Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ο Μάικλ Σέλενμπεργκερ, οικο-μοντερνιστής και συγγραφέας του βιβλίου "Αποκάλυψη ποτέ", μιλάει στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας την 1η Οκτωβρίου 2022. (Horace Young/Epoch Times)

Το “παράδοξο” των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Μια πιο δαπανηρή πορεία προς τα εμπρός

Ένας κορυφαίος οικο-μοντερνιστής με έδρα την Καλιφόρνια αμφισβήτησε τον ευρέως διαδεδομένο ισχυρισμό ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια φθηνή και καθαρή πηγή ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι συμβαίνει το αντίθετο.

Ο Μάικλ Σέλενμπεργκερ, ιδρυτής του Environmental Progress, δήλωσε ότι ένας από τους «πιο παραπλανητικούς τρόπους με τους οποίους οι πωλητές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πουλάνε την τεχνολογία τους» είναι ότι ισχυρίζονται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη.

Ωστόσο, το παράδοξο σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι όταν αναπτύσσονται σε κλίμακα, στην πραγματικότητα κάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πιο ακριβή, δήλωσε ο Σέλενμπεργκερ στο CPAC Australia στο Σίδνεϊ την 1η Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν βασικά δύο λόγοι», είπε, «Απαιτούνται περισσότερα μηχανήματα, περισσότερες εφεδρικές γεννήτριες, περισσότερα συστήματα μεταφοράς και περισσότεροι άνθρωποι για να διαχειριστούν το χάος ενός ηλεκτρικού δικτύου με μεγάλη ποσότητα αναξιόπιστης ενέργειας που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες».

Ο Σέλενμπεργκερ επεσήμανε μια πρόβλεψη του Γερμανού οικονομολόγου Λέον Χιρθ ότι η οικονομική αξία της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώνεται σημαντικά καθώς καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια μελέτη για την Energy Policy το 2013, ο Χιρθ εκτίμησε ότι όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες καλύπτει το 30% του δικτύου, η αξία της μειώνεται κατά 40%- ενώ η αξία της ηλιακής ενέργειας μειώνεται κατά 50% όταν φτάσει το 15%.

«Ο λόγος είναι εύκολα κατανοητός», σημείωσε ο Σέλενμπεργκερ, «η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παράγουν πάρα πολύ ενέργεια όταν δεν τις χρειάζεστε και όχι αρκετή ενέργεια όταν τις χρειάζεστε, και τα δύο αυτά συνεπάγονται κόστος για το ηλεκτρικό δίκτυο».

Ατμός υψώνεται από τους πύργους ψύξης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Neurath καθώς οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονται πάνω από ένα χωράφι με κραμβόσπορο στις 05 Μαΐου 2022 κοντά στο Bedburg της Γερμανίας. (Φωτογραφία: Andreas Rentz/Getty Images)

 

Όπως ανέφερε, η ιδανική κατάσταση είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να συμβαδίζει με τη ζήτηση «ανά πάσα στιγμή».

«Κάθε φορά που αφαιρείτε ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και την επαναφέρετε, πληρώνετε ενεργειακά πρόστιμα, τα οποία αυξάνουν το κόστος της ενέργειας αυτής κάπου μεταξύ 20 και 40 τοις εκατό».

Ο Σέλενμπεργκερ τόνισε ότι αυτό ισχύει είτε πρόκειται για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση νερού σε ανηφόρα για τη λειτουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων είτε για την απορρόφηση της πλεονάζουσας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες λιθίου. Σημείωσε ότι θα κόστιζε στις Ηνωμένες Πολιτείες τρία τέταρτα του τρισεκατομμυρίου δολαρίων για να δημιουργηθεί αρκετή αποθήκευση ώστε να υποστηριχθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της χώρας για μόλις τέσσερις ώρες.

«Δεν χρειαζόμαστε εφεδρεία του δικτύου για τέσσερις ώρες, χρειαζόμαστε εφεδρεία αν βασίζεστε στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες, επειδή υπάρχουν χρονικές περίοδοι όπου δεν υπάρχει ηλιακό φως, δεν υπάρχει άνεμος, συμπεριλαμβανομένης συχνά της νύχτας», είπε.

Τι γίνεται με τα απόβλητα;

Τα σχόλια του περιβαλλοντολόγου έρχονται καθώς οι δυτικές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα, ώστε να κινηθούν προς το καθαρή μηδενική κατανάλωση μέχρι το 2050, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να πιστεύεται ότι αποτελούν τη λύση, καθώς δεν παράγουν ούτε αέρια του θερμοκηπίου ούτε ρυπογόνες εκπομπές.

Όμως ο Σέλενμπεργκερ, συγγραφέας του βιβλίου “Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All” και “San Fransicko: Why Progressives Ruin Cities”, υποστήριξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Μια γυναίκα περπατά ανάμεσα από πάνελ ηλιακής ενέργειας ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει εγκαταστήσει η Generale du Soleil (GDS) και λειτουργεί η Energ’iV SEML σε έναν πρώην σκουπιδότοπο απορριμμάτων, στις 8 Δεκεμβρίου 2020 στο Guignen της δυτικής Γαλλίας. (Photo by Loic Venance/AFP via Getty Images)

 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν 300 φορές περισσότερα απόβλητα από ό,τι τα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ κάθε ηλιακό πάνελ που αφαιρείται από μια στέγη χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο απόβλητο, σημείωσε ο περιβαλλοντολόγος.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην πραγματικότητα υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον», είπε.

Ο Σέλενμπεργκερ δήλωσε επίσης ότι η επιδίωξη για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα οι δυτικές χώρες να κινηθούν «προς την αντίθετη κατεύθυνση προς μια κοινωνία «υψηλότερης έντασης υλικών» από ό,τι έχουμε υπό τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια».

Σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας απαιτούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της εξόρυξης για την υποστήριξη της λειτουργίας τους σε σύγκριση με αυτό που απαιτείται για την υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια.

«Χρησιμοποιούμε περίπου το 10% των υλικών στον κόσμο σήμερα για την παραγωγή ενέργειας, αν κινηθούμε προς το 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 40-50%, και αυτό θα είναι πληθωριστικό».

Είπε ακόμη ότι «ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά του φυσικού αερίου και αυτής της εμμονής με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κόσμος στην πραγματικότητα θα κάψει περισσότερο άνθρακα το 2022 από ό,τι ποτέ άλλοτε».

«Ως αποτέλεσμα της ανεπαρκής επένδυσης στο φυσικό αέριο, ο κόσμος επιστρέφει στον άνθρακα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε