Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο επικεφαλής του ρωσικού ναυτικού ναύαρχος Νικολάι Γιεβμένωφ παρακολουθούν την παρέλαση για την Ημέρα του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, στις 31 Ιουλίου 2022. (Maxim Shemetov/Reuters)

Το νέο ναυτικό δόγμα του Πούτιν απαριθμεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως κύριες απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας

ΝΑΤΟ και Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τις κύριες θαλάσσιες απειλές της Ρωσίας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ναυτικό δόγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 31 Ιουλίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το δόγμα κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα του Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη, όπου δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό ναυτικό σύντομα θα εξοπλιστεί με ισχυρούς υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ «Zircon».

Κατά τη διάρκεια μιας μακροσκελούς ομιλίας στους εορτασμούς, ο Πούτιν εξήρε επίσης τον τσάρο Πέτρο τον Μέγα για τη συμβολή του στο να καταστεί η Ρωσία μια μεγάλη θαλάσσια δύναμη και να αυξηθεί η παγκόσμια θέση της, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ναυτικού της σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντά της στον ωκεανό.

Το νέο δόγμα των 55 σελίδων (pdf) χαρακτηρίζει την Αρκτική, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα του Οχότσκ και τη Θάλασσα του Βερίγγειου, καθώς και τα στενά της Βαλτικής και των Κουρίλ, ως περιοχές «εθνικού ενδιαφέροντος», οι οποίες, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι οικονομικά ζωτικής σημασίας και στρατηγικής σημασίας.

Κατά την υπογραφή του νέου διατάγματος, ο Πούτιν υποσχέθηκε να προστατεύσει τα σύνορα της Ρωσίας «σταθερά και με όλα τα μέσα».

Σύμφωνα με το δόγμα, η «πορεία της Αμερικής προς την κυριαρχία στον Παγκόσμιο Ωκεανό» και η μετακίνηση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας αποτελούν μεγάλες απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Οι σημαντικότερες προκλήσεις και απειλές για την εθνική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Ωκεανό είναι: η στρατηγική πορεία των ΗΠΑ προς την κυριαρχία στον Παγκόσμιο Ωκεανό και η παγκόσμια επιρροή τους στις διεθνείς διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση των διαδρόμων μεταφοράς και των ενεργειακών πόρων του Παγκόσμιου Ωκεανού», σύμφωνα με το πρόσφατα υπογεγραμμένο έγγραφο, που μεταφράστηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Εν τω μεταξύ, «τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη μετακίνηση των στρατιωτικών υποδομών του κοντά στα ρωσικά σύνορα και οι προσπάθειες της συμμαχίας να αναλάβει παγκόσμιες λειτουργίες» εξακολουθούν να είναι «απαράδεκτα» για τη Ρωσία και «παραμένουν καθοριστικός παράγοντας στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το Πολεμικό Ναυτικό «βελτιώνεται συνεχώς»

Σε άλλο σημείο την Κυριακή, ο Πούτιν τόνισε ότι η ικανότητα του ναυτικού να ανταποκρίνεται στις απειλές με «αστραπιαία ταχύτητα» είναι το κλειδί για την προστασία της κυριαρχίας και της ελευθερίας της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι ναυτικές δυνατότητες της χώρας «βελτιώνονται συνεχώς».

Ο πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι το ρωσικό ναυτικό θα παραλάβει τα συστήματα υπερηχητικών πυραύλων «Zircon» μέσα στους επόμενους μήνες και η φρεγάτα Admiral Gorshkov θα είναι η πρώτη που θα εξοπλιστεί με τα όπλα αυτά.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδεύουν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου. Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το ναυτικό της χώρας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ο τόπος ανάπτυξής τους θα εξαρτηθεί από τα «συμφέροντα της διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Σε άλλο σημείο του δόγματος αναφέρεται ότι προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η ανάπτυξη στρατηγικής και ναυτικής συνεργασίας με την Ινδία, καθώς και ευρύτερης συνεργασίας με το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη της περιοχής.

Αναγνωρίζει επίσης ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επί του παρόντος αρκετές ναυτικές βάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Με γνώμονα αυτό το δόγμα, η Ρωσική Ομοσπονδία θα υπερασπιστεί σταθερά και αποφασιστικά τα εθνικά της συμφέροντα στους ωκεανούς του κόσμου και η ύπαρξη επαρκούς ναυτικής ισχύος θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία τους», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το νέο δόγμα έχει άμεση ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και το πρόσφατα υπογεγραμμένο δόγμα προβλέπει μια «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» στις θάλασσες του Εύξεινου Πόντου και του Αζόφ.

Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε