Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Η σταρ του WNBA και δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης Brittney Griner κάθεται σε ένα κλουβί σε μια αίθουσα δικαστηρίου πριν από την ακρόαση στο Χίμκι, έξω από τη Μόσχα, στις 27 Ιουλίου 2022. (Alexander Zemlianichenko/Pool μέσω Reuters)

Πομπέο για ανταλλαγή του Ρώσου εμπόρου όπλων με την διάσημη μπασκετμπολίστρια: Είναι μια ανταλλαγή «κακών ανθρώπων για διασημότητες» που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανταλλάξει τη σταρ του WNBA στο μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ με έναν καταδικασμένο Ρώσο έμπορο όπλων δημιουργεί «λάθος κίνητρα για τους κακούς» και καθιστά τα διεθνή ταξίδια λιγότερο ασφαλή για τους Αμερικανούς, λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ενώ ο Πομπέο δηλώνει ότι χαίρεται που η Γκρίνερ απελευθερώθηκε και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρεί ορισμένες πτυχές της ανταλλαγής προβληματικές, δήλωσε στο Fox News κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης που προβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

«Η αποστολή μου ήταν πάντα να φέρω πίσω κάθε Αμερικανό, αλλά, ταυτόχρονα, να μην δημιουργήσω τον κίνδυνο να συλληφθούν περισσότεροι Αμερικανοί», είπε, αναφερόμενος στις προσπάθειες κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ να διασφαλιστεί η ελευθερία των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η υψηλού προφίλ ανταλλαγή κρατουμένων με την οποία απελευθερώθηκε η Γκρίνερ σημαίνει ότι «όλοι οι κακοί» σε όλο τον κόσμο που έχουν υπό κράτηση Αμερικανούς βλέπουν ότι «αν [εσύ] πάρεις μια διασημότητα, η πιθανότητα να επιστρέψει ένας από τους κακούς σου από τον αμερικανικό έλεγχο είναι μεγαλύτερη», δήλωσε ο Πομπέο.

Η σταρ του WNBA και δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης Brittney Griner συνοδεύεται από δικαστήριο μετά από ακρόαση στο Χίμκι της Ρωσίας, κοντά στη Μόσχα, στις 4 Αυγούστου 2022. (Alexander Zemlianichenko/AP Photo)

 

Είπε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος οι διασημότητες και άλλοι εξέχοντες πολίτες των ΗΠΑ να απαχθούν από μη φιλικά καθεστώτα και άλλους κακόβουλους παράγοντες.

Στη συνέντευξη, ο Πομπέο κλήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε εμπλακεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την ανταλλαγή του Μπουτ με τον πρώην Αμερικανό πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο Πομπέο αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, λέγοντας μόνο ότι έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση κάθε Αμερικανού που κρατείται όμηρος οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Γουίλαν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν ανένδοτος ότι, υπό τον Τραμπ, η πολιτική δεν ήταν να γίνονται ανταλλαγές κρατουμένων που αφορούσαν διασημότητες.

«Δεν επρόκειτο να ανταλλάξουμε κακούς με διασημότητες, διότι αυτό δημιουργεί λάθος κίνητρα για τους κακούς. Καθώς προχωράμε μπροστά, δεν είναι καλό για την αμερικανική εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Πομπέο. «Δεν είναι καλό για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

(Αριστερά) Ο Paul Whelan, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, στη Μόσχα, στις 15 Ιουνίου 2020. (Δεξιά) Η παίκτρια της Εθνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ Γυναικών Brittney Griner στο γήπεδο Khimki, έξω από τη Μόσχα, στις 4 Αυγούστου 2022. (Kirill Kudryavtsev/AFP via Getty Images)

 

«Οι βαλίτσες μου είναι έτοιμες»

Η Γκρίνερ απελευθερώθηκε από τις ρωσικές αρχές στις 8 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο ανταλλαγής με τον καταδικασμένο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Ο Γουίλαν, την απελευθέρωση του οποίου επεδίωξε η κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ως μέρος της ανταλλαγής, παραμένει πίσω από τα κάγκελα.

Ο πρώην πεζοναύτης δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το CNN από μια ρωσική σωφρονιστική αποικία ότι χαίρεται για την απελευθέρωση της Γκρίνερ, αλλά είναι «πολύ απογοητευμένος που δεν έγιναν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή μου, ειδικά καθώς πλησιάζει η τετραετής επέτειος της σύλληψής μου».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του «δεν έχει ξεχάσει τον Πολ Γουίλαν, ο οποίος κρατείται άδικα στη Ρωσία εδώ και χρόνια».

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση «αντιμετωπίζει την υπόθεση του Πολ διαφορετικά από την περίπτωση της Μπρίτνεϊ».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το CNN, ο Γουίλαν επέμεινε ότι είναι αθώος και είναι μπερδεμένος για τον λόγο που παραμένει φυλακισμένος.

«Με συνέλαβαν για ένα έγκλημα που δεν συνέβη ποτέ», δήλωσε στο πρακτορείο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθομαι ακόμα εδώ».

Ο Γουίλαν πρόσθεσε ότι «οι βαλίτσες μου είναι έτοιμες. Είμαι έτοιμος να πάω σπίτι. Απλά χρειάζομαι ένα αεροπλάνο να έρθει να με πάρει».

Ο Paul Whelan, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης που συνελήφθη στη Ρωσία και κατηγορείται για κατασκοπεία, στέκεται μέσα σε κλουβί κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Μόσχας στις 23 Αυγούστου 2019. (Kirill Kudryavtsev/AFP via Getty Images)

 

Αντίδραση της οικογένειας

Ο αδελφός του Γουίλαν, Ντέιβιντ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του πρώην πεζοναύτη αποτελεί «απογοήτευση» για την οικογένεια και «καταστροφή» για τον Πολ Γουίλαν.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Γουίλαν δήλωσε ότι ήταν η «σωστή απόφαση» να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση της Γκρίνερ.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε τη σωστή απόφαση να φέρει την κα. Γκρίνερ στο σπίτι της και να κάνει τη συμφωνία που ήταν δυνατή, αντί να περιμένει μια συμφωνία που δεν επρόκειτο να γίνει», δήλωσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έβλεπαν άμεσο δρόμο για την επίτευξη της απελευθέρωσης του Γουίλαν, λέγοντας ότι η Ρωσία αντιμετώπισε διαφορετικά την υπόθεσή του λόγω των κατηγοριών «ηλεκτρονικής κατασκοπείας» εναντίον του.

Ο Γουίλαν συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Μόσχας και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία το 2018.

Παρόλα αυτά, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους Ρώσους παραμένουν ανοιχτοί για διαπραγματεύσεις για την ελευθερία του.

«Δεν θέλαμε να χάσουμε την ευκαιρία σήμερα να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση κάποιου εξ αυτών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Άλλοι Αμερικανοί πολίτες που έχουν φυλακιστεί στη Ρωσία περιλαμβάνουν τον Μαρκ Φόγκελ, ο οποίος, όπως και η Γκρίνερ, συνελήφθη με κάνναβη στις αποσκευές του. Ο Τρέβορ Ριντ, ένας άλλος Αμερικανός, ανταλλάχθηκε με τον Ρώσο πιλότο Κονσταντίν Γιαροσένκο νωρίτερα φέτος.

Γκρίνερ αντί του Μπουτ

Η 32χρονη Γκρίνερ είναι δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και αγωνίζεται στην ομάδα Phoenix Mercury της Εθνικής Ένωσης Μπάσκετ Γυναικών.

Αγωνιζόταν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της διακοπής της αγωνιστικής περιόδου του πρωταθλήματος και συνελήφθη τον Φεβρουάριο, αφού οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν στην κατοχή της αμπούλες ατμίσματος που περιείχαν έλαιο κάνναβης, μια ουσία που είναι παράνομη στη Ρωσία.

Η Γκρίνερ δήλωσε ένοχη, ενώ εξήγησε ότι της είχε συνταγογραφηθεί κάνναβη για χρόνιους πόνους και ότι είχε συσκευάσει την ουσία στις αποσκευές της κατά λάθος.

Καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης. και αφού απορρίφθηκε η έφεσή της, η Γκρίνερ άρχισε να εκτίει την ποινή της σε σωφρονιστική αποικία στη Μορντόβια τον Νοέμβριο, δήλωσαν οι δικηγόροι της στα μέσα ενημέρωσης.

Η αποφυλάκιση της Γκρίνερ ήρθε σε αντάλλαγμα για τον Μπουτ, έναν 55χρονο έμπορο όπλων που εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών και δεν επρόκειτο να αποφυλακιστεί πριν από το 2029.

Ο Μπουτ, γνωστός ως «έμπορος του θανάτου», εργαζόταν για να πουλήσει όπλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 800 πυραύλων εδάφους-αέρος και 30.000 AK-47, στην Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, μια χαρακτηρισμένη ως ξένη τρομοκρατική ομάδα που εδρεύει στην Κολομβία, για να σκοτώσει Αμερικανούς εκεί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο πρώην σοβιετικός αξιωματικός και ύποπτος για παράνομη διακίνηση όπλων Viktor Bout απογειώνεται μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Westchester County στο White Plains της Νέας Υόρκης, στις 16 Νοεμβρίου 2010. (Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μέσω Getty Images)

 

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου ότι η απελευθέρωση της Γκρίνερ είναι «μια μέρα για την οποία εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό».

«Δεν σταματήσαμε ποτέ να πιέζουμε για την απελευθέρωσή της. Χρειάστηκαν επίπονες και έντονες διαπραγματεύσεις και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους σκληρά εργαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους σε όλη την κυβέρνησή μου που εργάστηκαν ακούραστα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή της».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε