Τρίτη, 16 Ιούλ, 2024
Υγειονομικό προσωπικό εργάζεται στον χώρο COVID-19 σε φωτογραφία αρχείου. (Luis Robayo/AFP via Getty Images)

Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη μελέτη για το υβριδικό στέλεχος COVID με ποσοστό θνησιμότητας “80 τοις εκατό” σε ποντίκια

Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση με την οποία υπερασπίστηκε την έρευνά του για ένα στέλεχος της Όμικρον, όταν πήρε την πρωτεΐνη- ακίδα της παραλλαγής και την προσάρτησε στο αρχικό στέλεχος COVID-19, οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε ένα συγκεκριμένο είδος ποντικιών, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των νομοθετών.

“Ο ιός που φέρει την Omicron S διαφεύγει έντονα από την επαγόμενη από το εμβόλιο χυμική ανοσία, κυρίως λόγω μεταλλάξεων στο μοτίβο δέσμευσης του υποδοχέα… ενώ η Όμικρον προκαλεί ήπια, μη θανατηφόρα λοίμωξη, ο ιός που φέρει την Omicron S προκαλεί σοβαρή ασθένεια με ποσοστό θνησιμότητας 80%”, αναφέρεται στην προδημοσίευση.

Ένας νομοθέτης, ο γερουσιαστής Ρότζερ Μάρσαλ (R-Kan.), δήλωσε ότι η έρευνα συνεπάγεται “θανατηφόρα έρευνα κέρδος λειτουργίας του ιού” που δημιουργεί τη “δυνατότητα να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε μεμονωμένο πυρηνικό όπλο”. Ο Μάρσαλ, ο οποίος είναι γιατρός, πρόσθεσε ότι “οι ιοί έχουν καταφέρει να διαφύγουν ακόμη και από τα πιο ασφαλή εργαστήρια” και δήλωσε ότι η εν λόγω “έρευνα πρέπει να σταματήσει αμέσως, ενώ οι κίνδυνοι και τα οφέλη μπορούν να διερευνηθούν”.

Εν τω μεταξύ, η Έμιλι Έρμπελντινγκ, διευθύντρια του τμήματος μικροβιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε στη Stat News ότι η αίτηση επιχορήγησης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης δεν διευκρίνισε ότι οι ερευνητές ήθελαν να εκτελέσουν αυτή την έρευνα και η ομάδα δεν είπε ότι εκτελούσε πειράματα για την πιθανή ενίσχυση μιας παραλλαγής της COVID-19. Μια έρευνα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, δήλωσε η ίδια.

Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εξέδωσε μια μακροσκελή δήλωση υπερασπιζόμενο την έρευνά του και δήλωσε ότι οι επικριτές έχουν παραποιήσει τους στόχους της μελέτης, ενώ διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η μελέτη περιελάμβανε έρευνα «κέρδος-λειτουργίας» (gain-of-function), η οποία μπορεί να καταστήσει ένα παθογόνο πιο θανατηφόρο ή μεταδοτικό.

“Η έρευνα εξετάστηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Βιοασφάλειας του Ιδρύματος (IBC), η οποία αποτελείται από επιστήμονες καθώς και μέλη της τοπικής κοινότητας”, αναφέρει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης ενέκρινε επίσης την έρευνα. Επιπλέον, η έρευνα αυτή αντικατοπτρίζει και ενισχύει τα ευρήματα άλλων, παρόμοιων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του FDA. Τελικά, η έρευνα αυτή θα προσφέρει δημόσιο όφελος, καθώς θα οδηγήσει σε καλύτερες, στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση μελλοντικών πανδημιών”.

Ορισμένες αναφορές σχετικά με τη μελέτη ήταν “ψευδείς και ανακριβείς”, δήλωσε σε δήλωσή του ο αξιωματούχος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Ρόναλντ Κόρλεϊ. Ένα δημοσίευμα της Daily Mail, ισχυρίστηκε, έβγαλε τη φράση “80 τοις εκατό” εκτός πλαισίου.

“Θέλουμε να ασχοληθούμε με την ψευδή και ανακριβή αναφορά σχετικά με την έρευνα COVID-19 του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η οποία εμφανίστηκε σήμερα στην Daily Mail”, αναφέρει η δήλωση. “Πρώτον, αυτή η έρευνα δεν είναι έρευνα κέρδος-λειτουργίας, δηλαδή δεν ενίσχυσε το στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 της πολιτείας της Ουάσινγκτον ή δεν το έκανε πιο επικίνδυνο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα αυτή έκανε τον ιό να αναπαραχθεί λιγότερο επικίνδυνα”.

Διαφυγή από εργαστήριο;

Απαντώντας στις ανησυχίες ότι το τροποποιημένο στέλεχος Όμικρον της COVID-19 θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Κόρλεϊ δήλωσε ότι η σχολή λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ασφάλεια.

“Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την ασφάλεια και την προστασία του τρόπου με τον οποίο χειριζόμαστε τους παθογόνους μικροοργανισμούς και ο ιός δεν φεύγει από το εργαστήριο στο οποίο μελετάται”, δήλωσε. “Όλος μας ο στόχος είναι η υγεία του κοινού. Και αυτή η μελέτη ήταν μέρος αυτού, να βρούμε ποιο μέρος του ιού είναι υπεύθυνο για την πρόκληση σοβαρής ασθένειας. Εάν μπορέσουμε να το κατανοήσουμε αυτό, μπορούμε στη συνέχεια να αναπτύξουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπευτικών μεθόδων”.

Ωστόσο, ένας γιατρός που έδωσε συνέντευξη στην Daily Mail εξέφρασε ανησυχία για την έρευνα.

“Το ζήτημα είναι για ποιο λόγο θα χρησιμοποιήσετε [τα εργαστήρια]. Αν είναι για διαγνωστικούς σκοπούς, τότε τα χρειάζεστε. Αλλά δεν νομίζω ότι κάθε χώρα χρειάζεται ένα BSL-4”, δήλωσε ο Δρ Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στην Αγγλία, αναφερόμενος στο ανώτατο επίπεδο βιοασφάλειας που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια.

“Αν αρχίσουν να έχουν διπλό σκοπό για έρευνα που έχει επιθετικές στρατιωτικές προεκτάσεις, αυτή είναι η ανησυχία”, είπε.

Υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι επιστήμονες σε ένα εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας συνέβαλαν στην αρχική επιδημία της COVID-19 στη Γουχάν. Αν και αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κατηγόρησαν επισήμως για την εμφάνιση του ιού μια ψαραγορά στην κινεζική πόλη, ορισμένοι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών το 2021 δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η COVID-19 είτε δημιουργήθηκε μέσα στο εργαστήριο είτε είχε διαφύγει από την εγκατάσταση.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε