Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος, ώστε να μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό. (Shutterstock)

Συσκευή μικροβιοψίας δέρματος που βρίσκεται σε εξέλιξη δημιουργεί νέες δυνατότητες στη διάγνωση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (UQ) αναπτύσσουν μια νέα συσκευή μικροβιοψίας δέρματος που λαμβάνει μικρότερα δείγματα δερματικού ιστού από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται σήμερα, φέρνοντας δυνατότητες αλλαγής στη μελλοντική διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και άλλων δερματικών παθήσεων.

«Οι συμβατικές βιοψίες δέρματος έχουν συνήθως διάμετρο δύο έως τέσσερα χιλιοστά, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται τοπική αναισθησία και ένα ή δύο ράμματα για να κλείσει το τραύμα», δήλωσε ο καθηγητής του UQ Πίτερ Σόγιερ.

Αντίθετα, η συσκευή μικροβιοψίας που αναπτύσσεται λαμβάνει δείγματα διαμέτρου μικρότερης των 0,5 χιλιοστών.

Οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι η συσκευή, η οποία αφήνει ένα «μικροσκοπικό σημείο παρακέντησης στο δέρμα που επουλώνεται σε λίγες ημέρες», είναι σχετικά ανώδυνη ακόμη και χωρίς τη χρήση αναισθητικού.

Οι βιοψίες δέρματος πραγματοποιούνται συνήθως από δερματολόγους για τη διάγνωση υποψίας καρκίνου του δέρματος ή άλλων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων.

Επί του παρόντος, οι πρωτογενείς διαδικασίες βιοψίας είναι οι βιοψίες δέρματος με διάτρηση, οι οποίες απαιτούν από τους δερματολόγους να χρησιμοποιούν μια κυκλική λεπίδα που θα περιστρέφεται για να κόψουν έναν κυλινδρικό πυρήνα δείγματος ιστού τριών έως τεσσάρων χιλιοστών.

Αν και η τρέχουσα διαδικασία είναι χαμηλού κινδύνου και ως επί το πλείστον ανώδυνη λόγω της τοπικής αναισθησίας, η δερματική βλάβη συχνά χρειάζεται ράμματα για να καταστεί δυνατή η επούλωση του τραύματος και να ελεγχθεί η αιμορραγία. Η επεμβατικότητα της διαδικασίας περιορίζει επομένως τον αριθμό των δειγμάτων που μπορούν να ληφθούν.

Ωστόσο, η νέα τεχνολογία που εφευρέθηκε από ερευνητές που συνδέονται με το Ερευνητικό Κέντρο Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του UQ θα επιτρέψει στους δερματολόγους να συλλέγουν γρήγορα δείγματα δέρματος χωρίς τη χρήση τοπικού αναισθητικού ή ραμμάτων.

Ο καθηγητής Ταρλ Πρόου, ένας από τους εφευρέτες της τεχνολογίας, ήταν επικεφαλής μελέτης το 2013, η οποία διαπίστωσε ότι το πρωτότυπο μικροβιοψίας που επέτρεψε τη δειγματοληψία χωρίς αναισθησία είναι μικροσκοπικό και παρατηρήθηκε πλήρης, χωρίς ουλές επούλωση σε λιγότερο από επτά ημέρες, ενώ οι παραδοσιακές βιοψίες δέρματος μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως μήνες.

Ο Σόγιερ σημείωσε ότι η λιγότερο επεμβατική τεχνολογία προσφέρει επίσης τη δυνατότητα δειγματοληψίας σε πολλαπλά σημεία- ένα κατόρθωμα που δεν είναι εφικτό με το παραδοσιακό διάτρητο βιοψίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στους κλινικούς γιατρούς να παρακολουθούν καλύτερα την εξέλιξη ύποπτων καρκίνων του δέρματος και άλλων παθήσεων με συνεχή δειγματοληψία, χωρίς την ανάγκη για πιο επεμβατικές θεραπείες.

Επιπλέον, ο Σόγιερ υποστηρίζει ότι το μεγάλο μέγεθος της δειγματοληψίας θα επιτρέψει επίσης στους κλινικούς γιατρούς να «αναλύσουν το μοριακό προφίλ ενός πιθανού καρκίνου του δέρματος ή μιας φλεγμονώδους δερματικής πάθησης».

Είπε ότι η τεχνολογία μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τη δημιουργία προφίλ βιολογικών δεικτών και μπορεί να βελτιώσει τις διαγνωστικές πληροφορίες για τους γιατρούς και ενδεχομένως να δημιουργήσει εξατομικευμένες θεραπείες ιατρικής.

Η τεχνολογία μικροβιοψίας αναπτύσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του UQ το 2017 με την εταιρεία Trajan Scientific and Medical με έδρα τη Μελβούρνη. Το προϊόν έχει επίσης παραχωρηθεί στην Trajan και θα υποβληθεί στην τελική ανάπτυξη του προϊόντος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε