Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοινώνουν την κοινή τους δήλωση στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στο Τόκιο, στις 12 Μαΐου 2022. (Yoshikazu Tsuno/Pool μέσω Reuters)

Οι ηγέτες της Ιαπωνίας και της ΕΕ ανακοινώνουν ψηφιακή συνεργασία εν μέσω κινεζικής επιθετικότητας

Οι ηγέτες της Ιαπωνίας και της ΕΕ ανακοίνωσαν μια νέα ψηφιακή συνεργασία στις 12 Μαΐου, ύστερα από σύνοδο κορυφής στην οποία συζήτησαν πώς να αντιμετωπίσουν από κοινού τον αυξανόμενο απολυταρχισμό εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, του πυρηνικού κινδύνου από τη Βόρεια Κορέα και της αυξημένης επιθετικότητας από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την 28η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας στο Τόκιο, όπου επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού.

«Σήμερα συζητήσαμε την εμβάθυνση της στρατηγικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Μισέλ. «Ασχοληθήκαμε με τις διμερείς μας σχέσεις και τις σημαντικές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και με τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των απαντήσεών μας.

«Η ΕΕ και η Ιαπωνία είναι πραγματικά ομοϊδεάτες εταίροι. Μαζί αντιπροσωπεύουμε το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Έχουμε μια βαθιά και δυναμική σχέση, που μας ενώνουν οι θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η Ιαπωνία είναι ο στενότερος στρατηγικός μας εταίρος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Ο κ. Μισέλ σημείωσε την αναβαθμισμένη σχέση της Ιαπωνίας με την ΕΕ, καθώς οι δύο χώρες διατηρούν οικονομική εταιρική σχέση από το 2019, ενώ η Ιαπωνία είναι το μόνο ασιατικό έθνος μέχρι σήμερα που εμφανίζεται στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

Για τον σκοπό αυτό, ο Μισέλ αναγνώρισε ότι η Ιαπωνία παρείχε «σημαντική ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της», μετά την εισβολή της Ρωσίας, και υπογράμμισε την επιθυμία της Ιαπωνίας και της ΕΕ να αναπτύξουν αυτή την κοινή δέσμευση και να διευρύνουν τους διαλόγους για τον καλύτερο δυνατό χειρισμό του ολοένα και πιο επιθετικού Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ).

«Η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, αλλά είναι επίσης σημαντική στον Ινδο-Ειρηνικό και θέλουμε επίσης να εμβαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας σχετικά με μια πιο διεκδικητική Κίνα», δήλωσε ο Μισέλ.

«Πιστεύουμε ότι η Κίνα πρέπει να σταθεί όρθια για να υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο έχει επωφεληθεί για την ανάπτυξη της χώρας της».

Τα σχόλια του Μισέλ απηχούν τις παρατηρήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν τον Απρίλιο, όταν σημείωσε ότι, παρά τις προσπάθειές της να υπονομεύσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, το ΚΚΚ ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους αυτής της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες κατά τον τελευταίο μισό αιώνα».

Η σκιά της Κίνας πάνω από τον Ινδο-Ειρηνικό

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται εν μέσω αυξημένων διεθνών αντιδράσεων ως απάντηση σε μια σειρά από δραστηριότητες της Κίνας. Αυτές περιλαμβάνουν τις προσπάθειες του ΚΚΚ να επεκτείνει βίαια την επικράτειά του μέσω της δημιουργίας τεχνητών νησιών, τη δηλωμένη δέσμευσή του να ενώσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα ακόμη και με τη βία, τη συνεχιζόμενη καταστολή των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, μια εκτεταμένη εκστρατεία κατασκοπείας και εκφοβισμού και τις εκτεταμένες προσπάθειές του να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Με αυτά τα δεδομένα, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στον Ινδο-Ειρηνικό ως “θέατρο εντάσεων” και δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με εταίρους όπως η Ιαπωνία για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Θέλουμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη σε μια περιοχή που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας».

Εκτός από τις παρατηρήσεις του Μισέλ, ωστόσο, οι άμεσες αναφορές στην Κίνα ήταν λίγες στη σύνοδο κορυφής.

Ήταν όμως εμφανής η συγκεκαλυμμένη συζήτηση για τις απειλές του ΚΚΚ κατά της Ταϊβάν, καθώς και για την επιθετική συμπεριφορά του καθεστώτος και τις αυξημένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων γύρω από τα νησιά Σενκάκου και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του status quo και αύξησης των εντάσεων που θα μπορούσε να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινή δήλωση.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για τις αναφορές περί στρατιωτικοποίησης, εξαναγκασμού και εκφοβισμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα στενά της Ταϊβάν.

«Αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε μονομερή απόπειρα αλλαγής του status quo με τη βία, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, ως σοβαρή απειλή για ολόκληρη τη διεθνή τάξη».

Για τον σκοπό αυτό, οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι η Ιαπωνία και η ΕΕ θα εργαστούν από κοινού για την επέκταση της πρακτικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Οι προσπάθειες αυτές, δήλωσε ο Μισέλ, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση ενός «ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού» και για τη στήριξη της ενότητας και της κεντρικής θέσης της 10μελούς Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Τα σχόλια μπορεί να σηματοδοτούν μια περαιτέρω ευθυγράμμιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στις 12 Μαΐου φιλοξενούν οκτώ από τους 10 εθνικούς ηγέτες της ASEAN στην Ουάσινγκτον, καθώς προσπαθούν να μετακινήσουν την περιοχή μακριά από τους αυξημένους δεσμούς με το ΚΚΚ.

«Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό, ο οποίος θα είναι χωρίς αποκλεισμούς και θα βασίζεται στο κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, καθώς και χωρίς περιορισμούς από τον εξαναγκασμό, με βάση τις αντίστοιχες, συμπληρωματικές στρατηγικές μας για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσαν οι ηγέτες.

Το έργο αυτό, είπαν οι ηγέτες, θα «βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις κοινές αξίες της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ανοικτού, ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου, της αποτελεσματικής πολυμέρειας και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Μια νέα ψηφιακή συνεργασία

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι ηγέτες ανακοίνωσαν την υιοθέτηση μιας νέας ψηφιακής συνεργασίας (pdf) μεταξύ Ιαπωνίας-ΕΕ σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα ασφάλειας της εποχής.

Η νέα ψηφιακή συνεργασία Ιαπωνίας-ΕΕ είναι η πρώτη του είδους της μεταξύ της ΕΕ και μιας χώρας του εξωτερικού. Δεν δημιουργεί νομικές ή δημοσιονομικές υποχρεώσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά στοχεύει στην από κοινού δημιουργία δομών συνεργασίας σε θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης, εφαρμογής και πολιτικής.

Οι τομείς εστίασης περιλαμβάνουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ευστάθεια της αλυσίδας εφοδιασμού, την πρόσβαση σε ημιαγωγούς, το 5G, την τεχνητή νοημοσύνη, τις ροές δεδομένων και τη δυνατότητα ευθυγράμμισης όσον αφορά τη ρύθμιση των τεχνολογιών blockchain.

Η εταιρική σχέση θα επεκτείνει τις υφιστάμενες στρατηγικές και οικονομικές εταιρικές σχέσεις που διατηρούν η ΕΕ και η Ιαπωνία, οι οποίες, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ (pdf), ήδη «αποτελούν από κοινού τη μεγαλύτερη περιοχή ασφαλών ροών δεδομένων στον κόσμο, επιτρέποντας την ελεύθερη και αξιόπιστη ροή προσωπικών δεδομένων».

Η δημιουργία της καθοδηγήθηκε από «το όραμα για τη δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς δεδομένων, όπου τα δεδομένα διακινούνται ελεύθερα μεταξύ τομέων και χωρών», σύμφωνα με τους ηγέτες.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τις προειδοποιήσεις αρκετών εμπειρογνωμόνων ότι οι δημοκρατίες δυτικού τύπου και τα αυταρχικά καθεστώτα αποσυνδέονται ολοένα και περισσότερο, διασπώντας τον κόσμο σε ξεχωριστές “τεχνοσφαίρες” με τις δικές τους νόρμες, κανόνες και πρότυπα για την τεχνολογία.

Οι δεσμοί μεταξύ Ευρώπης και Ασίας φαίνεται να αυξάνονται, όχι να υποχωρούν, μπροστά στις απειλές του ΚΚΚ, σημείο που έσπευσε να τονίσει ο Κισίντα.

«Η ασφάλεια στην Ευρώπη και στον Ινδο-Ειρηνικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε