Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Εργαζόμενοι φορούν μάσκες καθώς φτάνουν στο σταθμό Πάντινγκτον στο Λονδίνο στις 30 Νοεμβρίου 2021. (Leon Neal/Getty Images)

ΠΟΥ: Ανιχνεύθηκε νέα παραλλαγή XE της COVID-19, πιθανώς πιο μεταδοτική από την Όμικρον

Μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον -γνωστή ως XE- ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε νέα ενημέρωση.

Ο υγειονομικός οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε (pdf) ότι η υποπαραλλαγή έχει προκύψει από τα στελέχη Όμικρον (BA.1) και Όμικρον 2 (BA.2)

«Ο ανασυνδυασμός XE (BA.1-BA.2), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο» τον Ιανουάριο και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 600 κρούσματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Ο XE ανήκει στην παραλλαγή Όμικρον μέχρι να αναφερθούν σημαντικές διαφορές στη μετάδοση και στα χαρακτηριστικά της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας», διευκρινίζεται.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κατά 10% μεγαλύτερος από τον ΒΑ.2, αν και απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία.

Η περαιτέρω επιβεβαίωση του XE και άλλων παραλλαγών γίνεται όλο και πιο δύσκολη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρξε «πρόσφατη σημαντική μείωση των δοκιμών SARS-CoV-2 από αρκετά κράτη μέλη». Ο SARS-CoV-2 είναι ένα άλλο όνομα για τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), ο οποίος προκαλεί την COVID-19.

«Τα δεδομένα γίνονται σταδιακά λιγότερο αντιπροσωπευτικά, λιγότερο έγκαιρα και λιγότερο αξιόπιστα», συνεχίζει ο οργανισμός του ΟΗΕ. «Αυτό εμποδίζει τη συλλογική μας ικανότητα να παρακολουθούμε πού βρίσκεται ο ιός, πώς εξαπλώνεται και πώς εξελίσσεται: πληροφορίες και αναλύσεις που παραμένουν κρίσιμες για τον αποτελεσματικό τερματισμό της οξείας φάσης της πανδημίας».

Αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τον XE και το αν εξαπλώνεται πιο γρήγορα ή αν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

«Ο XE παρουσιάζει ενδείξεις κοινοτικής μετάδοσης εντός της Αγγλίας, αν και επί του παρόντος είναι μικρότερη [από] το 1% των συνολικών αλληλουχθέντων κρουσμάτων», ανέφερε η Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σε έκθεσή της (pdf). «Οι πρώιμοι ρυθμοί ανάπτυξης του XE δεν διέφεραν σημαντικά από τον BA.2, αλλά χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα έως τις 16 Μαρτίου 2022, ο XE έχει ρυθμό ανάπτυξης 9,8 τοις εκατό πάνω από αυτόν του BA.2».

«Καθώς η εκτίμηση αυτή δεν παρέμεινε σταθερή καθώς προστέθηκαν νέα δεδομένα, δεν μπορεί ακόμη να ερμηνευτεί ως εκτίμηση του πλεονεκτήματος ανάπτυξης για τον ανασυνδυασμό. Οι αριθμοί ήταν πολύ μικροί για τον ανασυνδυασμό XE για να αναλυθεί ανά περιοχή».

Από τα μέσα Ιανουαρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών από την COVID-19. Μια ανάλυση της Epoch Times πάνω στα ομοσπονδιακά δεδομένα υγείας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι από την 1η Απριλίου, οι νοσηλείες έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.

Οι αξιωματούχοι στην Κίνα, ωστόσο, ανέφεραν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες ημέρες, επιφέροντας σκληρά lockdown σε μεγάλες πόλεις. Στα τέλη Μαρτίου, το κινεζικό καθεστώς -το οποίο εφαρμόζει και προωθεί μια δρακόντεια πολιτική «μηδενικού COVID» – προχώρησε σε πλήρη αποκλεισμό της Τσανγκτσούν, μιας πόλης 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, γεγονός που πιθανότατα θα προκαλέσει παγκόσμιες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε