Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανακάμπτεις γρήγορα μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Κάποιοι την έχουν και κάποιοι την χρειάζονται (Bradley Dennien/Shutterstock).

Οι ρίζες της ανθεκτικότητας

Τα στοιχεία της ανθεκτικότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τις αντιξοότητες σε ευκαιρία για ανάπτυξη

 

Πριν από πολλά χρόνια, παρακολούθησα ένα μάθημα από μια γυναίκα που έκανε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στο θέμα της ψυχολογικής ανθεκτικότητας. Ήταν καλόγρια, αλλά όχι το μαύρο-άσπρο είδος καλόγριας που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία. Αυτό που μου έμεινε στο πέρασμα των δεκαετιών ήταν η μελέτη της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Στην κινεζική ιατρική, οι αρχαίοι είχαν ένα ρητό που έλεγε ότι αν το “Σεν” (Shen) ήταν φωτεινό, ο ασθενής θα επιβίωνε- αλλά αν το Σεν ήταν θαμπό, η πρόγνωση δεν ήταν τόσο καλή. Το Σεν, στα κινέζικα, είναι η ιδέα ότι το πνεύμα, η συνείδηση, οι αναμνήσεις και η οντότητα ενός ατόμου βρίσκονται στην καρδιά του, αλλά αντανακλώνται στα μάτια του. Ως επαγγελματίας αυτής της ιατρικής, συμφωνώ ότι η εξέταση των ματιών ενός ατόμου είναι ένας καλός δείκτης του πνεύματος ή της ψυχολογικής του ανθεκτικότητας και μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο της πρόγνωσής του.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε που άκουσα για τη διατριβή εκείνης της καλόγριας, έχω σκεφτεί το θέμα της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και γιατί κάποιοι ασθενείς φαίνεται να αποτινάσσουν φαινομενικά τεράστιες ποσότητες πόνου ή αναπηρίας, ενώ άλλοι ισοπεδώνονται εντελώς από συγκριτικά ασήμαντα παράπονα υγείας. Και ενώ δεν έχω όλες τις απαντήσεις, μια λέξη εμφανίζεται συνεχώς για να εξηγήσει αυτή τη φαινομενική-ανθεκτικότητα.

Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανακάμπτεις γρήγορα μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Με κάνει να σκέφτομαι το στοιχείο του ξύλου στην κινεζική ιατρική – από τους πράσινους βλαστούς που ξεφυτρώνουν από τη γη κάθε άνοιξη μέχρι την εύκαμπτη δύναμη του ώριμου ξύλου που μπορεί να λυγίσει αλλά όχι να σπάσει.

Η ανθεκτικότητα δεν είναι το ένα ή το άλλο πράγμα, αλλά είναι το άθροισμα πολλών κομματιών που συνθέτουν το σύνολο. Τα συστατικά της ανθεκτικότητας είναι επίσης τα εργαλεία που σας βοηθούν να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές, όπως:

Επιμονή. Οι Ιάπωνες έχουν μια παροιμία: Πέσε κάτω επτά φορές, σήκω πάνω οκτώ. Το να μην τα παρατάτε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν είναι βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας, είτε πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο το να συνεχίσετε να παίζετε κιθάρα παρόλο που πονάνε τα δάχτυλά σας είτε για κάτι τόσο συγκλονιστικό όσο το να συνεχίσετε να λειτουργείτε μέσα από μεγάλο πόνο ή ασθένεια.

Αισιοδοξία. Το να γνωρίζετε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά ακόμη και όταν όλα είναι εναντίον σας.

Ευγνωμοσύνη. Προσωπικά, κατά τη διάρκεια κάποιων πολύ σκοτεινών ημερών, διαπίστωσα ότι το να είμαι ευγνώμων για όσα δεν πήγαιναν στραβά, να εκτιμώ τους ανθρώπους γύρω μου και να αναγνωρίζω τα μικρά θαύματα στη ζωή μου είναι αυτό που με βοήθησε και συνεχίζει να με βοηθά να τα καταφέρω.

Η αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες στιγμές, ακόμη και όταν βρίσκεστε στη μέση τους. Η αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές σας να τα καταφέρετε σημαίνει ότι τελικά θα τα καταφέρετε.

Ένας ουσιαστικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι η ανθεκτικότητα. Το να ξέρετε ότι έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που σας στηρίζουν όταν τα πράγματα είναι δύσκολα μπορεί να σας δώσει το κίνητρο για να συνεχίσετε.

Ευελιξία. Το να μπορείτε να βλέπετε τα πράγματα στις αποχρώσεις του γκρι, αντί για το άσπρο-μαύρο, ή να κάνετε πίσω και να βλέπετε την κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία, απαιτεί ευελιξία. Επιπλέον, όπως και το στοιχείο του ξύλου στην κινεζική ιατρική, το να μπορείς να λυγίζεις χωρίς να σπας είναι η ουσία της ανθεκτικότητας.

Χιούμορ. Όταν η ζωή σας καταρρέει γύρω σας, το να μπορείτε να ρίξετε λίγο χιούμορ στο όλο χάος διατηρεί τα πράγματα σε προοπτική και ανακουφίζει από την ένταση. Σαφώς, υπάρχουν φορές που το χιούμορ δεν είναι κατάλληλο, αλλά είναι σπάνιες.

Ευγένεια και ενσυναίσθηση. Τα ευγενικά σας λόγια έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ολόκληρη τη μέρα κάποιου προς το καλύτερο. Ομολογουμένως, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να χαίρεσαι για κάποιον που μόλις βρήκε τη δουλειά των ονείρων του, όταν εσύ έχεις πρόσφατα απολυθεί. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η ευτυχία τους δεν κάνει τη δική σας κατάσταση χειρότερη, εκτός αν θέλετε να πέσετε στην κουνελότρυπα της σύγκρισης. Είναι απολύτως πιθανό το να πείτε κάτι ευγενικό ή να χαρείτε πραγματικά για την καλή τύχη κάποιου άλλου να σας κάνει να νιώσετε λίγο καλύτερα.

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που εμπνέουν δέος λόγω της ικανότητάς τους να ζουν ολοκληρωμένα παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Με απλά λόγια, είναι η διαφορά μεταξύ του να τα βγάζεις πέρα και του να κολλάς. Είτε το αποκαλείτε ανθεκτικότητα είτε ψυχολογική ανθεκτικότητα, η ικανότητα να αντιμετωπίζετε, να ανακάμπτετε και ίσως ακόμη και να παίρνετε κάποια μαθήματα από τις δύσκολες στιγμές της ζωής είναι ο τρόπος με τον οποίο τις ξεπερνάτε και ίσως ακόμη και να βγαίνετε πιο δυνατοί.

Της Lynn Jaffee

Η Lynn Jaffee είναι διπλωματούχος βελονίστρια και συγγραφέας του βιβλίου “Simple Steps: The Chinese Way to Better Health”. Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο AcupunctureTwinCities.com

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε