Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης φαίνονται σε πρόσφατη φωτογραφία αρχείου. (Ariana Drehsler/AFP via Getty Images)

Τουλάχιστον ένα παιδί έχει καταλήξει από την έξαρση ηπατίτιδας, ενώ οι αρχές λένε ότι δεν συνδέεται με τα εμβόλια COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα παιδί έχει καταλήξει και 17 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος από την έξαρση ηπατίτιδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε ενημερωτικό δελτίο του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, το οποίο ήρθε μετά από πανεθνικό συναγερμό από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι «συνεχίζονται οι αναφορές περαιτέρω κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης μεταξύ μικρών παιδιών».

«Δεν είναι ακόμη σαφές αν υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας ή αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα κρούσματα ηπατίτιδας που εμφανίζονται με τον αναμενόμενο ρυθμό αλλά δεν ανιχνεύονται. Ενώ ο αδενοϊός είναι μια πιθανή υπόθεση, οι έρευνες συνεχίζονται για τον αιτιολογικό παράγοντα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας θάνατος, ενώ 17 παιδιά -ή περίπου το 10% του συνόλου των παιδιών που έχουν προσβληθεί- έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος, ανέφερε ο ΠΟΥ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του τόπου όπου σημειώθηκε ο θάνατος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα περισσότερα κρούσματα με 114, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ. Ακολουθεί η Ισπανία με 13, στη συνέχεια το Ισραήλ με 12 και οι Ηνωμένες Πολιτείες με εννέα. Τα παιδιά που έχουν προσβληθεί κυμαίνονται από ενός μηνός έως 16 ετών, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Τα συμπτώματα όσων έχουν προσβληθεί περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, ίκτερο -ή κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών- και κοιλιακό πόνο.

Ερευνητές δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο COVID-19 σχετίζεται με την έξαρση ηπατίτιδας. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει «καμία σύνδεση» μεταξύ των κρουσμάτων και των εμβολίων.

«Οι υποθέσεις που σχετίζονται με παρενέργειες από τα εμβόλια COVID-19 δεν υποστηρίζονται επί του παρόντος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που έχουν προσβληθεί δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Άλλες μολυσματικές και μη μολυσματικές εξηγήσεις πρέπει να αποκλειστούν για την πλήρη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου», έγραψε ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, το CDC εξέδωσε πανεθνικό συναγερμό σχετικά με μια έξαρση ηπατίτιδας σε μια ομάδα παιδιών στην Αλαμπάμα. Ο οργανισμός δήλωσε ότι πέντε από αυτά τα εννέα παιδιά είχαν επίσης αδενοϊό τύπου 41.

«Πέντε παιδιατρικοί ασθενείς με σημαντική ηπατική βλάβη, εκ των οποίων τρεις με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οι οποίοι βρέθηκαν επίσης θετικοί σε αδενοϊό» αναφέρθηκαν από ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Αλαμπάμα στο CDC, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας. Τα παιδιά αυτά χαρακτηρίστηκαν υγιή από το CDC, το οποίο πρόσθεσε ότι δεν είχαν COVID-19, τη νόσο που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που μπορεί να προκληθεί από μια ιογενή λοίμωξη, το αλκοόλ, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ακεταμινοφαίνη, υψηλές δόσεις ορισμένων φυτικών συμπληρωμάτων, τοξίνες και διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Οι ιοί της ηπατίτιδας, οι οποίοι μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή του ήπατος.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε