Σάββατο, 10 Μαΐ, 2025
(Alex Lepe/TCA)

Πικάντικες γαρίδες με λεμόνι, σκόρδο και βούτυρο

Χρειάζεστε μόνο 10 λεπτά για αυτήν τη μεξικάνικη συνταγή

Αυτή η συνταγή προέρχεται από τον θείο μου, λάτρη των θαλασσινών και μάστορα στο μαγείρεμά τους, ιδιοκτήτη και σεφ του Mariscos El Ancla, ενός μεξικάνικου εστιατορίου θαλασσινών.

Στη δική μου παραλλαγή, η σάλτσα φτιάχνεται γρήγορα με σκόρδο και χυμό λεμονιού. Αν και είναι λίγο διαφορετική από τις camarones a la diabla (γαρίδες με πικάντικη σάλτσα) που έτρωγα όταν ήμουν μικρή, η προσθήκη του λεμονιού ανεβάζει αυτό το απλό αλλά ικανοποιητικό πιάτο σε άλλο επίπεδο. Μαζί με το βούτυρο και το σκόρδο, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ισορροπημένο.

Ένα από τα ατού του είναι η ευκολία και η ταχύτητα παρασκευής του: μαγειρεύεται σε μόλις 10 λεπτά! Αυτό το καθιστά ιδανικό για ένα γρήγορο βραδινό γεύμα ή για ένα τέλειο ορεκτικό της τελευταίας στιγμής. Μπορείτε να το συνδυάσετε με ρύζι ή να το απολαύσετε σκέτο ως μεζέ, γαρνίροντας με κολίανδρο και μια στάλα λεμόνι.

Βασικά συστατικά 

Καπνιστή πάπρικα: Προσθέτει βάθος με την καπνιστή, πιπεράτη γεύση της.

Σκόρδο: Αποτελεί τη βάση της σάλτσας, γλασάροντας τέλεια τις γαρίδες με την πλούσια γεύση του.

Νιφάδες κόκκινης πιπεριάς: Δίνουν το απαραίτητο κάψιμο και αναδεικνύουν το ξινό του λεμονιού.

Συμβουλές

Για πιο πικάντικη γεύση, αντικαταστήστε την καπνιστή πάπρικα με πιπέρι καγιέν.

Για να μειώσετε την πικάντικη γεύση, μπορείτε να βάλετε λιγότερες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Πικάντικες γαρίδες με λεμόνι και σκόρδο

Υλικά

  • 26 έως 30 μεγάλες γαρίδες, ωμές και καθαρισμένες
  • 5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 3 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο (περίπου 10 σκελίδες)
  • Λεπτό τριμμένο ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι (1 κ.σ.)
  • Χυμός από 1 μέτριο λεμόνι (3 κ.σ.)
  • 2 κ.γλ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
  • 1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο κολίανδρο, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
  • Φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σκουπίστε της ωμές γαρίδες με χαρτί.

Λιώστε 5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 έως 2 λεπτά.

Προσθέστε τις γαρίδες, το ψιλοτριμμένο ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι, τον χυμό από 1 μέτριο λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε για να αναμειχθούν τα υλικά και απλώστε τις γαρίδες σε ομοιόμορφη στρώση.

Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι οι γαρίδες να σκληρύνουν και να ψηθούν, για 3 έως 5 λεπτά. Τις σερβίρετε γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο φρέσκο κολίανδρο και φέτες λεμονιού, αν θέλετε.

Καλή σας όρεξη!

Της Janette Zepeda

TheKitchn.com

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε