Τετάρτη, 17 Απρ, 2024
Μια φωτογραφία του 14χρονου Αλεξάντερ Νέβιλ (Alexander Neville) που πέθανε μετά από τυχαία λήψη Fentanyl εμφανίζεται σε συνέντευξη Τύπου με αξιωματούχους της κομητείας Όραντζ στο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, στις 28 Απριλίου 2023. (John Fredricks/The Epoch Times)

ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαγγέλλει για πρώτη φορά ποινικές κατηγορίες κατά των Κινέζων κατασκευαστών Fentanyl

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (Department of Justice-DOJ) απήγγειλε την Παρασκευή κατηγορίες εναντίον τεσσάρων κινεζικών κατασκευαστών χημικών προϊόντων και οκτώ Κινέζων υπηκόων, κατηγορώντας τους για εγκλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή, διανομή και πώληση του θανατηφόρου φαρμάκου Fentanyl.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συνέλαβε δύο άτομα και αποσφράγισε τρία κατηγορητήρια στις νότιες και ανατολικές περιφέρειες της Νέας Υόρκης, κατηγορώντας τις κινεζικές εταιρείες και τους υπαλλήλους τους για μια σειρά από εγκλήματα.

Τα κατηγορητήρια υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι παραβίασαν τους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ, καθώς εν γνώσει τους κατασκεύαζαν, προωθούσαν στην αγορά, πωλούσαν και προμήθευαν πρόδρομες χημικές ουσίες για την παραγωγή Fentanyl στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα επαναπαυθεί ούτε θα υποχωρήσει στη διερεύνηση και δίωξη κάθε κρίκου της αλυσίδας εφοδιασμού του Fentanyl, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών και των στελεχών της ΛΔΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) που παράγουν και εξάγουν τεράστιες ποσότητες των πρόδρομων χημικών ουσιών που χρειάζονται τα καρτέλ ναρκωτικών για να διακινούν το δηλητήριό τους», ανέφερε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό (Lisa Monaco). «Δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλές καταφύγιο».

https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-announces-charges-against-china-based-chemical-manufacturing-companies

Το Fentanyl και τα ανάλογα του τροφοδοτούν την επιδημία των οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταστρέφοντας τις κοινότητες. Το άκρως εθιστικό συνθετικό οπιοειδές είναι 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη και 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη.

Στο πλαίσιο των ερευνών, η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration-DEA) κατέσχεσε πάνω από 440 κιλά πρόδρομων ουσιών που σχετίζονται με το Fentanyl, ποσότητα που είναι αρκετή για να σκοτώσει περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ (Merrick Garland) δήλωσε ότι, εκτός από την καταδίωξη των μεξικανικών καρτέλ για τον ρόλο τους στη διακίνηση του Fentanyl στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνουν επίσης «τη διακοπή των κινεζικών χημικών εταιρειών που προμηθεύουν τα καρτέλ με τα δομικά στοιχεία που χρειάζονται για την παρασκευή του θανατηφόρου Fentanyl».

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης με Αμερικανούς εισαγγελείς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον, 14 Ιουνίου 2023. (Kevin Dietsch/Getty Images)

 

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγγέλλουν κατηγορίες σε κινεζικές εταιρείες για τη διακίνηση πρόδρομων χημικών ουσιών του Fentanyl στη χώρα.

«Αυτές οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους συνωμότησαν εν γνώσει τους για την κατασκευή θανατηφόρου Fentanyl με σκοπό τη διανομή της στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Έρχεται περίπου δύο μήνες αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους ηγέτες του καρτέλ Σιναλόα για διακίνηση Fentanyl σε μια επιχείρηση που τροφοδοτούνταν από κινεζικές εταιρείες χημικών.

Με αμερικανικές χειροπέδες

Σε ένα από τα κατηγορητήρια που αποσφραγίστηκαν στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης κατηγορείται η χημική εταιρεία Hubei Amarvel Biotech Co. με έδρα την Κίνα. Ltd. (Amarvel Biotech) για διακίνηση Fentanyl, εισαγωγή πρόδρομων χημικών ουσιών και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατηγορούνται επίσης τα στελέχη και οι υπάλληλοι της εταιρείας Τσινγκζού Γουάνγκ (Qingzhou Wang), 35 ετών, γνωστός και ως Μπρους Γουάνγκ (Bruce Wang), Γιγί Τσεν (Yiyi Chen), 31 ετών, γνωστός και ως Τσίρον Τσεν (Chiron Chen), και Φνου Λνου (Fnu Lnu), γνωστή και ως Ερ Γιανγκ (Er Yang) και Ανίτα Γιανγκ (Anita Yang).

Οι Γουάνγκ και Τσεν συνελήφθησαν από πράκτορες της DEA νωρίτερα τον Ιούνιο και εμφανίστηκαν αρχικά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χονολουλού στις 9 Ιουνίου. Παρέμειναν υπό κράτηση και θα εμφανιστούν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν μετά την έκδοσή τους.

«Κατηγορήσαμε μια κινεζική εταιρεία πρόδρομων χημικών ουσιών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Κατηγορήσαμε και συλλάβαμε ορισμένα από τα άτομα που εργάζονται στην εταιρεία. Αυτό περιλαμβάνει ένα εταιρικό στέλεχος και έναν διευθυντή μάρκετινγκ», ανέφερε σε δήλωσή του ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Ντέμιαν Γουίλιανς (Damian Willians) της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

«Κρατούνται με αμερικανικές χειροπέδες. Και θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη σε αμερικανική δικαστική αίθουσα».

Η Amarvel Biotech, η οποία εδρεύει στην κινεζική πόλη Γούχαν, φέρεται να εξήγαγε «τεράστιες ποσότητες» πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Fentanyl και των αναλόγων του.

Η εταιρεία διαφήμιζε ανοιχτά στο διαδίκτυο τις αποστολές των θανατηφόρων χημικών ουσιών, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι τις προωθούσε σε πελάτες στο Μεξικό, εγγυώμενη «100 τοις εκατό μυστική αποστολή», μεταξύ άλλων στην Κουλιακάν, την πόλη καταγωγής του καρτέλ Σιναλόα.

Το καρτέλ Σιναλόα είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στο δυτικό ημισφαίριο και το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την τεράστια εισροή Fentanyl στις Ηνωμένες Πολιτείες τον τελευταίο καιρό.

Ένας Μεξικανός στρατιώτης φυλάει σκοπιά με φόντο γκράφιτι που συνδέονται με την εγκληματική ομάδα «Cartel de Sinaloa» (CDS), στην Πάλμας Άλτας, στην πολιτεία Ζακατέκας του Μεξικού, στις 14 Μαρτίου 2022. (Pedro Pardo/AFP/Getty Images)

 

Ανείπωτη τραγωδία

Δύο κατηγορητήρια που αποσφραγίστηκαν στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης επικεντρώνονται σε δύο κινεζικές εταιρείες και υπαλλήλους που εδρεύουν στην Κίνα, κατηγορώντας τους για συνωμοσία με σκοπό την κατασκευή και διανομή Fentanyl, μεταξύ άλλων αδικημάτων.

Το πρώτο κατηγορητήριο προσάπτει κατηγορίες στις Anhui Rencheng Technology Co. (Rencheng) Ltd. και Anhui Moker New Material Technology Co., ενώ το δεύτερο κατηγορητήριο προσάπτει κατηγορίες στην Hefei GSK Trade Co. Ltd, γνωστής και ως Hebei Gesuke Trading Co. Ltd. και Hebei Sinaloa Trading Co. Ltd.

Μισή ντουζίνα Κινέζοι υπήκοοι έχουν επίσης κατηγορηθεί για μια σειρά συναφών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παρασκευής Fentanyl και της συνωμοσίας για τελωνειακή απάτη.

«Όπως καταγγέλλεται, οι κατηγορούμενοι διακινούσαν εν γνώσει τους τα χημικά δομικά στοιχεία του Fentanyl στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, παρέχοντας μάλιστα συμβουλές για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αυτού του επικίνδυνου ναρκωτικού που προκαλεί ανείπωτες τραγωδίες στη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Μπρέον Πις (Breon Peace).

Οι κατηγορούμενες εταιρείες, μαζί με παρόμοιες εταιρείες, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εισροή του θανατηφόρου Fentanyl στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Οι χημικές ουσίες που παρείχαν οι εναγόμενες εταιρείες επέτρεψαν στα εν λόγω καρτέλ και σε άλλες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών να παράγουν σε μυστικά εργαστήρια στο Μεξικό σε μαζική κλίμακα Fentanyl, με σκοπό τη μετέπειτα διανομή της στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ανακοίνωσή του.

Σε άλλο σημείο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της επιδημίας των οπιοειδών, το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε επτά οντότητες και έξι άτομα στην Κίνα στα τέλη Μαΐου, κατηγορώντας τους ότι επέτρεψαν την παραγωγή πλαστών χαπιών με Fentanyl.

Επίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πρόσφατα τον νόμο «Halt All Lethal Trafficking (HALT) of the Fentanyl Act» («Σταματήστε Όλη τη Θανατηφόρα Διακίνηση του Fentanyl»), ο οποίος αποσκοπεί στην αυστηροποίηση των ποινών για τη διακίνηση του Fentanyl.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε