Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Φιαλίδια του εμβολίου COVID-19 της Moderna στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, σε εικόνα αρχείου. (Joseph Prezioso/AFP via Getty Images)

Στοιχεία CDC: Κρούσματα και νοσηλείες COVID-19 έχουν εκτοξευθεί μεταξύ των εμβολιασμένων

Τα ποσοστά κρουσμάτων και νοσηλείας του ιού COVID-19 αυξήθηκαν μεταξύ των ατόμων που έκαναν εμβόλιο COVID-19 μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία υποβάλλονται στο CDC από τις υγειονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Αμερική, το ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1.000 τοις εκατό μεταξύ της 11ης Δεκεμβρίου 2021 και της 8ης Ιανουαρίου 2022.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι αναφέρονται σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις των εμβολίων Moderna ή Pfizer COVID-19 ή το εμβόλιο Johnson & Johnson με μία δόση.

Το CDC δεν υπολογίζει ένα άτομο ως πλήρως εμβολιασμένο έως ότου παρέλθουν 14 ημέρες από το τελευταίο εμβόλιο.

Το ποσοστό των κρουσμάτων μεταξύ εκείνων που έλαβαν επίσης αναμνηστική δόση εκτοξεύθηκε επίσης στα ύψη, σημειώνοντας αύξηση περίπου 2.400 τοις εκατό μεταξύ των ίδιων ημερομηνιών.

Ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν και μεταξύ των ανεμβολίαστων, το άλμα στις μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων έκλεισε το χάσμα μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που δεν έχουν λάβει εμβόλιο είχαν μόλις 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί για COVID-19 τον Ιανουάριο.

Οι νοσηλείες που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν επίσης μεταξύ των εμβολιασμένων, από 1,4 ανά 100.000 για τους πλήρως εμβολιασμένους για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου 2021, σε 35,2 ανά 100.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία από ένα σύστημα επιτήρησης που διαχειρίζεται το CDC.

Τα άτομα που είχαν κάνει την αναμνηστική δόση είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά το ποσοστό νοσηλείας τους αυξήθηκε επίσης από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο.

Και οι θάνατοι που αποδίδονται στην COVID-19 αυξήθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο μεταξύ των εμβολιασμένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έλαβαν την ενισχυτική δόση.

(CDC)

 

Άλλες πηγές δεδομένων δείχνουν επίσης ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά μετά την εμφάνιση της Όμικρον, συμπεριλαμβανομένων των μελετών που δημοσιεύθηκαν από το CDC τον Ιανουάριο, το οποίο έχει μειώσει το χάσμα μεταξύ των ανεμβολίαστων και των εμβολιασμένων όσον αφορά τα κρούσματα και τις νοσηλείες.

Ορισμένες έρευνες, ωστόσο, σηματοδοτούν ότι τα ενισχυτικά εμβόλια αποκαθιστούν μεγάλο μέρος της χαμένης προστασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Kaiser Permanente και της Moderna και δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine στις 21 Φεβρουαρίου.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι τρίτες δόσεις μπορεί να απαιτούνται νωρίτερα από 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna COVID-19 για την προστασία από τη λοίμωξη από την Όμικρον», δήλωσε ο Χουνγκ Φου Τσενγκ, ερευνητής του Kaiser. «Είναι καθησυχαστικό ότι οι 3 δόσεις παρέχουν ισχυρή προστασία έναντι της νοσηλείας στο νοσοκομείο με COVID-19 που οφείλεται είτε στην παραλλαγή Όμικρον είτε στην παραλλαγή Δέλτα».

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη μελέτη, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε στους επενδυτές σε μια κλήση ότι θα ήταν απαραίτητο ένα δεύτερο αναμνηστικό εμβόλιο λόγω της φθίνουσας προστασίας από το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης αναμνηστικής δόσης.

«Φέτος, αναμένουμε να δούμε την συνέχιση του πρωτογενή εμβολιασμού και ενίσχυσης στο νότιο ημισφαίριο κατά το πρώτο εξάμηνο και στροφή σε ενίσχυση ως τέταρτη αναμνηστική δόση στο βόρειο ημισφαίριο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρόμοια με τα εμβόλια κατά της γρίπης», δήλωσε ο Μπανσέλ.

Οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν δεύτερες ενισχυτικές δόσεις για το ευρύ κοινό.

Τα στοιχεία του CDC έδειξαν επίσης ένα άλμα στα ποσοστά κρουσμάτων, νοσηλείας και θανάτου μεταξύ των ανεμβολίαστων, αλλά η αύξηση δεν ήταν τόσο σημαντική σε σύγκριση με εκείνη που καταγράφηκε μεταξύ των εμβολιασμένων.

Το CDC αναφέρει ότι οι ανεμβολίαστοι ενήλικες είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί για COVID-19 τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τους ενισχυμένους ενήλικες, τουλάχιστον 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν τον Δεκέμβριο του 2021 λόγω COVID-19 σε σύγκριση με τους ενισχυμένους Αμερικανούς 18 ετών και άνω, 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους και 41 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τους ενισχυμένους.

Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατακόρυφα τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας πολλές πολιτείες να ανακαλέσουν τους περιορισμούς COVID-19.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε