Σε αυτή την πικάντικη εκδοχή, ξεκινάμε καλύπτοντας το κοτόπουλο, τα τοματίνια και τα ρεβύθια με μια μαρινάδα με πολλά μπαχαρικά, λεμόνι και σκόρδο. Στη συνέχεια, ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα περίπου, όσο χρειάζεται για να γίνει το κοτόπουλο.
Το μαγείρεμα σε ταψί εξασφαλίζει ότι όλα τα συστατικά αναμειγνύονται αρμονικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ότι διαχέοντα τα αρώματα των μπαχαρικών και ότι όλες οι γεύσεις αναμειγνύονται και δένουν σε ένα ενιαίο σύνολο.
Κατά το ψήσιμο, το κοτόπουλο απελευθερώνει το λίπος του, τα τοματίνια λιώνουν και τα ρεβύθια απορροφούν όλους τους χυμούς, με αποτέλεσμα μια νόστιμη σάλτσα. Απολαύστε τη με ψωμί ή συνοδέψτε με κουσκούς ή ρύζι, προσθέτοντας στο πλάι μια κουταλιά δροσερό γιαούρτι.
Ρεβύθια με κοτόπουλο και ντομάτες στον φούρνο
Για 4 άτομα
Υλικά
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1 κ.γλ. τριμμένη φλούδα λεμονιού
- 1/2 κ.γλ. πουλ πιπέρ (αλέπο) ή κόκκινες νιφάδες τσίλι
- Χοντρό αλάτι
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 4 στήθη κοτόπουλου
- 450 γραμμάρια τοματίνια
- 425 γραμμάρια βρασμένα ρεβύθια*
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κολίανδρο
Παρασκευή
Ζεστάνετε τον φούρνο στους 200 °C.
Ανακατέψτε το λάδι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το μέλι, τις δύο πάπρικες, το κύμινο, το ξύσμα λεμονιού, το κόκκινο πιπέρι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μικρό μπολ.
Βάλτε το γιαούρτι σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα λαδιού και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το στην άκρη για το σερβίρισμα.
Βάλτε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα λαδιού και αλείψτε καλά το κοτόπουλο για να καλυφθεί παντού, τρίβοντας το λάδι και μεταξύ της πέτσας και του κρέατος. Προσθέστε τα τοματίνια και τα βρασμένα ρεβύθια στο μπολ και ανακατέψτε για να καλυφθούν και αυτά με το λάδι. Αδειάστε το κοτόπουλο, τις ντομάτες και τα ρεβύθια σε ένα ταψί με χείλος. Απλώστε σε μία στρώση, τοποθετώντας το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα πάνω, ανάμεσα στα τοματίνια και τα ρεβύθια. Αλατίστε ελαφρά και προσθέστε μαύρο πιπέρι.
Μεταφέρετε το ταψί στο φούρνο. Ψήστε μέχρι το κοτόπουλο να γίνει καλά στο κέντρο (ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης θα πρέπει να δείξει 73 βαθμούς Κελσίου όταν το εισάγετε στο παχύτερο μέρος), 25-30 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του κρέατος.
Για το σερβίρισμα, γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή κολίανδρο και συνοδέψτε με λίγο γιαούρτι.
Της Lynda Balslev