Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
H έναρξη κατασκευής των φωτοβολταϊκών έργων της κοινοπραξίας προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, ενώ προβλέπεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024.

Συμφωνία για τρία φωτοβολταϊκά έργα 280 MW στο Αμύνταιο ανακοίνωσαν RWE και ΔΕΗ

Τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 280 μεγαβάτ στο πρώην λιγνιτικό πεδίο Αμυνταίου ανακοίνωσαν σήμερα η RWE και η ΔΕΗ, με ύψος επένδυσης 196 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω της κοινοπραξίας των δυο εταιρειών ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στην οποία η RWE συμμετέχει με ποσοστό 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 49%.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η έναρξη κατασκευής προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, ενώ και τα τρία φωτοβολταϊκά προβλέπεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία ήδη κατασκευάζει πέντε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στο Αμύνταιο συνολικής ισχύος 210 μεγαβάτ.

Η ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει υπογράψει διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας 15ετούς διάρκειας με τη ΔΕΗ, η οποία θα προμηθεύεται την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από τα τρία νέα φωτοβολταϊκά έργα. Για τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης ύψους 196 εκατομμυρίων έχουν εξασφαλιστεί κεφάλαια ύψους 98 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους 59 εκατ. από τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, όπως επίσης και με 39 εκατ. ίδια κεφάλαια.

Συμπεριλαμβανομένων των υπό κατασκευή έργων, η ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναπτύσσει στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας συνολικής ισχύος έως 2.000 μεγαβάτ. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στο κοινοπρακτικό σχήμα εννέα φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ έως 940 MWp, ενώ η RWE Renewables Europe & Australia έχει συνεισφέρει φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα αντίστοιχου μεγέθους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της RWE Renewables Europe & Australia Κάτια Βούνσελ δήλωσε: «Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στα πέντε πρώτα φωτοβολταϊκά έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη και λάβαμε επενδυτικές αποφάσεις ώστε να θέσουμε τα θεμέλια για τρία νέα φωτοβολταϊκά έργα. Αυτό υποδηλώνει τη σημαντική δέσμευση μας στην ελληνική αγορά, ενώ έρχονται ακόμα περισσότερα με βάση το εκτενές επενδυτικό μας πλάνο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος επεσήμανε: «Η συνεργασία μεταξύ RWE και ΔΕΗ αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία φέρνουν πιο κοντά το πράσινο μέλλον της. Το γεγονός ότι η νέα αυτή σημαντική επένδυση σε φωτοβολταϊκά πραγματοποιείται εκεί όπου μέχρι τώρα παραγόταν λιγνίτης, εικονοποιεί τη στόχευσή μας στην πράσινη μετάβαση , ενώ το ότι θα είναι έτοιμη το 2024 καταδεικνύει την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αυτή την κατεύθυνση.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Renewables Hellas και της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Κώστας Παπαμαντέλλος τόνισε: «Σε συνέχεια της προηγούμενης επενδυτικής απόφασης, νωρίτερα το τρέχον έτος, για τα πέντε πρώτα έργα του χαρτοφυλακίου μας στο Αμύνταιο, ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό ορόσημο με την απόφαση να υλοποιήσουμε την επένδυση σε νέα φωτοβολταϊκά έργα. Οι μακροχρόνιες δανειακές συμβάσεις έχουν υπογραφεί και έχει εξασφαλιστεί η πώληση της παραγόμενης ενέργειας μέσω της υπογραφής διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας με τη ΔΕΗ. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και το νέο κοινό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό.»

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε