Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
(Mitch M/Shutterstock)

Πώς η χρήση μαριχουάνας επηρεάζει τους πνεύμονες

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλές βλαβερές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της μαριχουάνας, τίθεται ένα ερώτημα: Έχει το κάπνισμα μαριχουάνας τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των πνευμόνων με τον καπνό; Δύο πρόσφατες μελέτες παρέχουν πολύ διαφορετικά συμπεράσματα.

Μια πολυετής μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία δείχνει ότι η χρήση κάνναβης δεν αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης των πνευμόνων περισσότερο από ό,τι ο καπνός, ακόμη και μετά από χρόνια χρήσης. Η μελέτη παρακολούθησε 2.601 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 21 έως 30 ετών, ελέγχοντας τη λειτουργία των πνευμόνων τους με σπιρομέτρηση, έναν κοινό τύπο αναπνευστικής δοκιμής που μετράει πόσο αέρα μπορεί να εισπνεύσει και να εκπνεύσει ένα άτομο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κάπνισμα τσιγάρων, με ή χωρίς χρήση κάνναβης, συνδέεται με μειωμένη ροή αέρα. Ωστόσο, δεν προέκυψε σταθερή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας. Η ταυτόχρονη χρήση καπνού και κάνναβης δεν φάνηκε να έχει πρόσθετο κίνδυνο για τη λειτουργία των πνευμόνων.

Μια αναδρομική μελέτη ελέγχου περιπτώσεων που διεξήχθη στον Καναδά διαπίστωσε ότι οι καπνιστές μαριχουάνας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονή των αεραγωγών και εμφύσημα σε σύγκριση με τους καπνιστές μόνο καπνού ή τους μη καπνιστές. Η φλεγμονή των αεραγωγών αποτελεί κρίσιμο συστατικό πολλών χρόνιων παθήσεων των αεραγωγών. Μία από αυτές είναι το εμφύσημα, μια πάθηση των πνευμόνων που προκαλεί δύσπνοια και βλάβη του πνευμονικού ιστού.

Η μελέτη ανέλυσε αξονικές τομογραφίες θώρακος 56 καπνιστών μαριχουάνας, 57 μη καπνιστών και 33 καπνιστών μόνο καπνού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο παρασιπτικός υπότυπος του εμφυσήματος, ένας τύπος πνευμονικού εμφυσήματος που καταστρέφει τους μικροσκοπικούς αγωγούς που συνδέουν τους εύθραυστους αεροφόρους σάκους του πνεύμονα, ήταν επικρατέστερος στους καπνιστές μαριχουάνας.

Η μαριχουάνα δεν έχει πραγματικά καμία επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων;

Η αυστραλιανή μελέτη δεν παρατήρησε σημαντική έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας σε νεαρούς ενήλικες που έκαναν χρήση μαριχουάνας. Ωστόσο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Epoch Times, η Δρ. Κέλη Τζόνσον-Άρμπορ, συν-ιατρική διευθύντρια του National Capital Poison Center, προειδοποίησε ότι τα δεδομένα της μελέτης μπορεί να μην ισχύουν για τους σημερινούς καπνιστές μαριχουάνας.

«Αυτή η μία μελέτη δείχνει λίγο πολύ ότι ο καπνός και η κάνναβη έχουν διαφορετικές επιδράσεις στους πνεύμονες», δήλωσε η Τζόνσον-Άρμπορ. «Και έτσι, εξαιτίας αυτού, ίσως μετά από σύντομες περιόδους χρήσης κάνναβης, δεν βλέπετε πραγματικά τις ίδιες αλλαγές στους πνεύμονες που βλέπετε με το κάπνισμα [καπνού]».

Η μελέτη είναι περιορισμένη επειδή η τελευταία παρακολούθηση διεξήχθη το 2011, πρόσθεσε η ίδια, τριπλά πιστοποιημένη ιατρός στην επείγουσα ιατρική, την ιατρική τοξικολογία και την υποθαλάσσια και υπερβαρική ιατρική. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση σε ηλικία 21 και 30 ετών, ενώ η πρώτη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2001 και 2004. Η τελική αξιολόγηση διεξήχθη μεταξύ 2008 και 2011.

Η Τζόνσον-Άρμπορ εξήγησε ότι η διαθεσιμότητα, η συχνότητα και οι μέθοδοι χρήσης κάνναβης ήταν σημαντικά διαφορετικές πριν από μια δεκαετία, οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για τα σημερινά πρότυπα χρήσης κάνναβης.

Η δραστικότητα της μαριχουάνας σήμερα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στο παρελθόν. Η συγκέντρωση της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης, αυξήθηκε από 8,9% το 2008 σε 17,1% το 2017. Σήμερα, είναι σύνηθες να βρίσκει κανείς μαριχουάνα με περιεκτικότητα THC που υπερβαίνει το 20 τοις εκατό.

Ο Τζέικ Νάσμαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, δήλωσε στην Epoch Times ότι τα πρότυπα χρήσης της κάνναβης αλλάζουν συνεχώς, γεγονός που είχε αναγνωρίσει η μελέτη. «Σε έναν αβέβαιο κόσμο με αλλαγές που συμβαίνουν σε μια σειρά από συμπεριφορές, η καλύτερη εκτίμησή μου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τη μελέτη μας και άλλες, είναι ότι η βραχυπρόθεσμη χρήση κάνναβης δεν επηρεάζει (μπορεί να βελτιώσει) τη λειτουργία των πνευμόνων. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να επηρεάσει την πνευμονική λειτουργία», έγραψε ο Νάσμαν.

Η μελέτη σημείωσε επίσης ότι η κάνναβη είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του άσθματος επειδή, σε αντίθεση με τον καπνό, η κάνναβη μπορεί να διευρύνει τους αεραγωγούς.

Θα μπορούσε το κάπνισμα της μαριχουάνας να είναι πιο επιβλαβές από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη από Καναδούς ερευνητές, χρησιμοποίησε εικόνες αξονικής τομογραφίας για να καταδείξει μια σαφή σχέση μεταξύ του καπνίσματος μαριχουάνας και του εμφυσήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 75 τοις εκατό των καπνιστών μαριχουάνας είχαν εμφύσημα, ενώ εκείνοι που κάπνιζαν μόνο καπνό αποτελούσε το 67 τοις εκατό . Εμφύσημα υπήρχε μόνο στο 5 τοις εκατό των μη καπνιστών.

Επιπλέον, η φλεγμονή των αεραγωγών και η γυναικομαστία, η αύξηση των ιστών του ανδρικού μαστού λόγω ορμονικών ανισορροπιών, ήταν πιο συχνές στους καπνιστές μαριχουάνας από ό,τι στους μη καπνιστές ή στους καπνιστές που καπνίζουν μόνο καπνό.

Η Ζιζέλ Ρεβά, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ακτινολογίας, Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οτάβα του Καναδά, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, δεδομένου ότι η ομάδα των καπνιστών μόνο καπνού είχε μακρύ ιστορικό καπνίσματος.

«Το γεγονός ότι οι καπνιστές μας μαριχουάνας -μερικοί από τους οποίους κάπνιζαν επίσης καπνό- είχαν πρόσθετα ευρήματα φλεγμονής των αεραγωγών/χρόνιας βρογχίτιδας υποδηλώνει ότι η μαριχουάνα έχει πρόσθετες συνεργιστικές επιδράσεις στους πνεύμονες πάνω από τον καπνό», δήλωσε η Ρεβά, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

«Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά όταν συγκρίναμε τις ομάδες που δεν αντιστοιχούσαν στην ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων ασθενών που κάπνιζαν μαριχουάνα και οι οποίοι πιθανώς είχαν λιγότερη έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής τους στον καπνό του τσιγάρου».

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν τους διάφορους περιορισμούς της μελέτης, όπως το σχετικά μικρό μέγεθος του δείγματος, το γεγονός ότι οι περισσότεροι καπνιστές μαριχουάνας καπνίζουν επίσης καπνό και τις δυσκολίες στην ακριβή ποσοτικοποίηση της χρήσης μαριχουάνας λόγω των διαφορετικών μεθόδων εισπνοής.

Σε ένα άρθρο στο Radiology, ο Δρ. Τζέφρι Γκάλβιν, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, δήλωσε ότι η μελέτη «κατέδειξε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στον εισπνεόμενο καπνό μαριχουάνας και των απεικονιστικών ενδείξεων τραυματισμού των μικρών και μεγάλων αεραγωγών». Πρόσθεσε ότι οι συγγραφείς επιβεβαίωσαν την παρουσία τραυματισμού που σχετίζεται με τη μαριχουάνα στους μεγάλους και μικρούς αεραγωγούς, ο οποίος είναι «βέβαιο ότι θα έχει επιβλαβή επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων και στην ανοχή στην άσκηση».

Μαριχουάνα και καπνός: Είναι το ένα ασφαλέστερο από το άλλο;

Το κάπνισμα έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει συνδεθεί με πολυάριθμα προβλήματα υγείας. Το κάπνισμα καπνού «οδηγεί σε ασθένειες και αναπηρία και βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, αποτελεί την κύρια αιτία προλήψιμων ασθενειών, αναπηρίας και θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί αναφορικά με το κάπνισμα μαριχουάνας. Αυτό οφείλεται κυρίως στις δυσκολίες της έρευνας για ένα παράνομο ναρκωτικό.

Η μαριχουάνα και ο καπνός διαφέρουν ως προς τη χημική τους σύνθεση. Ο καπνός από το τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, ενώ ο καπνός της μαριχουάνας περιέχει THC.

Όπως όλες οι νέες εκθέσεις, «υπάρχει αρχικά αδικαιολόγητη αισιοδοξία όσον αφορά τα οφέλη και τις θετικές επιδράσεις τους, ενώ υποτιμώνται οι αρνητικές συνέπειες», έγραψε ο Γκάλβιν στο άρθρο του Radiology. «Αυτό ίσχυε όσον αφορά την επίδραση του καπνού του τσιγάρου στον πνεύμονα».

Ο Γκάλβιν σημείωσε επίσης ότι, πριν από το 1950, πολλά δημοφιλή περιοδικά παρουσίαζαν ολοσέλιδες διαφημίσεις με γιατρούς που εξυμνούσαν τα οφέλη από διάφορες μάρκες τσιγάρων.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε