Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Χαρούπια και κεράτια. (Public domain)

Σπιτικό άλειμμα με χαρουπόσκονη

Η γεύση της Παρασκευής

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Από σήμερα, ξεκινά μια καινούρια στήλη Γεύσης, όπου η Βαλεντίνα Λισάκ θα παρουσιάζει κάθε Παρασκευή μια νέα συνταγή. Στόχος της είναι ανακαλύπτει και να σας προτείνει κατά κύριο λόγο υγιεινές συνταγές, βασισμένες στα διαφορετικά προϊόντα και τις ανάγκες μας που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή, γεύσεις παλιές, αλλά και καινούριες, από την ελληνική παράδοση ή από άλλους πολιτισμούς. Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται λίγες πληροφορίες για το προϊόν που παρουσιάζεται, τη θρεπτική  αξία του και την ιστορία του.

 

Το χαρούπι

Η χαρουπιά (ceratonia siliqua) ή κερωνιά, κερατιά, ξυλοκερατιά ή κουντουριδιά οφείλει την ονομασία της στο σχήμα των καρπών της, που θυμίζουν ξύλινο κέρατο. Είναι σκληροτράχηλο δέντρο, συνηθισμένο στην Ελλάδα, που αναπτύσσεται ακόμα και σε άνυδρες και βραχώδεις περιοχές, χαρίζοντάς μας τα καλοκαίρια τη θαυμάσια σκιά της.

Green carobs on a carob tree Ceratonia siliqua
Χαρουπιά με άγουρους καρπούς. (Public Domain)

 

Μέσα  στους μακριούς λοβούς των καρπών, τα χαρούπια, περιέχονται οι μικροί και σκληροί σπόροι του δέντρου, τα κεράτια, οι οποίοι έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι ισοβαρείς μεταξύ τους (περίπου 189 – 209 mg). Χάρη σε αυτήν τους την ιδιότητα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται πριν από 1.500 χρόνια για τον ορισμό του καρατίου (0,2 γραμ.), τη μονάδα μέτρησης των πολύτιμων λίθων.

Η γλυκιά γεύση των χαρουπιών, αλλά και το χρώμα τους, τα καθιστούν ιδανικά υγιεινά υποκατάστατα της σοκολάτας. Η χρήση τους στη μαγειρική, με πολλά οφέλη για την υγεία, ξεκινάει πριν  από 4.000 χρόνια στην αρχαία  Ελλάδα.

Το χαρούπι το έτρωγαν και στην Αρχαία Αίγυπτο και το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντική ουσία για το γλυκό «νεντζέμ». Το δένδρο αναφέρεται και στην παραβολή του Ασώτου. Οι Ισραηλινοί έτρωγαν τα χαρούπια κατά τη διάρκεια των εβραϊκών διακοπών του «Του Μπισβάτ», ενώ οι μουσουλμάνοι έπιναν χυμό χαρουπιού κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Στην Αίγυπτο σήμερα το τρώνε και ωμό σαν σνακ, ενώ με τους συντριμμένους λοβούς φτιάχνουν ένα αναζωογονητικό ποτό. Χρησιμοποιείται επίσης σε ηδύποτα που φτιάχνονται σε Τουρκία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σικελία. Στη Λιβύη και στο Περού χρησιμοποιούν το σιρόπι του χαρουπιού σε ποτό.

Τον 19ο αιώνα, Βρετανοί χημικοί έδωσαν χαρούπια σε τραγουδιστές. Το μάσημα των καρπών βοήθησε τους τραγουδιστές να διατηρήσουν υγιείς τις φωνητικές τους χορδές και να καταπραΰνουν και να καθαρίζουν τον λαιμό τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τους καρπούς της χαρουπιάς είτε φρέσκους είτε αποξηραμένους. Βοηθά στην απώλεια βάρους και στα προβλήματα του στομάχου.

Το χαρούπι έχει παρόμοια γεύση με τη σοκολάτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση επειδή:

  • έχει πολλές φυτικές ίνες
  • περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
  • έχει χαμηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης
  • δεν περιέχει καφεΐνη
  • δεν περιέχει γλουτένη

Επειδή έχει από τη φύση του γλυκιά γεύση, μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας για “κάτι γλυκό” μέσα στην ημέρα. Αν προτιμάτε πιο γλυκιά τη γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε στέβια, μέλι ή χαρουπόμελο.

carob molasses in glass bowl and in wooden spoon and carob pods on rustic background, locust bean healthy food, Ceratonia siliqua ( harnup )
Χαρουπόμελο. (Public Domain)

 

Με σκόνη από χαρούπια μπορείτε να φτιάξετε το πιο νόστιμο, εύκολο και υγιεινό άλλειμα για το ψωμί σας και όχι μόνο.

Χαρουπόσκονη και χαρουπάλευρο μπορείτε να βρείτε έτοιμα συσκευασμένα σε καταστήματα με είδη υγιεινής ή βιολογικής διατροφής, αλλά μπορείτε και να τα παρασκευάσετε μόνοι σας από αποξηραμένα χαρούπια.

Άλλειμα από χαρουπόσκονη για το ψωμί

 Υλικά:

  • 2 φλ. φουντούκια ψημένα
  • 4 κ.σ. χαρουπόσκονη
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. λιωμένο λάδι καρύδας
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Ρίξτε τα φουντούκια στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη.

Έπειτα συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα έλαιά τους και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.

Σε αυτό το στάδιο ρίξτε τη χαρουπόσκονη, το μέλι, το λάδι καρύδας, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπήστε και πάλι.

Μεταφέρετε σε βαζάκι που κλείνει καλά και αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου ή και στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και για ένα μήνα.

Top view carobs cream chocolate
(Public Domain)

 

Στο επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε για αποτοξίνωση. Θα δοκιμάσετε μία σαλάτα που θα σας εκπλήξει!

Καλό σαββατοκύριακο!

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε