Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ο Δρ. Πολ Αλεξάντερ, ειδικός στην ιατρική που βασίζεται σε στοιχεία, στη μεθοδολογία της έρευνας και στην κλινική επιδημιολογία, στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουλίου 2022. (Qiu Bao/The Epoch Times)

Πολ Αλεξάντερ: Τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών

Άποψη εμπειρογνώμονα

Από τους Meiling Lee και Jan Jekielek

Τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να βλάψουν το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών από το να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει σωστά, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο και ερευνητή Πολ Αλεξάντερ.

Οι άνθρωποι γεννιούνται με ένα εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού απέναντι στα πολλά παθογόνα που συναντούν.

Ο Αλεξάντερ λέει ότι ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα στα μικρά παιδιά είναι ευρέως αποτελεσματικό και ισχυρό, είναι ακόμη «αντιγονικά αφελές» και η έκθεση σε μικρόβια και ξένες ουσίες είναι αυτή που βοηθά στην εκπαίδευση του έμφυτου ανοσοποιητικού τους συστήματος να λειτουργήσει.

«Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν σωστά το εγγενές ανοσοποιητικό τους σύστημα, και κυρίως, να εκπαιδεύσουν τα αντισώματα τους και τα κύτταρα NK [φυσικοί φονιάδες]», δήλωσε ο Αλεξάντερ στην εκπομπή «American Thought Leaders» του EpochTV.

Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να διαταραχθεί όταν στα παιδιά χορηγούνται τα εμβόλια αγγελιοφόρου RNA με βάση το αρχικό στέλεχος του ιού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντισώματα του εμβολίου είναι πολύ συγκεκριμένα ως προς τη στόχευση της πρωτεΐνης ακίδας και εμποδίζουν τα εγγενή αντισώματα να κάνουν τη δουλειά τους.

Λέει επίσης ότι η κατάλληλη εκπαίδευση βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει ένα φυσιολογικό κύτταρο από ένα μη αυτό παθογόνο. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσο νόσημα ως αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα.

«Επομένως, είναι απολύτως κρίσιμο το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, και ιδιαίτερα τα έμφυτα αντισώματα, να έχουν αυτή την εκπαίδευση από τα πρώιμα στάδια της παιδικής ηλικίας», δήλωσε.

Ισχυρή εγγενή ανοσία

Ένα διάγραμμα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. (NIH/screenshot μέσω The Epoch Times)

 

Χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, τα υγιή παιδιά είναι σε θέση να εξαλείψουν και να αποστειρώσουν τον ιό για να αποτρέψουν τη μόλυνση, τον πολλαπλασιασμό και τη μετάδοση, λέει ο Αλεξάντερ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά, ως επί το πλείστον, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα, ειδικά έναντι της παραλλαγής Όμικρον που είναι κυρίαρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

«Τα παιδιά έρχονται με ένα εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς τους … Αυτό είναι κρίσιμο και γι’ αυτό οι νέοι άνθρωποι, συνήθως τα μικρά παιδιά, τα καταφέρνουν τόσο καλά ενάντια στα παθογόνα», δήλωσε ο Αλεξάντερ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά έχουν ένα ισχυρό εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά τον ιό.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ερευνητές συνέκριναν δείγματα αίματος από παιδιά και νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών, και από ενήλικες ασθενείς με COVID-19 για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν γιατί τα παιδιά είχαν ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τους ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι η παιδιατρική ομάδα είχε ορισμένες πρωτεΐνες (ιντερφερόνη γ (IFN-γ) και ιντερλευκίνη-17Α) που δεν υπήρχαν στις ομάδες ενηλίκων. Αυτές οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην έμφυτη ανοσολογική απόκριση.

Οι ίδιοι ερευνητές παρείχαν στοιχεία σε μια διαφορετική μελέτη τον Απρίλιο του 2021 από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Ιατρικού Κέντρου Montefiore σχετικά με το γιατί τα παιδιά τα πήγαιναν καλύτερα όταν μολύνονταν από τον ιό, λέγοντας ότι αυτό συνέβαινε επειδή η έμφυτη ανοσολογική απόκριση των παιδιών σταμάτησε τον ιό στην πορεία του πριν προλάβει να εξαπλωθεί.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation Insight, συμμετείχαν 27 ενήλικες και 12 παιδιά που ήταν θετικά στην COVID-19. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά είχαν μεγαλύτερες ποσότητες γονιδίων που σχετίζονται με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρωτεϊνών που εκκρίνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κανένα από τα παιδιά της μελέτης δεν χρειάστηκε οξυγόνο, ενώ επτά ενήλικες χρειάστηκαν και τέσσερις ενήλικες πέθαναν.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα στα βρέφη είναι ένας «άγρυπνος μηχανισμός» που είναι ευέλικτός και μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλά ερεθίσματα.

Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2018 έγραψαν ότι «όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν την αντίληψη ότι η βρεφική ανοσία είναι στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικά ρυθμισμένο, αλλά διανοητικό, ενορχηστρωμένο, λειτουργικό και δυναμικό δίκτυο ικανών μοριακών και κυτταρικών συστατικών.

«Αυτό το αφυπνισμένο ανοσοποιητικό σχήμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των αναπτυσσόμενων βρεφών από παθολογικές καταστάσεις (π.χ. φλεγμονώδεις καταστάσεις), καθώς και στην παροχή επαρκούς και κατάλληλης άμυνας έναντι λοιμώξεων, προωθώντας ανώριμες ή αποκλίνουσες σε εξαιρετικά ώριμες αποκρίσεις», πρόσθεσαν.

Η ώθηση για τον εμβολιασμό

Παρόλο που τα παιδιά διατρέχουν γενικά χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου όταν προσβάλλονται από τον ιό και διαθέτουν ισχυρή έμφυτη ανοσία για την καταπολέμησή του, οι υγειονομικές αρχές λένε ότι για τα εμβόλια COVID-19 συνιστώνται σε παιδιά ηλικίας μόλις 6 μηνών.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενέκριναν και συνέστησαν τα εμβόλια για τα μικρά παιδιά τον περασμένο μήνα, παρόλο που τα στοιχεία του ίδιου του CDC και αρκετές άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι εμβολιαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν από την COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής δοκιμής της Pfizer σε παιδιά (pdf).

Ο FDA δήλωσε επίσης σε δελτίο τύπου στις 17 Ιουνίου ότι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer ήταν αναξιόπιστη «λόγω του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων COVID-19 που εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη».

Στιγμιότυπο από τα στοιχεία της Pfizer που υποβλήθηκαν στον FDA σχετικά με το πόσες περιπτώσεις COVID-19 εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό σε παιδιά 6 έως 23 μηνών. (FDA/Screenshot by The Epoch Times)

 

Ο Αλεξάντερ λέει ότι μια κυβερνητική υγειονομική αρχή που κάνει σύσταση για εμβολιασμό με βάση ένα μικρό αριθμό περιστατικών είναι ανησυχητική και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν τον εμβολιασμό πολύ μικρών παιδιών.

«Γνωρίζουμε από επιστημονική άποψη και από μεθοδολογική άποψη, ότι αυτό αποτελεί κόκκινο πανί για υψηλό κίνδυνο υπερεκτίμησης του αποτελέσματος της θεραπείας», δήλωσε ο Αλεξάντερ. «Δεν λαμβάνουμε αποφάσεις για νέες πολιτικές ή οποιουδήποτε είδους απόφαση με βάση δύο ή τρία συμβάντα σε μια μελέτη».

«Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά το τι είναι ωφέλιμο ή όχι. Και διαπιστώσαμε ότι όταν διαβάζετε την υποβολή, βλέπετε ότι σε κάποιο σημείο, ανέφεραν ότι τα παιδιά που έπαθαν πολλαπλές μολύνσεις από COVID είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι μια κόκκινη σημαία. Διαβάσαμε επίσης ότι τα παιδιά που έπαθαν τις πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Η υγειονομική αρχή της Δανίας ακολουθεί διαφορετική πορεία από το CDC, καθώς εξέδωσε οδηγία τον Ιούνιο του 2022 ότι στα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών δεν θα προσφέρεται πρωτογενής εμβολιασμός. Το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο «μετά από ειδική ιατρική αξιολόγηση».

‘Η ανάλυση κινδύνου-οφέλους έχει αλλάξει’

Δεδομένα από τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι σχεδόν 20 παιδιά υπέστησαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από ένα εμβόλιο mRNA.

Μια νέα μελέτη από τη Σιγκαπούρη που εξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της παραλλαγής Όμικρον σε περισσότερα από 250.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2022 διαπίστωσε ότι 288 παιδιά νοσηλεύτηκαν και 22 υπέστησαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από το εμβόλιο.

Σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση, σύμφωνα με την Αρχή Επιστημών Υγείας της Σιγκαπούρης (pdf), είναι εάν έχει ως αποτέλεσμα νοσηλεία ή παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο, απειλητική για τη ζωή ασθένεια ή θάνατο, γενετικές ανωμαλίες ή ιατρικά σημαντικό συμβάν.

Ένα 2χρονο παιδί λαμβάνει την πρώτη δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer από μια νοσοκόμα, ενώ το κρατάει η μητέρα του, στο UW Medical Center – Roosevelt στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον, στις 21 Ιουνίου 2022. (David Ryder/Getty Images)

 

Από τα 288 παιδιά που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, στα πέντε χορηγήθηκε συμπληρωματικό οξυγόνο. Και από τα πέντε που έλαβαν οξυγόνο, τέσσερα εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, δύο ήταν πλήρως εμβολιασμένα, δύο ήταν μερικώς εμβολιασμένα και ένα ήταν ανεμβολίαστο. Κανένας θάνατος δεν αποδόθηκε στην COVID-19.

«Όσον αφορά την εισαγωγή στην εντατική, δεν υπάρχει καμία απόδειξη εδώ ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία από την παροχή οξυγόνου εδώ», δήλωσε ο Τζον Κάμπελλ, συνταξιούχος εκπαιδευτής νοσηλευτών σε βίντεο στις 21 Ιουλίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός από την αναφορά ότι 22 παιδιά (0,005% όλων των δόσεων που χορηγήθηκαν) τις παρουσίασαν.

«Ο κίνδυνος ανεπιθύμητων συμβάντων είναι περίπου υπερτετραπλάσιος από τον κίνδυνο το παιδί να χρειαστεί χορήγηση οξυγόνου ή πράγματι να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο Κάμοελ, προσθέτοντας ότι «η ανάλυση κινδύνου-οφέλους έχει αλλάξει».

Παράταση της πανδημίας

Ο εμβολιολόγος και ιολόγος Γκερτ Βάντεν Μπόσχε (Geert Vanden Bossche) υποστήριξε στις αρχές του 2021 ότι ο μαζικός εμβολιασμός των ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας θα οδηγούσε πιθανότατα στη διάδοση πιο μολυσματικών παραλλαγών του αρχικού στελέχους του ιού, παρατείνοντας έτσι την πανδημία.

«Θέλω να πω, από μόνα τους [τα εμβόλια] είναι φυσικά εξαιρετικά, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός και η χρήση τους εν μέσω πανδημίας, παρέχει στον πληθυσμό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, οπότε ο ιός δέχεται τεράστια πίεση», δήλωσε ο Μπόσχε σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2021.

«Αυτό δεν θα είχε σημασία αν μπορούσατε να αποτρέψετε τη μόλυνση, αλλά αυτά τα εμβόλια δεν αποτρέπουν τη μόλυνση, αλλά προστατεύουν από τη νόσο».

Τα εμβόλια αρχικά παρείχαν πάνω από 90 τοις εκατό προστασία από τη συμπτωματική λοίμωξη, αλλά μετά την εμφάνιση της Όμικρον, έγιναν λιγότερο από 50 τοις εκατό αποτελεσματικά κατά της λοίμωξης μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά από αναμνηστικές δόσεις.

Ο Αλεξάντερ δηλώνει ότι με τη συνέχιση της χορήγησης εμβολίων mRNA που παράγουν μη εξουδετερωτικά αντισώματα που δεν μπορούν να εξαλείψουν τον ιό και να σταματήσουν τη μετάδοση, η πανδημία δεν θα τελειώσει.

«Με άλλα λόγια, αν συνεχίσετε να εμβολιάζετε με αυτά τα εμβόλια, δεν θα μπορέσετε ποτέ να σταματήσετε αυτή την πανδημία. Αυτή η πανδημία μπορεί να συνεχιστεί για 100 χρόνια, δεν θα τελειώσει ποτέ. Και αυτό που βλέπουμε είναι ότι πρόκειται για μολυσματική παραλλαγή μετά από μολυσματική παραλλαγή, πιο μολυσματική, κάθε επανάληψη που έρχεται είναι πιο μολυσματική. Είναι λοιπόν μια τρομερή κατάσταση», δήλωσε.

Για να τελειώσει η πανδημία, ο Αλεξάντερ εξηγεί ότι πρέπει να επιτευχθεί ανοσία αγέλης και «για να φτάσουμε σε ανοσία αγέλης, πρέπει να κόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης».

Ο FDA, το CDC, η Pfizer και η Moderna δεν απάντησαν στο αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε