Παρασκευή, 24 Μαρ, 2023
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Rafael Mariano Grossi (Δ) συνομιλεί με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Behrouz Kamalvandi στο αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί, στην Τεχεράνη του Ιράν, στις 22 Νοεμβρίου 2021. (Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν μέσω AP)

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο στο 20% με νέες φυγόκεντρες μηχανές σε οχυρωμένο χώρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ – Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο έως και 20% χρησιμοποιώντας εξελιγμένες φυγόκεντρες μηχανές στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μια κλιμάκωση που έρχεται εν μέσω της αντιπαράθεσης με τη Δύση για την κατεστραμμένη ατομική συμφωνία.

Το γεγονός ότι η Τεχεράνη εμπλουτίζει το ουράνιο σε καθαρότητα έως και 20% -ένα τεχνικό βήμα από τα επίπεδα οπλικού βαθμού του 90%- σε μια εγκατάσταση βαθιά μέσα σε ένα βουνό, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στις ήδη μικρές πιθανότητες αναβίωσης της συμφωνίας.

Ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, δήλωσε ότι το Σάββατο συλλέχθηκε για πρώτη φορά ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20 τοις εκατό από τις προηγμένες φυγόκεντρες μηχανές IR-6. Είπε ότι το Ιράν είχε ενημερώσει τον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ για την εξέλιξη αυτή πριν από δύο εβδομάδες.

Οι φυγόκεντρες χρησιμοποιούνται για την περιστροφή εμπλουτισμένου ουρανίου σε υψηλότερα επίπεδα καθαρότητας. Η πυρηνική συμφωνία του 2015 της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις είχε προβλέψει ότι το Φορντό θα γινόταν εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης και περιόριζε τις φυγόκεντρες εκεί σε μη πυρηνικές χρήσεις.

Το Ιράν είχε δηλώσει προηγουμένως στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ, ότι ετοιμαζόταν να εμπλουτίσει ουράνιο μέσω ενός νέου καταρράκτη 166 προηγμένων φυγόκεντρων μηχανών IR-6 στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό. Αλλά δεν είχε αποκαλύψει το επίπεδο στο οποίο θα εμπλουτίζει ο καταρράκτης.

Ο ΙΑΕΑ δήλωσε στο Associated Press ότι είχε επαληθεύσει το Σάββατο ότι το Ιράν χρησιμοποιούσε μια διάταξη που του επέτρεπε να αλλάζει ταχύτερα και ευκολότερα μεταξύ των επιπέδων εμπλουτισμού.

Σε έκθεσή του προς τα κράτη μέλη, ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι περιέγραψε ένα σύστημα «τροποποιημένων υποκεφαλών», το οποίο, όπως είπε, επέτρεπε στο Ιράν να διοχετεύει αέριο εμπλουτισμένο έως και 5 τοις εκατό καθαρότητας σε έναν καταρράκτη 166 φυγοκεντρικών μηχανών IR-6 με σκοπό την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου έως και 20 τοις εκατό καθαρότητας.

Το Ιράν δεν σχολίασε το τελευταίο πόρισμα του ΙΑΕΑ.

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μήνες. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, χαρακτήρισε τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κατάρ ως «κάτι παραπάνω από λίγο χαμένη ευκαιρία».

Η ΙΑΕΑ ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν διαθέτει 43 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε καθαρότητα 60 τοις εκατό -ένα μικρό βήμα προς το 90 τοις εκατό. Οι ειδικοί σε θέματα μη διάδοσης των πυρηνικών προειδοποιούν ότι αυτό είναι αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα πυρηνικό όπλο, αν το Ιράν επιλέξει να το επιδιώξει.

Ωστόσο, το Ιράν θα πρέπει ακόμη να σχεδιάσει μια βόμβα και ένα σύστημα μεταφοράς για αυτήν, πιθανότατα ένα πολύμηνο έργο.

Το Ιράν επιμένει ότι το πρόγραμμά του είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αν και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και δυτικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι το Ιράν είχε ένα οργανωμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι το 2003.

Η κλιμάκωση των πυρηνικών εργασιών της Τεχεράνης έχει προκαλέσει συναγερμό με τη διαφάνεια να μειώνεται ραγδαία. Τον περασμένο μήνα το Ιράν έκλεισε περισσότερες από δύο δωδεκάδες κάμερες παρακολούθησης του ΙΑΕΑ από διάφορες τοποθεσίες που σχετίζονται με τα πυρηνικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου συντριπτικές κυρώσεις στο Ιράν. Εν τω μεταξύ, άλλες δυτικές δυνάμεις συνέχισαν να προσπαθούν να αναβιώσουν τη συμφωνία. Το Ιράν απάντησε αυξάνοντας μαζικά το πυρηνικό του έργο, αυξάνοντας το απόθεμά του σε εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο και περιστρέφοντας προηγμένες φυγόκεντρες που απαγορεύονται από τη συμφωνία.

Ο αντίπαλος του Ιράν, το Ισραήλ, αντιτίθεται εδώ και καιρό στην πυρηνική συμφωνία, λέγοντας ότι καθυστέρησε μάλλον την πυρηνική πρόοδο του Ιράν και υποστηρίζοντας ότι η ανακούφιση από τις κυρώσεις ενδυνάμωσε τις πολιτοφυλακές αντιπροσώπων της Τεχεράνης σε όλη την περιοχή.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν εκ νέου πολυμερείς κυρώσεις στο Ιράν – μια πρόταση που συνάντησε σθεναρή αντίδραση.

«Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι αποφασιστική: να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό κυρώσεων σε πλήρη ισχύ», δήλωσε ο Λαπίντ, ο οποίος εκτελεί χρέη υπηρεσιακού ηγέτη, στο υπουργικό του συμβούλιο. «Το Ισραήλ, από την πλευρά του, διατηρεί πλήρη ελευθερία δράσης, διπλωματικά και επιχειρησιακά, σε αυτόν τον αγώνα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε