Η μέντα είναι ένα ανθεκτικό πολυετές φυτό που μεγαλώνει σε πλήρη ηλιοφάνεια ή μερική σκιά και φτάνει σε ύψος από 30 έως 90 εκατοστά. Μπορεί επίσης να διατηρηθεί μικρότερη σε γλάστρα, με τακτική συγκομιδή. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η μέντα τόσο το καλύτερο, καθώς τα πιο αρωματικά φύλλα βρίσκονται στα νεότερα βλαστάρια.
Προσέξτε τα άνθη της (ένα σημάδι ότι το φυτό φτάνει στην ωριμότητα), τα οποία πρέπει να κόβετε μόλις εμφανιστούν, για να τη διατηρείτε νεανική. Αν το φυτό μεγαλώσει πολύ, χωρίστε το και μοιραστείτε το, ίσως με έναν φίλο ή γείτονα, ο οποίος μπορεί να έχει άλλες ποικιλίες για ανταλλαγή.
Εκτός από την κοινή μέντα και τον δυόσμο, υπάρχουν πολλά άλλα αρωματικά υποείδη, εύκολα στην καλλιέργεια και ιδανικά για τη μαγειρική, όπως η μέντα-μήλο, μπανάνα, σοκολάτα, λεβάντα, ανανάς, κουβανέζικη, αιγυπτιακή, πορτοκαλιού, μοσχολέμονου (λάιμ), μαργαρίτα, φράουλα, γκρέιπφρουτ, τζίντζερ, γλυκόριζα, καθώς και το συγγενές μελισσόχορτο.
Εύκολος πολλαπλασιασμός
Αν δεν θέλετε να περιμένετε μέχρι η μέντα να μεγαλώσει αρκετά για να τη χωρίσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχεύματα τριών έως πέντε ιντσών για να φτιάξετε νέα φυτά. Απλά αφαιρέστε δύο έως τέσσερα φύλλα από το κάτω μέρος του στελέχους για να εκθέσετε τους κόμπους όπου θα σχηματιστούν οι ρίζες και βάλτε τα σε ένα ποτήρι με νερό ή σε μια γλάστρα με χώμα. Η ορμόνη ριζοβολίας μπορεί να τα κάνει να ριζώσουν γρηγορότερα, αλλά συνήθως δεν είναι απαραίτητη.
Εάν τα βάλετε στο χώμα, διατηρήστε το συνεχώς υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Αν η φύτευση γίνει σε παρτέρι, αυτό σύντομα θα γεμίσει , αφού η μέντα βγάζει συνεχώς παραφυάδες και μπορεί να γίνει ‘επιθετική’. Για να αποφευχθεί αυτό, ορισμένοι κηπουροί κόβουν το κάτω μέρος μιας μικρής φθηνής μαύρης γλάστρας και τοποθετούν το φυτό εκεί, βάζοντάς το στο έδαφος, για να περιορίσουν την εξάπλωσή του.
Πολλές παραδοσιακές ή ανοιχτής γονιμοποίησης (μη υβριδικές) μέντες μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν από σπόρους που χρειάζονται περίπου 10 έως 15 ημέρες για να βλαστήσουν. Ωστόσο, αυτές μπορεί να μην είναι τόσο πιστές στον τύπο τους από ό,τι αν καλλιεργηθούν απευθείας από μοσχεύματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν διαφορετικές μέντες τοποθετηθούν κοντά μεταξύ τους στον κήπο και αφεθούν να γονιμοποιηθούν μεταξύ τους.
Συνεχής συγκομιδή
Η μέντα είναι βασικό συστατικό για κάθε κουζίνα. Δίνει ενέργεια στα πιάτα με μοσχάρι, αρνί και χοιρινό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους πιάτο, από ζελέ και αρτοσκευάσματα μέχρι σαλάτες, κοκταίηλ, ροφήματα και πολλά άλλα. Γιατί να μην προσθέσετε μερικά φύλλα σε μια παγοθήκη για να δώσετε μια γευστική πινελιά στον παγωμένο τσάι και σε άλλα ποτά;
Η συγκομιδή και η φύλαξη γίνονται επίσης εύκολα. Όταν κόψετε τα κλαδιά που θέλετε, κρεμάστε τα ανάποδα σε σκιερό μέρος ή απλώστε τα φύλλα ένα κόσκινο για να στεγνώσουν στη σκιά. Μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο για έως και ένα έτος, αλλά είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται φρέσκα.
Τα κομμένα κλαράκια μέντας διατηρούνται σε ένα ποτήρι με νερό ή αποθηκεύονται στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Μια μεγάλη οικογένεια για πολλές χρήσεις
Ενώ τα περισσότερα μοχίτο παρασκευάζονται με κοινή μέντα, η πραγματική μέντα για τα μοχίτο (κουβανέζικη μέντα) έχει πιο ήπια γεύση με νότες εσπεριδοειδών. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα φύλλα της είναι πιο κατάλληλα για το μούλιασμα.
Η μέντα-πορτοκάλι συχνά ονομάζεται και μέντα-περγαμόντο, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με το περγαμόντο που αποτελεί τη βάση του τσαγιού Earl Grey. Ωστόσο, τα φύλλα της μπορούν να αποξηρανθούν για να φτιάξετε τσάι μέντας «περγαμόντο», το οποίο χρησιμοποιείται σε σούπες, καθώς και σε αλμυρά και γλυκά πιάτα.
Η μέντα-μαργαρίτα έχει φύλλα που κοκκινίζουν στις άκρες και έντονη γεύση λάιμ, και συνήθως χρησιμοποιείται σε διάφορες παραλλαγές κοκτέιλ μαργαρίτας. Η μέντα-λάιμ έχει πιο ήπια, αλλά ακόμα έντονη και πικάντικη γεύση εσπεριδοειδών, που την κάνει δημοφιλή σε σαλάτες, τηγανητά και ποτά. Είναι σε μεγάλο βαθμό εναλλάξιμες.
Όταν αγγίζετε το μελισσόχορτο, ένα έντονο άρωμα απλώνεται στον κήπο. Εξίσου γευστικό, είναι ιδανικό για ένα χαλαρωτικό τσάι. Προσθέστε το σε σαλάτες, κοτόπουλο ή πέστο ή φτιάξτε μια βινεγκρέτ με αυτό.
Με τη μέντα-γκρέιπφρουτ αρωματίστε το νερό, το τσάι ή τα κοκτέιλ. Η πικάντικη γεύση της ισορροπεί καλά τη γλυκύτητα, οπότε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε ποικίλες συνταγές, από ψητά κρέατα έως φρουτοσαλάτες.

Οι μέντες μήλου, μπανάνας, ανανά και φράουλας σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε έναν κήπο γεμάτο γεύσεις σε ένα μικρό χώρο, όπως το περβάζι ενός παραθύρου. Η γεύση και το άρωμά τους είναι ακριβώς όπως ακούγεται: γλυκό/ξινό μήλο, ξεφλουδισμένη μπανάνα, ώριμη φράουλα, γλυκός και τροπικός ανανάς, όλα ισορροπημένα με απαλές νότες μέντας. Η μέντα-ανανάς έχει επίσης όμορφα λευκά και πράσινα φύλλα που προσθέτουν χρώμα σε κάθε διακόσμηση. Η μέντα-φράουλα είναι ιδανική για ένα δροσιστικό μοχίτο.
Με τα πλούσια πράσινα φύλλα και τους ελκυστικούς κοκκινωπούς μίσχους, η μέντα-σοκολάτα προσφέρει μια δροσιστική γεύση μέντας σε συνδυασμό με νότες σοκολάτας που θυμίζουν τις λεπτές μέντες των Άνδεων (Andes mints) τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο. Χρησιμοποιήστε τη σε αφεψήματα/ποτά, μπισκότα και κουλουράκια, σαλάτες και αλμυρά πιάτα ή για να γαρνίρετε κρέατα. Λιώστε μερικά φύλλα για να φτιάξετε έναν πρωινό καφέ με μέντα-σοκολάτα.

Καλλιεργούμενη για τους Φαραώ, η αιγυπτιακή μέντα έχει γεύση παρόμοια με τη μέντα-μήλο. Είναι μια άγρια μέντα, με ανθεκτικό στέλεχος και βελούδινα φύλλα, που την βοηθούν να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες.
Η μέντα-λεβάντα μπορεί να αποξηρανθεί και να χρησιμοποιηθεί ως χαλαρωτικό τσάι ή για να αρωματίσει σούπες, σαλάτες, στιφάδο και επιδόρπια. Είναι επίσης εξαιρετική σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως σαπούνια, σαμπουάν, μαλακτικά, λοσιόν και ακόμη και ποτ-πουρί.
Συνδυάζοντας τη φρεσκάδα της μέντας με τις ζεστές, πικάντικες νότες του τζίντζερ, η μέντα-τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η ρίζα τζίντζερ. Ψιλοκόψτε την και προσθέστε τη σε μαρινάδες, σάλτσες και ντιπ. Ή συνδυάστε τη με πουλερικά, ψάρια ή αρνί. Ο συνδυασμός τζίντζερ και μέντας δημιουργεί ακόμη και ένα ωραίο σορμπέ.
Η μέντα-γλυκόριζα (γλυκόριζα-ύσσωπος) δεν ανήκει τεχνικά στις μέντες. Ωστόσο, έχει παρόμοιες απαιτήσεις καλλιέργειας και φροντίδας και χρήσεις. Αν έχετε αδυναμία στα γλυκά, χρησιμοποιήστε τη φρέσκια για να αρωματίσετε αρτοσκευάσματα, παγωτά, κρέμες και ποτά. Αποξηράνετε τη για τσάι.
Της Sandy Lindsey