Κάποτε έλαβα ένα email από μια αναγνώστρια του βιβλίου μαγειρικής μου, η οποία έγραφε ότι αυτή η συνταγή είναι το αστέρι κάθε σημαντικής περίστασης για την οικογένεια και τους φίλους της. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι είναι αυτονόητο ότι αυτό το πιάτο πρέπει να υπάρχει σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής της οικογένειάς της. «Πω πω», σκέφτηκα. Αυτό είναι σίγουρα ένα θαυμάσιο κομπλιμέντο!
Αποφάσισα να ξαναμαγειρέψω αυτό το φαγητό για να δω αν ήταν ακόμα τόσο καλό όσο θυμόμουν. Ε, λοιπόν, ναι! Η καστανή ζάχαρη, ο κολίανδρος και το τζίντζερ συνδυάζοντα για να δώσουν μία γλυκιά και πικάντικη σάλτσα ασιατικού στιλ, που έχει ιδανική ισορροπία γεύσεων. Επιπλέον, είναι ευέλικτη: Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο περισσότερο καγιέν. Το ράντισμα μπορεί να δώσει στο ψάρι τόση γεύση όσο και το μαρινάρισμα, οπότε μην ξεχάσετε να το αλείφετε με τη σάλτσα κάθε λίγα λεπτά.
Σερβίρετε με τα αγαπημένα σας ψητά λαχανικά και απλό ρύζι στον ατμό. Ξεκινήστε με μια κρύα σούπα και ολοκληρώστε με ένα πιάτο φρέσκα φρούτα και ασιατικά μπισκότα. Προτεινόμενο ποτό; Ο σολωμός είναι πλούσιος και λιπαρός, οπότε χρειάζεται ένα δυνατό κρασί για ισορροπία. Ένα Chardonnay που έχει ωριμάσει σε βαρέλι είναι ιδανικό. Το σάκε αποτελεί επίσης καλή επιλογή.
Μερικές συμβουλές για να προετοιμάσετε εύκολα αυτό το πιάτο: Επιλέξτε τον πιο φρέσκο σολωμό. Εμπιστευτείτε τον ψαρά σας για να σας συστήσει τον καλύτερο για ψήσιμο στη σχάρα. Επιλέξτε φιλέτα από το κέντρο για ομοιόμορφο ψήσιμο. Προτιμήστε τα χωρίς πέτσα, αλλά και αυτά με πέτσα είναι καλά. Λαδώστε τη σχάρα για να μην κολλήσει ο σολωμός. Ζεστάνετε τη σχάρα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (175 °C έως 200 °C). Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, το ψάρι θα στεγνώσει.
Ελέγξτε τον σολωμό με θερμόμετρο για να δείτε αν έχει ψηθεί όπως θέλετε. Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι 62 βαθμοί Κελσίου. Όταν τον βγάλετε από τη σχάρα, θα είναι 60 βαθμοί Κελσίου – η θερμοκρασία θα ανέβει 5 βαθμούς όσο ξεκουράζεται για 5-10 λεπτά.
Γλυκός και πικάντικος σολωμός στη σχάρα
Για 4 άτομα
Υλικά
- 2 κιλά φιλέτα σολομού ή 4 μπριζόλες σολομού, 250 γραμμάρια η καθεμία
Για τη σάλτσα
- 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
- 2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμονιού
- 4 κ.γ.λ. καστανή ζάχαρη
- 1/4 κ.γ.λ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1/4 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 φέτες λεμονιού
- Φρέσκο κολίανδρο
- Φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση
Προετοιμάστε τη σχάρα για ψήσιμο σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, την καστανή ζάχαρη, το πιπέρι καγιέν, το τζίντζερ, το ξύδι και τη σάλτσα σόγιας. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τον κολίανδρο. Κρατήστε 1/4 φλιτζανιού για το σερβίρισμα.
Αλείψτε τον σολωμό με ένα πινέλο και από τις δύο πλευρές με τη σάλτσα. Ψήστε τον περίπου 7,5 εκ. από τη φωτιά, γυρίζοντάς τον μία φορά και αλείφοντάς τον συχνά με τη σάλτσα, 5 έως 7 λεπτά από κάθε πλευρά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος και το μέγεθος των κομματιών. Αφαιρέστε από τη σχάρα και αφήστε να ξεκουραστεί για 5 έως 10 λεπτά πριν σερβίρετε.
Μεταφέρετε τον σολωμό σε μια πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα και γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως. Σερβίρετε τη σάλτσα που έχει απομείνει στο τραπέζι.
Σημείωση: Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σάλτσα έως και 8 ώρες νωρίτερα και να τη φυλάξετε σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεστάνετέ τη πριν την αλείψετε.