Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Επιστήμονας πραγματοποιεί δοκιμές με σιφώνιο και φιαλίδια. (CDC/Unsplash)

Το CDC και ο ΠΟΥ διερευνούν μυστηριώδη σοβαρή ηπατική νόσο μεταξύ παιδιών

Αναφορές για νεαρά παιδιά που υπέστησαν ηπατική βλάβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ορισμένα από τα οποία χρειάστηκαν μεταμόσχευση

Οι αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διερευνούν αναφερόμενα περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας – φλεγμονής του ήπατος – σε παιδιά στην Αλαμπάμα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα ανακοίνωσε στις 15 Απριλίου ότι διερευνά «μια αύξηση της ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά» από τον Νοέμβριο του 2021.

«Τα παιδιά αυτά παρουσιάστηκαν σε παρόχους σε διάφορες περιοχές της Αλαμπάμα με συμπτώματα γαστρεντερικής νόσου και ποικίλου βαθμού ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής ανεπάρκειας», ανέφερε το τμήμα σε ανακοίνωσή του. «Μεταγενέστερες αναλύσεις αποκάλυψαν μια πιθανή συσχέτιση αυτής της ηπατίτιδας με τον αδενοϊό 41».

Ο αδενοϊός 41 συνδέεται συνήθως με φλεγμονή του εντέρου.

Το υπουργείο δήλωσε ότι εννέα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών έχουν ταυτοποιηθεί ως θετικά για αδενοϊό από τις 15 Απριλίου. Δύο από αυτά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Τα παιδιά δεν είχαν κάποια αξιοσημείωτη υποκείμενη κατάσταση υγείας που θα τα έθετε σε κίνδυνο για ασθένεια του ήπατος.

Το CDC αναπτύσσει μια εθνική ομάδα για να αναζητήσει «κλινικά παρόμοια περιστατικά με ηπατική βλάβη άγνωστης αιτιολογίας ή που σχετίζονται με λοίμωξη από αδενοϊό» σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και συζητά παρόμοια περιστατικά ηπατίτιδας με άλλους διεθνείς φορείς υγείας, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ξεχωριστά στις 15 Απριλίου ότι ενημερώθηκε για 10 κρούσματα σοβαρής οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά κάτω των 10 ετών στην κεντρική Σκωτία στις 5 Απριλίου -ένα παιδί νόσησε τον Ιανουάριο και τα υπόλοιπα εννέα τον Μάρτιο.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο αριθμός των εν λόγω κρουσμάτων σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε σε 74. Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 49 βρίσκονται στην Αγγλία, τα 13 στη Σκωτία και τα υπόλοιπα στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι ορισμένα από τα κρούσματα μεταφέρθηκαν σε εξειδικευμένες μονάδες παιδικού ήπατος και έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Η αιτία είναι προς το παρόν άγνωστη. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι ιοί της ηπατίτιδας-A, B, C, E και D-έχουν αποκλειστεί μετά από εργαστηριακές εξετάσεις. Περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αναμένει να αναφερθούν περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατηρήσει πρόσφατα αύξηση της δραστηριότητας του αδενοϊού, ο οποίος κυκλοφορεί μαζί με τον SARS-CoV-2, αν και ο ρόλος αυτών των ιών στην παθογένεια (μηχανισμός με τον οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια) δεν είναι ακόμη σαφής», συνεχίζει ο ΠΟΥ. «Μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί άλλοι επιδημιολογικοί παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων διεθνών ταξιδιών».

«Συνολικά, η αιτιολογία των σημερινών κρουσμάτων ηπατίτιδας θεωρείται ακόμη άγνωστη και παραμένει υπό ενεργή διερεύνηση. Οι εργαστηριακές εξετάσεις για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικές ουσίες και τοξίνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τα εντοπισμένα κρούσματα».

Ο ΠΟΥ πρόσθεσε: «Παρόλο που ο πιθανός ρόλος του αδενοϊού ή/και του SARS-CoV-2 στην παθογένεια αυτών των κρουσμάτων αποτελεί μία υπόθεση, άλλοι λοιμώδεις και μη λοιμώδεις παράγοντες πρέπει να διερευνηθούν πλήρως για τη σωστή αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου».

Εν τω μεταξύ, στην Ιρλανδία έχουν αναφερθεί λιγότερα από πέντε «επιβεβαιωμένα ή πιθανά» κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, ανέφερε ο ΠΟΥ, χωρίς να διευκρινίσει την ηλικία τους. Στην Ισπανία, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τρία κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 22 μηνών έως 13 ετών. Οι εθνικές αρχές διερευνούν τα κρούσματα.

Οι αδενοϊοί είναι κοινοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και υποχωρούν από μόνα τους. Είναι σπάνιο, σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, ο ιός να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια που να δικαιολογεί οποιαδήποτε νοσηλεία. Αυτοί οι ιοί έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με ηπατίτιδα σε παιδιά, αλλά κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 thought on “Το CDC και ο ΠΟΥ διερευνούν μυστηριώδη σοβαρή ηπατική νόσο μεταξύ παιδιών”

  1. Τα παιδιά αυτά είχαν πιθανότατα γονείς/παπουδες/γιαγιάδες που εμβολιάστηκαν κατα του κοβιντ-19! Η πρωτεΐνη-ακιδα κυκλοφορεί μέσω των υγρών. Αλλά, ακόμα και το VAIDS κάνει το ίδιο!
    Άρα….άλλου τα ψέμματα του ΠΟΥ! Εμάς σταμάτησαν να μας κοροϊδεύουν πλέον!
    ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!

    Απάντηση

Σχολιάστε