Τρίτη, 25 Μαρ, 2025
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Ίλον Μασκ, εκφωνεί παρατηρήσεις δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια υπογραφής εκτελεστικού διατάγματος στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου στις 11 Φεβρουαρίου 2025. Andrew Harnik/Getty Images

Λευκός Οίκος: Στα 3,4 δισ. δολάρια οι περικοπές του DOGE μέχρι στιγμής

Το Υπουργείο Παιδείας στο επίκεντρο των μειώσεων σύμφωνα με την επίσημη λίστα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Μια νέα λίστα από τον Λευκό Οίκο αξιολόγησε τον οικονομικό αντίκτυπο του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) μέχρι στιγμής σε περισσότερα από 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω περικοπών στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί, που δόθηκαν στην Epoch Times στις 11 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν 59 εκατομμύρια δολάρια που έστειλε το προσωπικό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) για να στεγάσει παράνομους μετανάστες σε ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να πάρει πίσω αυτά τα χρήματα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία συμβάσεων και επιχορηγήσεων ποικιλομορφίας, δικαιοσύνης και ένταξης (DEI), πολλές στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς και κινήσεις κατά των οδηγιών και πολιτικών που σχετίζονται με τη DEI που θεωρούνται ασυμβίβαστες με τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Την πρώτη ημέρα της νέας προεδρίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα κατά της DEI στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εικόνα: Τα ποσά περικοπών του DOGE σε διάφορα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ένα στοιχείο είναι μια υποτροφία DEI $45 εκατομμυρίων στη Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία. Ο Λευκός Οίκος διαφημίζει επίσης ότι έκοψε 500.000 δολάρια ακυρώνοντας συνδρομές στο Politico Pro, και ακυρώνοντας χρηματοδότηση στην New York Times και στο Associated Press.

Οι ακυρώσεις μισθώσεων και οι ακυρωμένες συμβάσεις συμβούλων προστίθονται στο σύνολο της εξοικονόμησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αρκετές εβδομάδες μετά την ίδρυση του DOGE.

Η προσωρινή επιτροπή εκτελεστικού κλάδου προώθησε επίσης τα ευρήματά της και τις ενέργειες που εγκρίθηκαν από την προεδρία στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον επικεφαλής του DOGE, Ίλον Μασκ.

Ο Μασκ έκανε εκστρατεία υπέρ του Τραμπ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024. Η προοπτική ενός DOGE προσανατολισμένου στις μεταρρυθμίσεις, με τον Μασκ στο τιμόνι, προωθήθηκε από τον υποψήφιο πριν από την ημέρα των εκλογών.

Σε μια εμφάνισή του στις 11 Φεβρουαρίου στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Τραμπ υπέγραφε εκτελεστικό διάταγμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση του DOGE, ο Μασκ υπερασπίστηκε το έργο του οργανισμού του, λέγοντας ότι επιδιώκει «ελέγχους κοινής λογικής» στην ομοσπονδιακή γραφειοκρατία.

«Ο λαός ψήφισε για μια σημαντική κυβερνητική μεταρρύθμιση», είπε ο Μασκ.

Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί του Λευκού Οίκου συμπληρώνουν τα στοιχεία που ο Λευκός Οίκος παρείχε στην Epoch Times στις 10 Φεβρουαρίου. Αυτό το σύνολο έφτασε επίσης τα δισεκατομμύρια.

Το DOGE αντιμετώπισε αντιδράσεις από πολλούς Δημοκρατικούς του Κογκρέσου και προοδευτικές ομάδες. Οι δικαστικές διαμάχες αυξάνονται.

Μία αγωγή σχετικά με την πρόσβαση των υπαλλήλων του DOGE στα δεδομένα συστημάτων πληρωμών του Υπουργείου Οικονομικών οδήγησε σε δικαστική απόφαση από τον δικαστή Πωλ Ένγκελμεϊερ στις 8 Φεβρουαρίου, εμποδίζοντας προσωρινά τους υπαλλήλους της DOGE να εξετάσουν αυτά τα δεδομένα και απαιτήθηκε να καταστρέψουν όποια από αυτά μπορεί να είχαν λάβει.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ως απάντηση σε μια κατάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αμφισβήτησε την εντολή του Ένγκελμεϊερ, η δικαστής Ζανέτ Βάργκας διατήρησε την απαγόρευση επί των υπαλλήλων του DOGE διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση δεν εμπόδισε τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του τμήματός του.

Η Βάργκας θα προεδρεύσει της ακρόασης για την υπόθεση περί DOGE στις 14 Φεβρουαρίου.

Στο Οβάλ Γραφείο στις 11 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ αμφισβήτησε την απόφαση του Ένγκελμεϊερ.

«Πώς θα μπορούσε ένας δικαστής να θέλει να μας εμποδίσει να βρούμε όλη αυτή την απάτη και να βρούμε όλη αυτή την ανικανότητα;» ρώτησε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε