Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Πλαισιωμένος από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο βουλευτής James Comer (R-Ky.) μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 17 Νοεμβρίου 2022. (Alex Wong/Getty Images)

“Πρόκειται για έρευνα κατά του Τζο Μπάιντεν”: Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν συμμετείχε στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιού του Χάντερ

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ερευνήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη φερόμενη εμπλοκή του στις ξένες επιχειρηματικές συμφωνίες του γιου του Χάντερ, ανακοίνωσαν οι βουλευτές Τζέιμι Κόμερ (R-Ky.) και Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio) στις 17 Νοεμβρίου ενόψει της ανάκτησης της Βουλής από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το νέο έτος.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του προέδρου, ο πρεσβύτερος Μπάιντεν συμμετείχε άμεσα στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές του Χάντερ, δήλωσε ο Κόμερ, επικαλούμενος στοιχεία από πληροφοριοδότη.

“Πρόκειται για μια έρευνα σχετικά με τον Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, και γιατί είπε ψέματα στον αμερικανικό λαό σχετικά με τη γνώση και τη συμμετοχή του στα διεθνή επιχειρηματικά σχέδια της οικογένειάς του”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κόμερ, ο οποίος είναι ο μελλοντικός πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας, δήλωσε ότι η οικογένεια Μπάιντεν “άνθισε και έγιναν εκατομμυριούχοι προσφέροντας απλώς την κατάλληλη πρόσβαση στην οικογένεια”.

“Αυτή η επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση της σχέσης του Τζο Μπάιντεν με τους ξένους εταίρους της οικογένειάς του και αν είναι ένας πρόεδρος που εκτίθεται ή επηρεάζεται από ξένα δολάρια και επιρροή”, δήλωσε ο Κόμερ.

Φερόμενα αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα

Οι Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής δημοσίευσαν στις 17 Νοεμβρίου μια έκθεση (pdf) στην οποία περιγράφουν τα ευρήματά τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποκαλύψει στοιχεία για ομοσπονδιακά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την οικογένεια Μπάιντεν ή προς όφελος της.

“Οι επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας Μπάιντεν εμπλέκουν ένα ευρύ φάσμα εγκληματικότητας, από την εμπορία ανθρώπων, μέχρι πιθανές παραβιάσεις του Συντάγματος”, δήλωσε ο Κόμερ.

Τέτοια εγκλήματα, σύμφωνα με τον Κόμερ, περιλαμβάνουν συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ηλεκτρονική απάτη, παραβίαση του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων, παραβιάσεις της δράσης για τις πρακτικές διαφθοράς στο εξωτερικό, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και παραβιάσεις του νόμου για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Κόμερ δήλωσε ότι περισσότερες από 150 συναλλαγές από τις επιχειρηματικές συναλλαγές των Μπάιντεν έχουν επισημανθεί από τις αμερικανικές τράπεζες μέσω της υποβολής αναφορών ύποπτης δραστηριότητας (SAR). Οι αμερικανικές τράπεζες υποχρεούνται από το νόμο να επισημαίνουν τις συναλλαγές σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια την ημέρα και να υποβάλλουν αυτόματα SARs σε μια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και η φοροδιαφυγή.

“Ένα SAR που δημιουργήθηκε από μια αμερικανική τράπεζα προς το Υπουργείο Οικονομικών συνδέει τον Χάντερ Μπάιντεν και τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες με τη διεθνή εμπορία ανθρώπων, μεταξύ άλλων παράνομων δραστηριοτήτων”, δήλωσε ο Κόμερ.

Ο Κόμερ σημείωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής πίεσαν το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει στη δημοσιότητα τα αρχεία των SARs, αλλά το υπουργείο αρνήθηκε. Θα συνεχίσουν να επιμένουν στην αναζήτηση αυτών των αρχείων στο νέο Κογκρέσο, είπε, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν την εξουσία κλήτευσης.

“Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, έχουμε αποδείξεις ότι τα οικονομικά, οι πιστωτικές κάρτες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Χάντερ και του Τζο Μπάιντεν αναμείχθηκαν, αν όχι μοιράστηκαν”, δήλωσε ο Κόμερ.

Συμφωνίες με την Κίνα

Η έρευνα των Ρεπουμπλικάνων της επιτροπής αποκάλυψε επιχειρηματικές συμφωνίες της οικογένειας Μπάιντεν σε περισσότερες από 50 χώρες, συχνά με επικεφαλής τον Χάντερ Μπάιντεν, μεταξύ άλλων στη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με τον Κόμερ.

“Η έρευνα αποκαλύπτει μια οικογένεια που εμπλέκεται με μερικούς από τους πιο ισχυρούς αντιπάλους της Αμερικής, σχεδιάζοντας να πουλήσει μια από τις μεγαλύτερες πηγές κοβαλτίου για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο στους Κινέζους, για παράδειγμα”, είπε.

Μια άλλη επιχειρηματική συμφωνία με την Κίνα αφορούσε την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα τουλάχιστον από το 2017.

Ο Κόμερ δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε μερίδιο 10 τοις εκατό στη συμφωνία μέσω του Χάντερ.

Σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκαλύφθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους της επιτροπής, ο Χάντερ διευκόλυνε τη συμφωνία φυσικού αερίου με κορυφαία στελέχη της καταργημένης πλέον CEFC China Energy, που εκείνη την εποχή ήταν μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στην Κίνα.

Σε ένα άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Χάντερ έγραψε στον ιδιοκτήτη ενός συγκροτήματος γραφείων ζητώντας “να διατεθούν τα κλειδιά για τους νέους συνεργάτες του γραφείου”, τους οποίους προσδιόρισε ως τον πρεσβύτερο Μπάιντεν, την Τζιλ Μπάιντεν, και τον αδελφό του προέδρου, τον Τζιμ. Ο Χάντερ έδινε τους προσωπικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων του πατέρα και του θείου του σε περίπτωση που ο παραλήπτης χρειαζόταν να καλέσει για επιβεβαίωση.

“Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί υποφέρουν από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, εξαιτίας της απαράδεκτης ενεργειακής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, βρίσκουμε στοιχεία ότι ο Χάντερ Μπάιντεν και ο Τζο Μπάιντεν συμμετείχαν σε ένα σχέδιο για να προσπαθήσουν να πείσουν την Κίνα να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο”, δήλωσε ο Κόμερ.

Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη στις επιχειρηματικές συμφωνίες του γιου του. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Σεπτέμβριο στην εκπομπή “60 Minutes”, ο πρόεδρος ρωτήθηκε αν οι συναλλαγές του Χάντερ προκάλεσαν συγκρούσεις για τον ίδιο ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία ο πρεσβύτερος Μπάιντεν απάντησε: “Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει που θα επηρέαζε εμένα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τον γιο μου Χάντερ”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος απέκρουσε το ενδεχόμενο ερευνών από τους Ρεπουμπλικάνους για την οικογένειά του, λέγοντας: “Καλή τύχη στην τελευταία σας χρονιά, όπως συνήθιζε να λέει ο προπονητής μου”.

Σε ξεχωριστή περίπτωση, ομοσπονδιακοί ερευνητές εξετάζουν τον Χάντερ Μπάιντεν για τις φορολογικές του υποθέσεις εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί κατηγορίες για την υπόθεση αυτή.

Ο Κόμερ τόνισε ότι η έρευνά τους θα επικεντρωθεί στον πρεσβύτερο Μπάιντεν.

“Το εγχώριο και διεθνές σύστημα που υποσχόταν πρόσβαση σε πλούτο σε μια μελλοντική κυβέρνηση Μπάιντεν συνιστά απάτη. Και η συμμετοχή του Προέδρου στον πλουτισμό της οικογένειάς του είναι με μια λέξη κατάχρηση ύψιστης τάξης”, υποστήριξε.

“Η εξάλειψη της σπατάλης, της απάτης και της κατάχρησης θα είναι ο πρωταρχικός στόχος μιας Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων”.

Απαντώντας στην ανακοίνωση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ίαν Σαμς, εκπρόσωπος του γραφείου του Συμβούλου του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως “πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις γεμάτες με θεωρίες συνωμοσίας που έχουν διαψευστεί εδώ και καιρό”.

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν πρόκειται να αφήσει αυτές τις πολιτικές επιθέσεις να τον αποσπάσουν από το να επικεντρωθεί στις προτεραιότητες των Αμερικανών και ελπίζουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα μας ακολουθήσουν στην αντιμετώπισή τους αντί να σπαταλούν χρόνο και πόρους σε πολιτικές εκδικήσεις”, έγραψε ο Σαμς σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε