Σάββατο, 13 Απρ, 2024
(Darwin Laganzon/Pixabay)

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ ηγείται 10 χωρών σε προσομοίωση κυβερνοεπίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Το ισραηλινό Υπουργείο Οικονομικών φιλοξένησε στις 9 Δεκεμβρίου προσομοίωση μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με εκπροσώπους από δέκα χώρες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής άσκησης ασφαλείας με την ονομασία «Συλλογική Δύναμη».

Στόχος της άσκησης ήταν η αύξηση της διεθνούς «συνεργασίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση τυχόν ζημιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες», σύμφωνα με αποκλειστικό άρθρο του Reuters.

Η προσομοίωση «Συλλογική Δύναμη» έρχεται μετά το σχετικό συμπόσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) «Cyber Polygon 2021», όπου «συνολικά 200 οργανισμοί από 48 χώρες» εστιάζουν στη βελτίωση «της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως στρατηγική τους προτεραιότητα και επιδιώκουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στον τομέα της κυβερνοάμυνας».

«Όλοι γνωρίζουμε, αλλά εξακολουθούμε να δίνουμε ανεπαρκή προσοχή στο τρομακτικό σενάριο μιας ολοκληρωμένης κυβερνοεπίθεσης, η οποία θα σταματούσε πλήρως την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές, τις νοσοκομειακές υπηρεσίες, την κοινωνία μας στο σύνολό της», δήλωσε ο Κλάους Σβαμπ, πρόεδρος του WEF, στο Cyber Polygon 2020.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ταϊλάνδη, καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Η προσομοίωση κυβερνοεπιθέσεων είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Παγκόσμια Έκθεση του Ντουμπάι, προτού μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ σε μορφή τηλεδιάσκεψης «λόγω της παραλλαγής Όμικρον του COVID-19».

Το Reuters ανέφερε ότι αυτή η προσομοίωση «παιχνιδιού κυβερνοπολέμου» σχεδιαζόταν από την ισραηλινή κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο.

Η άσκηση, η οποία διήρκεσε πάνω από 10 ημέρες, περιελάμβανε μια πολύπλοκη επίθεση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, στην οποία τα σχέδια των επιτιθέμενων ήταν πολλά βήματα μπροστά από τα σχέδια των αμυνόμενων.

Σε αυτό το σενάριο, οι «εξελιγμένοι» παίκτες χρησιμοποίησαν διάφορους τύπους επιθέσεων που επηρέασαν τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και ομολόγων, τη ρευστότητα, την ακεραιότητα των δεδομένων και τις συναλλαγές μεταξύ εισαγωγέων και εξαγωγέων.

Η προσομοίωση περιελάμβανε επίσης ψευδείς ειδήσεις που προκάλεσαν μαζικό πανικό στις αγορές, διαρροή ευαίσθητων δεδομένων που αναδύθηκαν στο Dark Web, και στη συνέχεια μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στις τράπεζες.

Το «παιχνίδι κυβερνοπολέμου» ξεκίνησε με μια ταινία, με έναν αφηγητή να εξηγεί: «Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και ότι οι κυβερνήσεις βρίσκονταν υπό πίεση για να διαχειριστούν τον αντίκτυπο της επίθεσης, η οποία παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Οι τράπεζες απευθύνουν έκκληση για έκτακτη βοήθεια ρευστότητας σε πλήθος νομισμάτων για να σταματήσει το χάος, καθώς οι αντισυμβαλλόμενοι αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και περιορίζουν την πρόσβαση σε ρευστότητα, αφήνοντας τις τράπεζες σε σύγχυση και καταστροφή», είπε ο αφηγητής.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν ένα πολυμερές σχέδιο έκτακτης ανάγκης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης μιας σχετικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων συντονισμένων τραπεζικών αργιών, περιόδων χάριτος αποπληρωμής χρέους, συμφωνιών SWAP/REPO και συντονισμένης απεξάρτησης από τα κύρια νομίσματα.

Το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι τέτοιου είδους απειλές γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές μετά από αρκετές κυβερνοεπιθέσεις υψηλού προφίλ σε μεγάλες εταιρείες και κυβερνητικά ιδρύματα.

Οι οικοδεσπότες της προσομοίωσης πιστεύουν ότι η σημερινή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν θα μπορούσε να αντέξει μια τέτοια επίθεση και ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί οποιαδήποτε τέτοια ζημιά είναι ο πολυεθνικός συντονισμός μεταξύ κρατών και διεθνών οργανισμών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε