Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια προς τη Γάζα υπέστησαν φθορές από ισραηλινούς εποίκους κοντά σε σημείο ελέγχου στην περιοχή της Χεβρώνας, στη Δυτική Όχθη, στις 14 Μαΐου 2024. (Mussa Qawasma/Reuters)

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε ισραηλινή εξτρεμιστική ομάδα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή 14 Ιουνίου κυρώσεις κατά ισραηλινής ομάδας εξτρεμιστών που εμποδίζει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας:

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ορίζει σήμερα την Τζαβ 9 [υποκείμενη σε κυρώσεις], ως μια βίαιη εξτρεμιστική ισραηλινή ομάδα που εμποδίζει, παρενοχλεί και καταστρέφει αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου την Παρασκευή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι υποστηρικτές της Τζαβ 9 παρεμποδίζουν, εδώ και μήνες, τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, κλείνοντας δρόμους, επιτιθέμενοι σε φορτηγά διανομής και πετώντας έξω τις προμήθειες βοήθειας που αυτά μεταφέρουν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ένα συγκεκριμένο περιστατικό στις 13 Μαΐου, κατά το οποίο μέλη της Τζαβ 9 φέρονται να λεηλάτησαν και να έβαλαν φωτιά σε δύο φορτηγά κοντά στη Χεβρώνα, που ήταν καθ’ οδόν προς τη Λωρίδα της Γάζας με ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τζαβ 9 βάσει των αρχών που προβλέπονται σε εκτελεστικό διάταγμα του Φεβρουαρίου, το οποίο στοχεύει σε ομάδες και άτομα που θεωρείται ότι αποτελούν απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Το εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παγώσει περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ που ανήκουν σε ομάδες και άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και εμποδίζει άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεισφέρουν κεφάλαια και πόρους σε αυτές τις ομάδες και τα άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το εκτελεστικό διάταγμα κλείνει επίσης τις νόμιμες οδούς εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα μέλη των ομάδων που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Εκτός από την ανακοίνωση των κυρώσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι αναμένει επίσης από την κυβέρνηση του Ισραήλ να ενεργήσει έτσι ώστε να αποτραπεί η διακοπή της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας από οποιαδήποτε ομάδα.

«Δεν θα ανεχθούμε πράξεις δολιοφθοράς και βίας που στοχεύουν αυτή την ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επιχειρούν ή αναλαμβάνουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις και αναμένουμε και παροτρύνουμε τις ισραηλινές αρχές να πράξουν το ίδιο.»

Γάζα, Τζαβ 9 και Χαμάς

Πολλοί ισραηλινοί ‘ακτιβιστές’ έχουν λάβει μέτρα για να εμποδίσουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία εκεί για να εξαλείψουν τη Χαμάς – μια ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – και να απελευθερώσουν αιχμαλώτους που συνελήφθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επίθεσης που εξαπέλυσε σε όλο το νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Τζαβ 9, που μεταφράζεται περίπου ως «Διαταγή 9», είναι μία από τις κύριες ισραηλινές οργανώσεις που συμμετέχουν στις προσπάθειες διακοπής των ανθρωπιστικών παραδόσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Στο προφίλ της ομάδας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X αναφέρεται: «Καμία βοήθεια δεν περνάει – μέχρι να επιστρέψει ο τελευταίος από τους απαχθέντες!».

Η ομάδα υποστηρίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που παραδίδεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν πηγαίνει στην πραγματικότητα στους αμάχους της εμπόλεμης περιοχής, αλλά παραλαμβάνεται από τη Χαμάς.

Ενώ υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι η Χαμάς εκτρέπει τις ανθρωπιστικές παραδόσεις προς όφελός της, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ανεξάρτητα πόσο διαδεδομένο μπορεί να είναι αυτό, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλλιβαν καταδίκασε την επίθεση της 13ης Μαΐου σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη Χεβρώνα μετά από λίγες μόνο ώρες από το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη», και ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση των αναταραχών.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί γενικά να υποστηρίζει την ισραηλινή κυβέρνηση στη στρατιωτική εκστρατεία της στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο πιέζει όλο και περισσότερο για κατάπαυση του πυρός και παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει μεγαλύτερη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο διορισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης στο νομοθετικό σώμα του Ισραήλ, την Κνέσετ, καταδίκασε επίσης τις ενέργειες της Τζαβ 9 σε δήλωσή του στις 15 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά της ομάδας υπονομεύει την ισραηλινή ασφάλεια και στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Χαμάς.

Άλλες αμερικανικές κυρώσεις κατά Ισραηλινών

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε αρκετούς Ισραηλινούς τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε εποίκους της Δυτικής Όχθης που ενεπλάκησαν σε βίαια περιστατικά στην περιοχή, η οποία έχει αμφισβητούμενο πολιτικό καθεστώς και κοινή εποπτεία από την ισραηλινή κυβέρνηση και την παλαιστινιακή αρχή.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, με το οποίο εγκρίθηκαν νέες κυρώσεις κατά Ισραηλινών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατονόμασε τους πρώτους τέσσερεις Ισραηλινούς υπηκόους που θα υποβάλλονταν σε κυρώσεις βάσει του νέου αυτού εκτελεστικού διατάγματος: Ντέιβιντ Χάι Χάσνταϊ, Αϊνάν Ταντζίλ, Σαλόμ Ζίκερμαν και Γινόν Λέβι.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσθετες κυρώσεις με στόχο το Mount Hebron Fund και το Shlom Asiraich – δύο οργανώσεις συγκέντρωσης χρημάτων που, σύμφωνα με το υπουργείο, συνδέονται με τον κο Λεβί και τον κο Χάσνταϊ.

Του Ryan Morgan, από το NTD News

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε