανέναν τρόπο, μορφή ή μορφή!!!».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Τραμπ είχε αναρτήσει: «Σε όλους όσους με ρώτησαν, δεν θα πάω στην ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου». Αυτή ήταν η τελευταία ανάρτηση στο Twitter πριν ο λογαριασμός του προέδρου Τραμπ αφαιρεθεί από την πλατφόρμα.

Το Twitter δήλωσε ότι οι δύο αναρτήσεις είχαν παραβιάσει την «πολιτική του για την εξύμνηση της βίας». Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στην «αποτροπή της εξύμνησης της βίας που θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλους να αναπαράγουν βίαιες πράξεις».

Στην αιτιολόγηση του Twitter για την απομάκρυνση του προέδρου Τραμπ από την πλατφόρμα του εκείνη την εποχή, ανέφερε ότι η δήλωσή του ότι δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία «λαμβάνεται από αρκετούς υποστηρικτές του ως περαιτέρω επιβεβαίωση ότι οι εκλογές δεν ήταν νόμιμες και θεωρείται ότι αποποιείται τον προηγούμενο ισχυρισμό του […] ότι θα υπάρξει μια «ομαλή μετάβαση» στις 20 Ιανουαρίου».

Το Twitter ανέφερε τότε επίσης ότι η δήλωση του προέδρου Τραμπ «μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ενθάρρυνση σε όσους ενδεχομένως σκέφτονται να προβούν σε βίαιες πράξεις ότι η ορκωμοσία θα είναι ένας «ασφαλής» στόχος, καθώς ο ίδιος δεν θα παραστεί».

Εκείνη την εποχή, η εφημερίδα The Epoch Times απευθύνθηκε στο Twitter ζητώντας να μάθει αν έχει αποδείξεις ότι οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ συνδέονται άμεσα με οποιαδήποτε μορφή βίας. Το Twitter δεν απάντησε ποτέ, ακόμη και μετά από επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε