Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (κέντρο Α) φτάνει για να συμμετάσχει σε φόρουμ στην πρώτη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (CIIE) στη Σαγκάη στις 5 Νοεμβρίου 2018. (Matthew Knight/AFP via Getty Images)

Ομάδα επιρροής του Πεκίνου επιδιώκει συνεργασία με Αμερικανούς αξιωματούχους στον αγροτικό τομέα, μετά από πολυετή συνεργασία με τον Μπιλ Γκέιτς

Ένας αριθμός κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ συμμετείχε πρόσφατα σε μια διαδικτυακή εκδήλωση για τη γεωργία που συνδιοργανώθηκε από μια ένωση επιρροής που υποστηρίζεται από το Πεκίνο και έχει δεσμούς με τον Μπιλ Γκέιτς.

Η United States Heartland China Association (USHCA), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός 501(c)3 που ιδρύθηκε το 2003, διοργάνωσε στις αρχές του μήνα την online 2022 U.S.-China Agriculture Roundtable. Η διαδικτυακή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Κινεζική Λαϊκή Ένωση Φιλίας με Ξένες Χώρες (CPAFFC).

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προειδοποιήσει για την CPAFFC. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε την ένωση ως «το δημόσιο πρόσωπο της επίσημης υπηρεσίας εξωτερικής επιρροής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, του Τμήματος Εργασίας του Ενιαίου Μετώπου».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) χρησιμοποιεί το United Front Work Department (UFWD) για να διευθύνει τις επιχειρήσεις εξωτερικής επιρροής του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΚΚΚ έχει επίσης αναπτύξει ομάδες «ενιαίου μετώπου» σε επίπεδο βάσης ως μέρος της προσπάθειάς του να διεισδύσει στους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς της Αμερικής.

Η CPAFFC «έχει ως αποστολή τη συνεργασία με περιφερειακές κυβερνήσεις» και «έχει προσπαθήσει να επηρεάσει άμεσα και κακόβουλα κρατικούς και τοπικούς ηγέτες για να προωθήσει την παγκόσμια ατζέντα της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας]», προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2020, όταν χαρακτήρισε μια άλλη ομάδα, μια κινεζική οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον, ως ξένη αποστολή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν αρκετοί αξιωματούχοι των αμερικανικών πολιτειών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Γεωργίας της Οκλαχόμα Μπλέιν Άρθουρ, ο υπουργός Γεωργίας του Κάνσας Μάικ Μπιμ, ο διευθυντής Γεωργίας του Μιζούρι Κρις Τσιν, ο υπουργός Γεωργίας της Αϊόβα Μάικ Νάιγκ και ο βουλευτής Ντάριν ΛαΧούντ (R-Ill.)

Η εκδήλωση του 2022 αναφέρθηκε αρχικά από το National Pulse. Η εναρκτήρια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021.

Η κρατική Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) ήταν ένας από τους φορείς της εκδήλωσης. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν επίσης αρκετοί αξιωματούχοι και επιστήμονες της CASS, μεταξύ των οποίων και ο Γουάνγκ Γουέι, γενικός διευθυντής του γραφείου διεθνούς συνεργασίας της ακαδημίας.

Ο Μπομπ Χόλντεν (Δ), ο οποίος ήταν τότε κυβερνήτης του Μιζούρι, συνομιλεί με τον Μπιλ Φορντ, στο εργοστάσιο συναρμολόγησης του Κάνσας Σίτι στο Κλέικομο του Μιζούρι, στις 5 Αυγούστου 2004. (Dave Kaup/Getty Images)

 

Ο Μπομπ Χόλντεν, πρώην Δημοκρατικός κυβερνήτης του Μιζούρι και σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της USHCA, δήλωσε κατά την τελετή έναρξης της εκδήλωσης ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας είναι «απαραίτητη» για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της «παραγωγής αρκετών θρεπτικών τροφίμων για τη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη» και της «αποτροπής μελλοντικών πανδημιών ανθρώπινων, ζωικών και φυτικών ασθενειών».

Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές αμερικανικής γεωργικής γης την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο Γκέιτς υπήρξε επίσης μεγάλος επενδυτής γεωργικών εκτάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αμερικανικό περιοδικό Land Report ανέφερε ότι ο Γκέιτς ήταν ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2021, λέγοντας ότι η οικογένειά του είχε συγκεντρώσει περίπου 242.000 στρέμματα αγροτικής γης.

Μπιλ Γκέιτς

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με την CPAFFC, ιδίως με την προηγούμενο πρόεδρο της ένωσης, Λι Σιαολίν, η οποία κατείχε τη θέση αυτή από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2020.

Η Λι δεν είναι μια συνηθισμένη Κινέζα πολίτης. Ήταν πρώην μέλος του πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου του κινεζικού καθεστώτος, της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης (CPPCC). Επιπλέον, είναι κόρη του πρώην ηγέτη του κινεζικού καθεστώτος Λι Σιανιάν και σύζυγός της είναι ο Λιου Γιαζού, απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Ο Γκέιτς και η Λι συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τα Εμβόλια το 2013 στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CPAFFC, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς προσκάλεσε τη Λι στη σύνοδο κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε σε πάνελ μιλώντας για τις προσπάθειες της Κίνας για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Τον Αύγουστο του 2013, το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 5 εκατομμύρια δολάρια για να «υποστηρίξει Κινέζους ερευνητές ώστε να προωθήσουν την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή της “τουαλέτας επόμενης γενιάς”», στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρόκλησης “Reveint the Toilet Challenge”. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου, σε μια εκδήλωση έναρξης στην Κίνα συμμετείχαν η Λι, ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος με έδρα την Κίνα, ο γραμματέας του κόμματος του πανεπιστημίου και Κινέζοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας.

Ο Γκέιτς επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του CPAFFC στην Κίνα τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφώνησε ομιλία με τίτλο «Εφευρίσκω για τους φτωχούς». Σύμφωνα με ένα βίντεο στον ιστότοπο της CPAFFC, ο Γκέιτς στην ομιλία του επαίνεσε το κινεζικό καθεστώς και την ένωση.

«Εδώ στην Κίνα, είναι φανταστικό να βλέπεις τις επενδύσεις στη μηχανική και την ιατρική τεχνολογία, όλα τα είδη των πραγμάτων που η Κίνα αναλαμβάνει μια πολύ, πολύ ισχυρή θέση», είπε ο Γκέιτς.

Και πρόσθεσε: «Και έτσι η ελπίδα μας για την Ένωση Φιλίας είναι ότι μαζί μπορούμε να βρούμε αυτές τις σπουδαίες ιδέες στην Κίνα και ότι μπορούμε να βρούμε τους σωστούς εταίρους στην Αφρική και αλλού, οι οποίοι μπορούν να πάρουν αυτά τα νέα εργαλεία και να τα χρησιμοποιήσουν για λογαριασμό των ανθρώπων».

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (Δ) μιλάει κατά τη διάρκεια της έκθεσης “reinvented toilet expo” στο Πεκίνο στις 6 Νοεμβρίου 2018. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Μαρκ Σούζμαν και ο Λι συμμετείχαν αμφότεροι στο Παγκόσμιο Φόρουμ Φιλανθρωπίας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας τον Σεπτέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ο Σούζμαν επικρότησε την Κίνα για το «δυναμικό» της στα έργα φιλανθρωπίας και τον «μοναδικό της ρόλο» στην ανάπτυξη της Αφρικής.

Η Μελίντα Γκέιτς, συμπρόεδρος του ιδρύματος, είχε συνάντηση με την Λι στην Κίνα τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του CPAFFC, η Γκέιτς επαίνεσε το CPAFFC για τα φιλανθρωπικά του έργα. Προσκάλεσε επίσης την Λι να συμμετάσχει στο Συμβούλιο για τον τερματισμό της ελονοσίας (EMC), το οποίο είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εν μέρει από την Γκέιτς το 2017.

Η Λι συμμετείχε στη συνέχεια σε μια συνεδρίαση του EMC που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με το CPAFFC.

Ο Γκέιτς και η Λι είχαν επίσης διασυνδέσεις μέσω ενός άλλου οργανισμού του Ενιαίου Μετώπου, του Ιδρύματος Ανταλλαγής Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών (CUSEF) με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο διαχειρίζεται το CPAFFC. Το CUSEF κατονομάζει την Λι ως αντιπρόεδρό του στην ιστοσελίδα του και η έκθεσή του για το 2013 κατονομάζει τον Γκέιτς ως μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του.

Επικεφαλής του CUSEF είναι ο αξιωματούχος του κινεζικού καθεστώτος Τουνγκ Τσι-Χουά, πρώην ηγέτης του Χονγκ Κονγκ και νυν αντιπρόεδρος της CPPCC.

CPAFFC

Η CPAFFC ιδρύθηκε το 1954 και διαθέτει πάνω από 300 τοπικά παραρτήματα σε όλη την Κίνα. Εκτός των κινεζικών συνόρων, υπάρχουν παραρτήματα σε περιφερειακό επίπεδο, όπως η Κινεζο-Αραβική Ένωση Φιλίας, καθώς και παραρτήματα σε επίπεδο χώρας, όπως η Λαϊκή Ένωση Φιλίας Κίνας-ΗΠΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο σημερινός πρόεδρος της CPAFFC είναι ο Λιν Σονγκτιάν, ο οποίος ανέλαβε τη θέση τον Απρίλιο του 2020. Πριν από αυτό, ήταν πρέσβης της Κίνας στη Νότια Αφρική από το 2017.

Όταν ο Λιν βρισκόταν στη Νότια Αφρική, ήταν ειλικρινής επικριτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter. Τον Μάρτιο του 2020, ενίσχυσε μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας ότι η πανδημία COVID-19 προερχόταν από τον αμερικανικό στρατό, όταν έκανε retweet μια ανάρτηση του Τζάο Λιτζιάν, εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε απάντηση στις κατηγορίες του Τζάο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον τότε πρέσβη της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες Τσούι Τιανκάι.

Τον Ιούνιο του 2020, ο γερουσιαστής Μάικλ ΜακΚόουλ (R-Texas) δημοσίευσε μια προκαταρκτική έκθεση (pdf) σχετικά με την προέλευση του COVID-19. Η έκθεση επέκρινε το κινεζικό καθεστώς, λέγοντας ότι η πανδημία «θα μπορούσε να είχε αποτραπεί» εάν οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ανταποκριθεί στα αρχικά κρούσματα με «διαφανή και υπεύθυνο τρόπο».

Ένα μήνα αργότερα, ο Λιν έγραψε σε ένα tweet ότι η προκαταρκτική έκθεση αποσκοπούσε στο να «μεταθέσει τις ευθύνες και να καλύψει την παραβατικότητα της κυβέρνησης #Trump».

Ο Λιν μπήκε επίσης επανειλημμένα στο Twitter για να υπερασπιστεί τις πολιτικές του κομμουνιστικού καθεστώτος που στοχεύουν τις εθνοτικές μειονότητες στην περιοχή του Σιντζιάνγκ, που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας. Σε ένα tweet τον Δεκέμβριο του 2019, δήλωσε ότι τα «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» της Κίνας, τα οποία δυτικοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει ως «στρατόπεδα συγκέντρωσης», ήταν αποτελεσματικά για τον τερματισμό του «εξτρεμισμού» στο Σιντζιάνγκ.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού» ως πρόσχημα για να φυλακίσει πάνω από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους στο Σιντζιάνγκ, ενώ τους έχει υποβάλει σε αναγκαστική στείρωση, καταναγκαστική εργασία και άλλη απάνθρωπη μεταχείριση. Τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και η κυβέρνηση Μπάντεν έχουν διαπιστώσει ότι η Κίνα έχει διαπράξει «γενοκτονία» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά των Ουιγούρων.

Μια εγκατάσταση που πιστεύεται ότι είναι ένα λεγόμενο στρατόπεδο αναμόρφωσης όπου κρατούνται κυρίως μουσουλμανικές εθνοτικές μειονότητες, βόρεια του Κασγκάρ στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, στις 2 Ιουνίου 2019. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

 

Κατά την τελετή έναρξης της εκδήλωσης στρογγυλής τραπέζης, σύμφωνα με την Λιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το πλεονέκτημα ότι διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, χρηματοδότηση και ταλέντο, ενώ η Κίνα διαθέτει μεγάλη αγορά και υψηλή εγχώρια ζήτηση.

Η Epoch Times απευθύνθηκε στην USHCA και στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για σχόλια.

Οι δραστηριότητες των κινεζικών ομάδων επιρροής στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της CPAFFC, ήταν το επίκεντρο μιας έκθεσης του 2021 από ερευνητές του Sinopsis, ενός πρότζεκτ του μη κερδοσκοπικού οργανισμού AcaMedia z.u., σε συνεργασία με το Τμήμα Σινιολογίας του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα.

Η έκθεση καλούσε τους κυβερνητικούς φορείς, τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα να «αποφεύγουν τις αλληλεπιδράσεις» με την CPAFFC και άλλους οργανισμούς επιρροής του ΚΚΚ.

«Οι δραστηριότητες αυτών των οργανισμών και των μετώπων τους παρακάμπτουν τους κανόνες που απαιτούν λογοδοσία των σχέσεων κράτους-κράτους, συγκαλύπτοντας τις δραστηριότητες του κομματικού κράτους μέσω “λαού προς λαό”, “πολιτιστικών”, “μη κυβερνητικών” ή άλλων ετικετών”, αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι νομοθέτες θα πρέπει να κατανοήσουν τη φύση των εκδηλώσεων προπαγάνδας στις οποίες καλούνται ως εργαλεία επιρροής και όχι ως εταίροι “διαλόγου”», προστίθεται στην έκθεση.

«Ακόμα και η συμμετοχή σε αυτές για να εκφράσει επικριτικές απόψεις επιτρέπει στο ΚΚΚ να παρουσιάζει δημοσίως τους συνομιλητές του ως υποστηρικτές των πλατφορμών και των αφηγήσεών του».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε