Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Μια γυναίκα κοιτάζει μέσα από ένα μικροσκόπιο στις 19 Μαΐου 2008. (David Davies/PA Media)

Περισσότερα από 900 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης αναφέρθηκαν σε παιδιά, λέει ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αξιωματούχοι υγείας σε 33 χώρες έχουν λάβει αναφορές για 920 πιθανά κρούσματα σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μικρά παιδιά.

Σε δελτίο Τύπου την Παρασκευή, ο οργανισμός υγείας ανέφερε ότι η τελευταία ενημέρωση σχετικά με την επιδημία αποτελεί αύξηση 270 κρουσμάτων από τη δημοσίευση στοιχείων τον περασμένο μήνα, τα οποία αποκάλυπταν ότι 650 περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας διαγνώστηκαν σε παιδιά μεταξύ 5 Απριλίου και 26 Μαΐου.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι στην Ευρώπη, συνολικά 460, με 267 μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου το ένα τρίτο των πιθανών κρουσμάτων έχει αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιδημία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Απρίλιο και έκτοτε έχει πλήξει δεκάδες άλλες χώρες.

Από τα 422 κρούσματα στα οποία υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το φύλο και την ηλικία, σχεδόν τα μισά εμφανίστηκαν σε αγόρια, με τα περισσότερα από αυτά να είναι κάτω των 6 ετών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι 45 παιδιά με οξεία ηπατίτιδα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και υπήρξαν 18 θάνατοι, οι περισσότεροι από τους οποίους συνέβησαν στην περιοχή της Αμερικής.

Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία της μυστηριώδους αύξησης των σοβαρών περιπτώσεων ηπατίτιδας -ή φλεγμονής του ήπατος- σε μικρά παιδιά. Έχουν επίσης διατυπώσει θεωρίες σχετικά με μια πιθανή σύνδεση με τον COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Σε μια εκτίμηση κινδύνου στις 24 Ιουνίου, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η οξεία ηπατίτιδα σε παγκόσμιο επίπεδο «αξιολογείται επί του παρόντος ως μέτρια», επικαλούμενος διάφορους παράγοντες.

  • Η αιτιολογία αυτής της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη και διερευνάται.
  • Περιορισμένες επιδημιολογικές, εργαστηριακές, ιστοπαθολογικές και κλινικές πληροφορίες είναι επί του παρόντος διαθέσιμες στον ΠΟΥ.
  • Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και η γεωγραφική κατανομή μπορεί να υποεκτιμηθεί, εν μέρει λόγω των περιορισμένων συστημάτων ενισχυμένης επιτήρησης που εφαρμόζονται.
  • Δεν έχει προσδιοριστεί ο πιθανός τρόπος μετάδοσης του αιτιολογικού παράγοντα (ή των αιτιολογικών παραγόντων).
  • Παρόλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμες αναφορές για λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς υπήρξαν λίγες αναφορές επιδημιολογικά συνδεδεμένων κρουσμάτων.
Ένας πυροσβέστης από το Ναυτικό Πυροσβεστικό Τάγμα της Μασσαλίας χορηγεί ένα ρινικό επίχρισμα σε ένα παιδί σε ένα χώρο δοκιμών για την COVID-19 στη Μασσαλία της Γαλλίας, στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. (Eric Gaillard/Reuters)

 

Πιθανά αίτια

Οι αξιωματούχοι υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η μόλυνση με αδενοϊό, έναν κοινό παιδικό ιό που ονομάζεται F41, θα μπορούσε να είναι η κύρια υπόθεση για τα περισσότερα πιθανά κρούσματα.

Ο αδενοϊός, μια ιογενής λοίμωξη που συνήθως προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, ανιχνεύθηκε στο 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εξετάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

«Οι επικρατέστερες υποθέσεις παραμένουν εκείνες που αφορούν τον αδενοϊό- ωστόσο, συνεχίζουμε να διερευνούμε τον πιθανό ρόλο του SARS-CoV-2 και να εργαζόμαστε για να αποκλείσουμε κάθε τοξικολογική συνιστώσα», είχε δηλώσει τότε η UKHSA.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι προκαταρκτικές εκθέσεις δείχνουν ότι ο αδενοϊός παραμένει το πιο συχνά ανιχνευόμενο παθογόνο μεταξύ των περιπτώσεων με διαθέσιμα στοιχεία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λοίμωξη από αδενοϊό ανιχνεύθηκε στο 45% των περιπτώσεων, ενώ στις ευρωπαϊκές περιοχές βρέθηκε σε περισσότερα από τα μισά περιστατικά με διαθέσιμα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές που μελετούν μια πιθανή σύνδεση με τον ιό του ΚΚΚ εντόπισαν τον COVID-19 στο 15 τοις εκατό των περιπτώσεων ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης στις ευρωπαϊκές περιοχές και στο 10 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.

Αξιωματούχοι υγείας του CDC και του ΠΟΥ έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν πιστεύουν ότι τα εμβόλια COVID-19 φαίνεται να συνδέονται με τα κρούσματα ηπατίτιδας, καθώς πολλά από τα παιδιά που εμφάνισαν την πάθηση δεν έχουν λάβει το εμβόλιο. Έχουν επίσης αποκλείσει την ίδια την COVID-19 ως αιτία.

Η ηπατίτιδα είναι ένας όρος που αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος και γενικά προκαλείται από ιογενή λοίμωξη. Οι ιοί της ηπατίτιδας Α, Β και C συνδέονται συνήθως με την πάθηση, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι η φλεγμονή του ήπατος μπορεί επίσης να προκληθεί από μακροχρόνια ή βαριά χρήση αλκοόλ, υπερβολική δόση ναρκωτικών, συνταγογραφούμενα φάρμακα, φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη, και τοξίνες.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας περιλαμβάνουν ίκτερο, ή το κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών, καθώς και ναυτία, έμετο, διάρροια, σκουρόχρωμα ούρα, πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια όρεξης, πυρετό και κόπωση, σύμφωνα με την Mayo Clinic και άλλους αξιωματούχους υγείας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε