Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Καλλιτεχνική εντύπωση ενός σπειροειδή γαλαξία, ενσωματωμένου σε μια μεγαλύτερη κατανομή της αόρατης σκοτεινής ύλης, γνωστή ως φωτοστέφανο της σκοτεινής ύλης (χρώματος μπλε). (ESO / L. Calcada)

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μπορεί να σχηματίζονται από σκοτεινή ύλη, αναφέρει έρευνα

Από τον Λου Σιάο

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι απόμακρα αστροφυσικά αντικείμενα που βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών. Οι μάζες τους μπορούν να φτάσουν 1 εκατομμύριο έως και 1 δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερες από τη μάζα του ηλίου μας και θεωρείται πως η βαρυτική τους έλξη είναι τόσο ισχυρή που ακόμη και το φως δεν μπορεί να διαφύγει. Εξ ου και το όνομα «μαύρες» τρύπες.

Η σκοτεινή ύλη είναι μια μυστηριώδης μορφή ύλης, που κρύβεται στους γαλαξίες και τα συμπλέγματα αυτών. Προκαλεί μια ισχυρή βαρυτική έλξη αλλά δεν εκπέμπει φως, για αυτό τον λόγο είναι γνωστή ως «σκοτεινή».

Τώρα μια νέα θεωρητική μελέτη συνδέει τις «μαύρες τρύπες» και την «σκοτεινή ύλη».

Μια ομάδα αστροφυσικών, με επικεφαλής τον δρ. Κάρλος Άργουελς του Universidad Nacional de La Plata και του ICRANet, διερεύνησαν την πιθανή ύπαρξη γαλαξιακών πυρήνων που σχηματίστηκαν από σκοτεινή ύλη.

Διαπίστωσαν ότι τα κέντρα της σκοτεινής ύλης που περιβάλλονται από αραιά φωτοστέφανα σκοτεινής ύλης, θα μπορούσαν να γίνουν τόσο πυκνά, που ενδεχομένως να «κατέρρεαν» γινόμενα υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Τα τυπικά μοντέλα μαύρης τρύπας περιλαμβάνουν βαρυονική ύλη (κανονική ατομική ύλη) που «καταρρέει» από βαρύτητα φτάνοντας στον σχηματισμό μιας μαύρης τρύπας.

Η νέα μελέτη σε αντίθεση με την τρέχουσα κατανόηση υποστηρίζει ότι οι μαύρες τρύπες της σκοτεινής ύλης, θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί πολύ πιο γρήγορα από το πρότυπο μοντέλο και αυτό θα επέτρεπε τον σχηματισμό υπερμεγέθων μαύρων τρυπών πριν από τους γαλαξίες-ξενιστές τους στο πρώιμο σύμπαν.

«Αυτό το νέο σενάριο σχηματισμού μπορεί να προσφέρει μια φυσική εξήγηση για το πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σχηματίστηκαν στο πρώιμο σύμπαν, χωρίς να απαιτείται προηγούμενος σχηματισμός αστεριών ή να χρειάζεται να ενωθούν με μαύρες τρύπες μη ρεαλιστικών ρυθμών αύξησης», δήλωσε ο Άργουελς.

Το νέο αυτό μοντέλο δείχνει επίσης ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: Τα μικρότερα φωτοστέφανα σκοτεινής ύλης, μπορεί να μην έχουν αρκετή μάζα για να φτάσουν το σημείο όπου θα γίνουν  μαύρη τρύπα. Η ομάδα θεωρεί πως αυτή η κατάσταση μπορεί να αφήσει μικρότερους γαλαξίες νάνων με έναν κεντρικό πυρήνα από σκοτεινή ύλη και όχι μια μαύρη τρύπα.

Ένας τέτοιος πυρήνας σκοτεινής ύλης μπορεί ακόμα να μιμηθεί τα βαρυτικά χαρακτηριστικά μιας τυπικής μαύρης τρύπας, ενώ το εξωτερικό φωτοστέφανο της σκοτεινής ύλης εξηγεί τις καμπύλες περιστροφής του γαλαξία.

«Αυτό το μοντέλο εξηγεί το πώς τα φωτοστέφανα της σκοτεινής ύλης θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πυκνές συγκεντρώσεις στα κέντρα τους, κάτι που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση του σχηματισμού υπερμεγέθων μαύρων τρυπών», δήλωσε ο Άργουελς. «Αποδείξαμε για πρώτη φορά, ότι τέτοιες διανομές σκοτεινής ύλης μεταξύ πυρήνα και φωτοστέφανου, μπορούν πράγματι να σχηματιστούν σε ένα κοσμολογικό πλαίσιο και να παραμείνουν σταθερές κατά την διάρκεια της ζωής του Σύμπαντος.»

«Ελπίζουμε ότι περαιτέρω μελέτες θα ρίξουν περισσότερο φως στον υπερμεγέθη σχηματισμό μαύρων τρυπών στις πρώιμες μέρες του Σύμπαντός μας, καθώς και να διερευνήσουμε εάν τα κέντρα των μη ενεργών γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Γαλαξία, μπορούν να φιλοξενήσουν αυτούς τους πυκνούς σκοτεινούς πυρήνες ύλης».

Η ομάδα δημοσίευσε την έρευνά της στις Μηνιαίες Ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Parler @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε