Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Μέχρι τις 30 Ιουλίου, περισσότερα από 120 εκατομμύρια στρέμματα είχαν ήδη καεί στον Καναδά από την αρχή της φετινής χρονιάς, πολύ περισσότερα από οποτεδήποτε άλλοτε.

Παρατηρητήριο Copernicus: Υπερδιπλασιάστηκαν οι εκπομπές άνθρακα εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά

Οι πυρκαγιές στον Καναδά προκάλεσαν εκτόξευσαν τις εκπομπές άνθρακα, που ξεπέρασαν το διπλάσιο του προηγούμενου ετήσιου ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Αυτή τη στιγμή, οι συνολικές εκπομπές από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά βρίσκονται στους περίπου 290 μεγατόνους (άνθρακα), ενώ το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014 ήταν 138 μεγατόνοι», ανέφερε το παρατηρητήριο Copernicus σε δελτίο Τύπου.

Ο αριθμός για το 2023 αντανακλά αυτή τη στιγμή τις εκπομπές που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς, κυρίως από τις αρχές Μαΐου, όταν οι πυρκαγιές άρχισαν να εκδηλώνονται στη χώρα, ενώ η περίοδος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Παρακολουθήσαμε τις εκπομπές από τις πυρκαγιές σε όλο τον Καναδά σε διάστημα τριών μηνών από την αρχή του Μαΐου και σε αυτή την περίοδο συνέχισαν να αυξάνονται σχεδόν συνεχώς σε ένα επίπεδο το οποίο είναι ήδη σημαντικά υψηλότερο από τις προηγούμενες εκπομπές που έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων μας για μια ολόκληρη χρονιά σ’ αυτή τη χώρα», υπογράμμισε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της Υπηρεσίας Παρατήρησης της Ατμόσφαιρας Copernicus. Τα δεδομένα χρονολογούνται από την αρχή του 2003.

«Οι εκπομπές που συνδέονται με τις πυρκαγιές στις βόρειες ζώνες κορυφώνονται συνήθως στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου, συνεπώς το σύνολο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για μερικές εβδομάδες ακόμη», προειδοποίησε ο κος Πάριγκτον.

Ο Καναδάς, που εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ακραία μετεωρολογικά γεγονότα, τα οποία αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα.

Στις 30 Ιουλίου, στη χώρα μαίνονταν περισσότερες από 990 πυρκαγιές,  εκ των οποίων οι 613 ήταν εκτός ελέγχου. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, περισσότερα από 120 εκατομμύρια στρέμματα είχαν ήδη καεί από την αρχή της φετινής χρονιάς, πολύ περισσότερα από οποτεδήποτε άλλοτε.

ΓΑ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε