Υπάρχουν πολλές συνταγές για παγωτό που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι, αλλά οι δύο που δίνουμε τώρα γίνονται με ζελατίνη. Με τη ζελατίνη απλοποιείται η διαδικασία, γιατί σας απαλλάσσει από το χτύπημα κατά τη διάρκεια του παγώματος.
Η πρώτη συνταγή δίνει ένα δροσιστικό επιδόρπιο φτιαγμένο από τα πιο απλά και οικονομικά προϊόντα – γάλα και ασπράδια αυγών – χωρίς κρέμα γάλακτος, ζαχαρούχο γάλα ή βούτυρο. Είναι τόσο εύκολο στην παρασκευή, που δεν χρειάζεται καν να το ανακατεύετε κατά διαστήματα ενώ καταψύχεται. Τα χτυπημένα ασπράδια και η ζελατίνη εμποδίζουν το παγωτό να κάνει κρυστάλλους, αλλά γίνεται μία βελουδένια κρέμα.
Η δεύτερη συνταγή είναι για να φτιάξετε ένα πιο πλούσιο παγωτό, αφού περιέχει κρέμα γάλακτος και ζαχαρούχο γάλα. Έχοντας αυτά σαν βάση, μπορούμε να του δώσουμε ό,τι γεύση θέλουμε χρησιμοποιώντας χυμούς από διάφορα φρούτα. Είναι ένα γνήσια καλοκαιρινό έδεσμα, αυτό που λατρεύουν τα παιδιά, μεγάλα και μικρά!
Απλό παγωτό διαίτης
Για 5 μερίδες
Υλικά
- 250 ml γάλα
- 4 αυγά, μόνο τα ασπράδια
- 40 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. ζελατίνη
Εκτέλεση
Ρίξτε τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπολ και προσθέστε περίπου 30 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατέψτε και αφήστε τη ζελατίνη να φουσκώσει για περίπου 3-5 λεπτά (αυτό αφορά τη στιγμιαία ζελατίνη. Αν δεν έχετε στιγμιαία, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, περίπου 20 λεπτά. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία).
Προσθέστε τη ζελατίνη που έχει φουσκώσει απευθείας στο ζεστό γάλα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζελατίνη. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σπάστε τα αυγά και διαχωρίστε προσεκτικά τους κρόκους από τα ασπράδια. Δεν πρέπει να μπει ούτε μια σταγόνα κρόκου στα ασπράδια, διαφορετικά δεν θα χτυπηθούν καλά. Δεν θα χρειαστούμε τους κρόκους – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία άλλων πιάτων. Ρίξτε τα ασπράδια των αυγών σε ένα βαθύ μπολ και φυλάξτε τα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το μείγμα γάλακτος και ζελατίνης.
Μόνο αφού έχει κρυώσει το μείγμα γάλακτος, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε υψηλή ταχύτητα με ένα μίξερ για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε βανιλίνη. Το γάλα πρέπει να αναμειχθεί ομοιόμορφα με τα χτυπημένα ασπράδια αυγών.
Ρίξτε το μείγμα σε λεπτή ροή σε ένα δοχείο ή σε μικρές θήκες για ξυλάκια. Τοποθετήστε στην κατάψυξη για περίπου 4 ώρες.
Η ζελατίνη εμποδίζει το μείγμα να παγώσει και αποτρέπει τον σχηματισμό κρυστάλλων στο παγωτό, επομένως δεν είναι απαραίτητο να το ανακατεύετε ενώ ψύχεται.
Το σπιτικό παγωτό γάλακτος είναι έτοιμο. Σερβίρετε σε μπολ και συνοδεύστε το με αμύγδαλα ή καρύδια, σιρόπι αρώνιας, βύσσινου ή σοκολάτας είτε με κομματάκια σοκολάτας ή τρούφα.
Παγωτό ζελέ με χυμό φρούτων
Υλικά
- 100 γρ. ζελέ ανανά
- 300 ml ζεστό νερό ή ζεστό χυμό ανανά
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 380 ml ζαχαρούχο γάλα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το ζελέ με ζεστό νερό ή με το ζεστό χυμό ανανά και το χτυπάμε με το μίξερ για 5 λεπτά.
Όταν κρυώσει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας με το μίξερ. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπάμε όλα μαζί για 10 λεπτά.
Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 1 ώρα. Μετά το βγάζουμε, το χτυπάμε ακόμα 10 λεπτά με το μίξερ χειρός και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 6 ώρες. Τώρα μπορούμε να το απολαύσουμε.
Καλή σας όρεξη!