Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Μια ιρανική σημαία στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Bushehr του Ιράν κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής για την έναρξη των εργασιών σε έναν δεύτερο αντιδραστήρα στην εγκατάσταση, στο Bushehr του Ιράν, στις 10 Νοεμβρίου 2019. (Atta Kenare/AFP μέσω Getty Images)

Το Ιράν προειδοποιεί ότι «έχει τα τεχνικά μέσα για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας» αλλά «δεν είναι στην ατζέντα»

Ο επικεφαλής των πυρηνικών του Ιράν προειδοποίησε την 1η Αυγούστου ότι η χώρα διαθέτει τα «τεχνικά μέσα» για την παραγωγή ατομικής βόμβας, αλλά επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων ότι η χώρα δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει, παρά τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps-IRGC) και απειλούν να παράγουν πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους.

Ο Μοχάμαντ Εσλάμι, επικεφαλής του οργανισμού ατομικής ενέργειας της χώρας, έκανε τα σχόλια αυτά τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Εσλάμι επανέλαβε τα σχόλια που έκανε τον περασμένο μήνα ο Καμάλ Χαράζι, ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, στα οποία δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αλλά «δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση από το Ιράν να κατασκευάσει μια τέτοια βόμβα».

«Όπως ανέφερε ο κ. Χαράζι, το Ιράν έχει την τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα, αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι στην ατζέντα», δήλωσε ο Εσλάμι.

Το Ιράν έχει πλέον προφανώς εμπλουτίσει ουράνιο σε καθαρότητα 60 τοις εκατό, 20 έως 30 τοις εκατό κάτω από την καθαρότητα που απαιτείται για την κατασκευή όπλων, αλλά εδώ και καιρό αρνείται ότι επιδιώκει πυρηνικό όπλο.

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 για το Ιράν, επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action-JCPOA), είχε περιορίσει το επίπεδο καθαρότητας του εμπλουτισμού στο 3,67 τοις εκατό – κατάλληλο για την παραγωγή μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την εν λόγω συμφωνία το 2018, αφού προηγουμένως την είχε χαρακτηρίσει «φρικτή, μονόπλευρη συμφωνία που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε γίνει», προτού επιβάλει εκ νέου αυστηρές κυρώσεις στη χώρα.

Όταν αποσύρθηκε από τη συμφωνία, ο Τραμπ δήλωσε ότι αρνήθηκε να επιτρέψει να γίνει η Αμερική «όμηρος πυρηνικού εκβιασμού».

Αποτυχημένες διαπραγματεύσεις

Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ελπίζει να προσελκύσει το Ιράν να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη χώρα από το να ενισχύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, και ένα γενικό περίγραμμα μιας αναζωογονημένης συμφωνίας συμφωνήθηκε ουσιαστικά τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, αν και έμμεσες, έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς λόγω συγκρούσεων σχετικά με την απαίτηση της Τεχεράνης να παράσχει η Ουάσινγκτον εγγυήσεις ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία στο μέλλον, κάτι που ο Μπάιντεν δεν μπορεί να υποσχεθεί επειδή η πυρηνική συμφωνία είναι μια μη δεσμευτική πολιτική συνεννόηση και όχι μια νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Παρά τις αποτυχημένες συνομιλίες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για τη συμφωνία έγραψε στο Twitter την Κυριακή ότι η χώρα του επιδιώκει μια «ταχεία ολοκλήρωση» των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων και ότι η Τεχεράνη απάντησε στη νέα πρόταση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ για τον τερματισμό των αποτυχημένων συνομιλιών.

Ο Αλί Μπαγκέρι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, έγραψε: «Μοιραστήκαμε τις προτεινόμενες ιδέες μας, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της μορφής, για να ανοίξουμε το δρόμο για μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Βιέννης» και ότι «εργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στην JCPOA, ιδίως με τον Συντονιστή, για να δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στις ΗΠΑ να επιδείξουν καλή πίστη και να ενεργήσουν υπεύθυνα».

«Ως Ιράν, είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο», πρόσθεσε ο Μπαγκέρι, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ανανεωμένες απειλές

Τα σχόλια του Εσλάμι ήρθαν μετά τις δηλώσεις που εξέδωσαν το Σάββατο τα κανάλια Telegram που συνδέονται με το IRGC και με τις οποίες απειλούσαν να παράγουν πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους.

Το κανάλι Telegram Bisimchi Media (Radioman Media), που συνδέεται με το IRGC, δημοσίευσε ένα βίντεο με τίτλο «When Will Iran’s Sleeping Nuclear Warheads Awaken» (Πότε θα ξυπνήσουν οι κοιμώμενες πυρηνικές κεφαλές του Ιράν), στο οποίο ανέφερε ότι η Τεχεράνη θα αρχίσει να κατασκευάζει πυρηνικές βόμβες «στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα» εάν «οι ΗΠΑ ή το σιωνιστικό καθεστώς κάνουν οποιαδήποτε ηλίθια λάθη», σύμφωνα με μετάφραση του Iran International.

Το βίντεο αναφέρει επίσης ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν θα μπορούσαν να μετατρέψουν «τη Νέα Υόρκη σε κολασμένα ερείπια» και ότι «οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Fordow [εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων] έχουν χτιστεί βαθιά κάτω από τα βουνά του Ιράν και προστατεύονται από διατρητικές βόμβες, ακόμη και από πυρηνική έκρηξη… όλες οι υποδομές που απαιτούνται για την πυρηνική έκρηξη έχουν προετοιμαστεί σε αυτό», σύμφωνα με το Iran International.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι το βίντεο αναφέρει επίσης ότι οι εγκαταστάσεις στο χώρο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ «μπορεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε μια πιθανή επίθεση από τις δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ», αλλά ότι «το Φορντόου θα αναλάβει αμέσως πολεμική ετοιμότητα και θα ξεκινήσει το σχέδιο πυρηνικής διάρρηξης σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν η Νατάνζ δεχθεί πυραυλική επίθεση».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε