Τι είναι το πκαλί;
Οι Γεωργιανοί αποκαλούν πκαλί οποιαδήποτε σαλάτα φτιάχνεται με βάση τα καρύδια, το σκόρδο και διάφορα λαχανικά και μυρωδικά .
Ορισμένοι μεταφράζουν τον όρο ως πατέ λαχανικών αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για άλειμμα, κάτι σαν τη δική μας μαϊντανοσαλάτα.
Ένα πολύχρωμο πιάτο που γίνεται συνήθως με ψιλοκομμένο σπανάκι ή παντζάρια – από όπου προκύπτουν και τα χαρακτηριστικά, ζωηρά χρώματα – εξίσου κατάλληλη είναι, όμως, και η μελιτζάνα, τα καρότα, η κολοκύθα, τα φασόλια, τα λάπατα ή ό,τι άλλα λαχανικά έχουμε. Από πάνω προσθέτουμε άφθονο ρόδι, που δίνει όχι μόνο το άρωμα και το χρώμα.
Τι θα χρειαστείτε
2 φλιτζάνια βραστά ή ψητά λαχανικά
Για τη βάση
½ φλιτζάνι (50 γρ.) καρύδια
1 ½ κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί ή χυμό ροδιού
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολίανδρο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σκόνη
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή ξερό λευκό
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
μπούκοβο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Πώς φτιάχνεται
Προετοιμάστε τα λαχανικά
Το βασικό συστατικό είναι τα βραστά ή ψητά λαχανικά, στη συνταγή αυτή θα χρησιμοποιήσουμε σπανάκι.
Οι Γεωργιανοί συνηθίζουν να βράζουν τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν (5 λεπτά για το σπανάκι αρκούν, τα παντζάρια και οι υπόλοιποι βολβοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο). Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα στραγγίζετε πολύ καλά, να φύγει η υγρασία.
Στη συνέχεια, ψιλοκόβετε, τρίβετε ή «ζυμώνετε» λιώνοντας με τα χέρια τα λαχανικά ανάλογα με το είδος τους και πώς τα έχετε ψήσει.
Φτιάξτε τη βάση
Για να φτιάξετε τη βάση, χοντροκόψτε τα καρύδια (βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα και καλής ποιότητας) είτε στη μηχανή του κιμά (όπως κάνουν οι Γεωργιανοί) είτε στο γουδί είτε στο μπλέντερ, και μεταφέρετέ τα σε ένα μέτριο μπολ.
Προσθέστε το αλάτι, το ξίδι από κόκκινο κρασί ή το χυμό ροδιού, τη σκόνη και τον φρέσκο κολίανδρο, το σκόρδο, το μπούκοβο (ανάλογα πόσο επιθυμείτε) και το κρεμμύδι. Συμπληρώστε 1-2 κουτ. σούπας νερό για να έχετε μια παχιά πάστα.
Αναμίξτε τα
Προσθέστε τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Δοκιμάστε για τη γεύση: η πκαλί πρέπει να είναι ξιδάτη, αλμυρούτσικη και με επίγευση σκόρδου. Πλάστε το μείγμα σαν στρογγυλούς ή πλατιούς κεφτέδες και σερβίρετε σε πιατέλα.
Η τελευταία πινελιά
Σχεδιάστε με ένα πιρούνι σταυρωτά μοτίβα και πασπαλίστε με κόκκους ροδιού και καρυδέλαιο. Η πκαλί τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου και είναι καλύτερη τη μέρα που φτιάχνεται.
Ακόμα όμως κι αν μείνει, μπορείτε να βάλετε μια κουταλιά πάνω από πολέντα ή να την αλείψετε στο σάντουιτς ή να την ανακατέψετε με κρύα ζυμαρικά, φτιάχνοντας μια καινούρια σαλάτα.
Την επόμενη Παρασκευή, θα ταξιδέψουμε στο Ισραήλ για να γευτούμε μια σπάνια λιχουδιά: τα μπατσαλονίμ!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πηγή: olive magazine
Επιμέλεια: Αλία Ζάε