Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Άνθρωποι λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, την 1η Απριλίου 2021. (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Ορισμένοι αιφνίδιοι θάνατοι προκλήθηκαν από τα εμβόλια COVID-19, επιβεβαιώνουν οι αυτοψίες

Ορισμένοι αιφνίδιοι θάνατοι προκλήθηκαν από τα εμβόλια COVID-19, έχουν επιβεβαιωθεί από αυτοψίες.

Οκτώ άνθρωποι που πέθαναν ξαφνικά μετά τη λήψη ενός εμβολίου COVID-19 με αγγελιοφόρο RNA (mRNA) πέθαναν λόγω ενός τύπου φλεγμονής της καρδιάς που προκλήθηκε από το εμβόλιο και ονομάζεται μυοκαρδίτιδα, δήλωσαν οι αρχές της Νότιας Κορέας μετά την εξέταση των νεκροψιών.

«Η μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο είναι η μόνη πιθανή αιτία θανάτου», δήλωσαν ο Δρ Κιε Χουν Κιμ του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τσονάμ και άλλοι Νοτιοκορεάτες ερευνητές.

Όλοι οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι (SCD) συνέβησαν σε άτομα ηλικίας 45 ετών ή νεότερα, συμπεριλαμβανομένου ενός 33χρονου άνδρα που πέθανε μόλις μία ημέρα μετά τη λήψη δεύτερης δόσης του εμβολίου της Moderna και μιας 30χρονης γυναίκας που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της Pfizer.

Η μυοκαρδίτιδα δεν ήταν ύποπτη ως κλινική διάγνωση ή αιτία θανάτου πριν από τις αυτοψίες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δεκατρείς άλλοι θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ των ατόμων που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά τα αποτελέσματα των αυτοψιών δεν ήταν λεπτομερή. Ορισμένοι από αυτούς που πέθαναν είχαν λάβει το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca.

Τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη για «προσεκτική παρακολούθηση ή προειδοποίηση για την SCD ως δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή του εμβολιασμού COVID-19, ειδικά σε άτομα που είναι ηλικίας κάτω των 45 ετών με εμβολιασμό mRNA», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι ανέφεραν τα ευρήματα σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal στις 2 Ιουνίου.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Ο Δρ Άντριου Μπόστομ, συνταξιούχος καθηγητής ιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν γιατί η επιβολή και η προώθηση εμβολίων για νεότερα άτομα είναι λάθος.

«Πρόκειται για ανθρώπους που φαινομενικά δεν χρειάζονταν το εμβόλιο», δήλωσε ο Μπόστομ στην εφημερίδα The Epoch Times μετά την ανασκόπηση της μελέτης. «Αυτό είναι που το κάνει χειρότερο».

Η Pfizer, η Moderna και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σπάνια, αλλά σοβαρή στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων

Η συνολική εμφάνιση μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ήταν σπάνια, σύμφωνα με τη μελέτη, αν και ένας από τους περιορισμούς της είναι ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.

Από τα 44,2 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson ή AstraZeneca μεταξύ 26 Φεβρουαρίου 2021 και 31 Δεκεμβρίου 2021, 1.533 περιπτώσεις ύποπτης μυοκαρδίτιδας αναφέρθηκαν στον Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας. Από αυτές, μια επιτροπή κρίσης εμπειρογνωμόνων επιβεβαίωσε 480 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που προκλήθηκε από εμβόλιο.

Τα κρούσματα συνέβησαν κυρίως σε άνδρες και άτομα κάτω των 40 ετών. Όλες, εκτός από 18, προκλήθηκαν από εμβόλιο mRNA.

Το συνολικό ποσοστό ανέρχεται σε ένα κρούσμα ανά 100.000 εμβολιασθέντα άτομα. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν σε άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών, με 3,7 περιπτώσεις ανά 100.000 και 5,2 περιπτώσεις ανά 100.000 άνδρες.

Οι αριθμοί δεν αναλύθηκαν ανά τύπο εμβολίου και ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσοστά αραιώθηκαν επειδή συμπεριέλαβαν και άτομα που δεν έλαβαν εμβόλιο mRNA. Ο αποκλεισμός των εμβολίων που δεν είναι mRNA οδήγησε στην εκτίμηση υψηλότερων ποσοστών σε άλλα μέρη, όπως 75,9 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο δεύτερες δόσεις της Pfizer σε Αμερικανούς άνδρες 16 και 17 ετών.

Τόσο αυτοί οι αριθμοί όσο και οι κορεατικοί αριθμοί είναι επιρρεπείς στην ελλιπή αναφορά. Στην Κορέα, οι αρχές απέκλεισαν αυτόματα κάθε περίπτωση που αφορούσε μυοκαρδίτιδα που αναπτύχθηκε 43 ή περισσότερες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, καθώς και κάθε περίπτωση που περιλάμβανε θετικό τεστ COVID-19, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ισχυρότερες αποδείξεις για μυοκαρδίτιδα που προκαλείται από εμβόλιο παρά για φλεγμονή της καρδιάς που προκαλείται από COVID-19.

«Έχουμε παιδιά που εμφανίζονται, νέους ενήλικες που εμφανίζονται με πόνο στο στήθος και τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στο νοσοκομείο για 24, 48, 72 ώρες και επιστρέφουν στο σπίτι τους. Αλλά μήπως μας διαφεύγουν άνθρωποι που πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο;» δήλωσε ο Δρ Άνις Κόκα, Αμερικανός καρδιολόγος, στους Epoch Times μετά την εξέταση της μελέτης.

«Τώρα, ακριβώς επειδή ζούμε στον πραγματικό κόσμο και δεν βλέπουμε χιονοστιβάδες παιδιών να πεθαίνουν, ξέρουμε ότι είναι ένα σπάνιο σήμα, αλλά πόσο σπάνιο είναι; Συμβαίνει;» πρόσθεσε. «Η νέα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι συμβαίνει. Αναμφίβολα, έχουν συμβεί θάνατοι στις ΗΠΑ μετά τον εμβολιασμό, οι οποίοι απλώς δεν έχουν αποδοθεί σωστά».

Η μυοκαρδίτιδα είναι γνωστή παρενέργεια των εμβολίων mRNA COVID-19 και μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες και ιατροδικαστές. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν πόνο στο στήθος, δυσκολία στον ύπνο και πυρετό. Ενώ πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε μία ή δύο ημέρες, μπορεί ακόμη να υποφέρουν από μακροχρόνια προβλήματα.

Η νέα μελέτη κατέταξε 1 στις 5 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που προκλήθηκε από εμβόλιο ως σοβαρές. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, φουλμινάντωση της μυοκαρδίτιδας, χρήση εξωσωματικής οξυγόνωσης με μεμβράνες, μεταμόσχευση καρδιάς και θάνατο.

«Το ένα πέμπτο των περιπτώσεων προσδιορίστηκε ως σοβαρή», δήλωσε ο Μπόστομ. «Είναι ανησυχητικό».

Σύστημα αναφοράς

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας καθιέρωσε ένα σύστημα αναφοράς για όλα τα ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό πριν από την κυκλοφορία των εμβολίων COVID-19, συνδέοντάς το με ένα εθνικό σύστημα αποζημίωσης που πληρώνει τα ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με τα ανεπιθύμητα συμβάντα.

Το σύστημα παρέχει αποζημίωση ακόμη και σε άτομα που δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιώδη συνάφεια με ένα εμβόλιο, αλλά προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία όπως η χρονική συσχέτιση ή το συμβάν που συνέβη αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Οι αρχές χορηγούν επίσης χρήματα σε άτομα που υποφέρουν από ήπιες επιπτώσεις.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αποζημιώθηκαν μέσω του προγράμματος μέχρι και τον Αύγουστο του 2022.

Αντίθετα, το σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποζημιώσει μόλις τέσσερα άτομα μέχρι και την 1η Μαΐου και απέρριψε έναν αριθμό ατόμων των οποίων οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπέστησαν βλάβες από εμβόλια.

Και οι δύο χώρες απαιτούν από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν ορισμένα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό, όπως η μυοκαρδίτιδα, αν και δεν έχουν αναφερθεί όλες οι περιπτώσεις, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εξετάσει αυτοψίες που έγιναν σε ανθρώπους που πέθαναν μετά τη λήψη εμβολίων COVID-19, αλλά έχουν αρνηθεί να τις δημοσιοποιήσουν. Σε μια ενημέρωση τον Φεβρουάριο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα έδιναν κάποιες πληροφορίες από τις εκθέσεις αυτοψίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε