Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει στο Κίεβο, Ουκρανία, στις 15 Μαρτίου 2022. (Γραφείο Τύπου του Ουκρανού Προέδρου μέσω AP)

Ο Ζελένσκι διατυπώνει τις απαιτήσεις για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του την Πέμπτη περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες της χώρας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Διαπραγματεύσεις για το καλό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως σαφείς: τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας», είπε.

Οι δηλώσεις του έρχονται αφού ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι και ένας από τους εκπροσώπους της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για την κατάπαυση του πυρός, σηματοδότησε ότι οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν βρει κάποιο κοινό έδαφος εν μέσω συνομιλιών.

«Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ενθαρρύνοντας τον απευθείας διάλογο μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, περιγράφοντάς την ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Τρεις εβδομάδες μετά, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε σε μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών ότι η επίθεση έχει «σε μεγάλο βαθμό σταματήσει σε όλα τα μέτωπα».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στην ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται βαριές απώλειες, ενώ η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη, ανέφερε η ενημέρωση.

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Ποντόλιακ επιβεβαίωσε τη γνησιότητα ενός σχεδίου συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για το οποίο αναφέρθηκαν οι Financial Times, αλλά δήλωσε ότι αντιπροσωπεύει μόνο τη θέση της ρωσικής πλευράς.

Ο Ζελένσκι την Τρίτη διαμήνυσε ότι η Ουκρανία δεν αναμένει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κρίσιμη ρωσική ανησυχία που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την εισβολή.

«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Ακούγαμε για χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούσαμε να ενταχθούμε. Είναι μια αλήθεια και πρέπει να αναγνωριστεί», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης προς τους ηγέτες του υπό βρετανική ηγεσία μικτού εκστρατευτικού σώματος.

«Χαίρομαι που ο λαός μας αρχίζει να το καταλαβαίνει αυτό και να βασίζεται στον εαυτό του και στους εταίρους μας που μας βοηθούν», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι στην ομιλία του νωρίς το πρωί της Πέμπτης ευχαρίστησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή «ισχυρής υποστήριξης» εν μέσω της εισβολής. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη πρόσθετη βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν γι’ αυτό. Είμαι ευγνώμων για την ηγεσία που έχει ενώσει τον δημοκρατικό κόσμο», είπε.

Ο Allen Zhong συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε