Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Η αστυνομία συλλαμβάνει φοιτητές σε διαδήλωση κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Μινσκ, 1 Σεπτεμβρίου 2020. (Φωτογραφία AP)

Διαδηλωτές παρελαύνουν στο Μινσκ, παρά την κυβερνητική προειδοποίηση

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Μινσκ την Κυριακή ζητώντας την παραίτηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι μαζικές διαδηλώσεις δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης σχεδόν έναν μήνα μετά από τις εθνικές εκλογές στις οποίες διαπράχθηκε νοθεία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Πλήθη διαδηλωτών αψήφησαν μια κυβερνητική προειδοποίηση να μην περάσουν μπροστά από στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα. Κυμάτισαν ερυθρόλευκες σημαίες και φώναζαν: «φύγε!» και «είσαι ποντικός!».

Άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση κατά του Λευκορώσου επικεφαλής και της αστυνομικής βίας στο Μινσκ, 6 Σεπτεμβρίου 2020. (Tut.By via Reuters)

 

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring-96 δήλωσε ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι συνελήφθησαν. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ανέφερε ότι αρκετοί τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία διέλυσε μια διαδήλωση έξω από ένα κρατικό εργοστάσιο παραγωγής τρακτέρ.

Βίντεο που προβλήθηκε από το τοπικό μέσο TUT.BY έδειξε γυναίκες να φωνάζουν «ντροπή» σε μασκοφόρα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που έσερναν ανθρώπους για να τους συλλάβουν.

Ο Λουκασένκο έχει την εξουσία από το 1994 και, με υποστήριξη από τον παλιό σύμμαχο Ρωσία, έχει απορρίψει εκκλήσεις για νέες εκλογές από την Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, την βασική του αντίπαλο που διέφυγε σε εξορία δύο ημέρες μετά τις εκλογές.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε σε δήλωση ότι 91 διαδηλωτές συνελήφθησαν το Σάββατο, και ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια και «θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την καταστολή τέτοιων ενεργειών και θα σταματήσει παραβιάσεις της δημόσιας τάξης», την Κυριακή.

Συμμετέχουσα χειρονομεί μπροστά από φράγματα που έστησε η λευκορωσική αστυνομία, στην διάρκεια διαδήλωσης κατά της κυβέρνησης στο Μινσκ, 6 Σεπτεμβρίου 2020. (Tut.By via Reuters)

 

Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν επίσης την Τρίτη, όπου η αστυνομία κατέστειλε φοιτητικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Λουκασένκο.

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από πανεπιστήμια στο Μινσκ και παρέλασαν έως το κέντρο της πόλης και του υπουργείο Εκπαίδευσης. Η λευκορωσικές αρχές δεν ανακοίνωσαν αριθμό συλληφθέντων.

Σύμφωνα με το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, αρκετοί καθηγητές πανεπιστημίων συνελήφθησαν επίσης, και η αστυνομία ΜΑΤ ξυλοκόπησε πολλούς από τους συλληφθέντες φοιτητές. Ο Βαλεντίν Στεφάνοβιτς, εργαζόμενος του κέντρου, αποκάλεσε τους ξυλοδαρμούς «μια ανάρμοστη αντίδραση των αρχών κατά μιας ειρηνικής διαδήλωσης».

«Οι φοιτητές και τα πανεπιστήμια γενικότερα είναι μια εκρηκτική ομάδα», είπε ο Στεφάνοβιτς. «Οι αρχές φοβούνται πολύ απεργίες που θα αρχίσουν στα πανεπιστήμια και φέρουν εις πέρας πράξεις δημόσιου εκφοβισμού».

Η καταστολή της αστυνομίας αμέσως μετά τις εκλογές είχε ως αποτέλεσμα 7.000 συλληφθέντες, εκατοντάδες τραυματίες από λαστιχένιες σφαίρες της αστυνομίας, χειροβομβίδες κρότου, και ξυλοδαρμούς, και τουλάχιστον τρεις νεκρούς διαδηλωτές. Η αστυνομία σταμάτησε τότε να παρεμβαίνει στις διαδηλώσεις, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε πάλι την πίεση και άρχισε και την διάλυση των διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση κατέστειλε επίσης τον Τύπο, διώχνοντας κάποιους ξένους δημοσιογράφους και καταργώντας τις άδειες πολλών Λευκορώσων δημοσιογράφων.

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν φοιτητή σε διαδήλωση κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων, στο Μινσκ, 1 Σεπτεμβρίου 2020. (Φωτογραφία AP)

 

Η Τσιχανούσκαγια, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που θα ταξιδέψει στην Βαρσοβία για να συναντήσει τον Πολωνό πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα, είπε σε δήλωση το Σάββατο ότι η θέληση για διαδηλώσεις είναι μη αναστρέψιμη.

«Οι Λευκορώσοι έχουν ήδη αλλάξει, έχουν αφυπνιστεί και είναι αδύνατον να τους αλλάξετε πάλι στην προηγούμενη κατάσταση».

Οι δυτικές χώρες έπρεπε να ισορροπήσουν την συμπάθειά τους με ένα όλο και αυξανόμενο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στην Λευκορωσία, με μια επιθυμία να μην προκαλέσουν μια στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας. Η κρίση δοκίμασε την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα, σε μια περίοδο που οι χώρες αναζητούν τρόπο απάντησης στην δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνυ, που νοσηλεύεται πλέον στην Γερμανία.

Σε συνέντευξη στην Financial Times την Κυριακή, ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Λευκορωσία και να αντιμετωπίσει την ρωσική επιρροή, αλλιώς θα υπονόμευε την σοβαρότητα της εξωτερικής πολιτικής της.

«Μερικές φορές αντιδρούμε πολύ αργά και τα μέτρα μας είναι αδύναμα και δεν κάνουν καμία εντύπωση στην κοινωνία ή σε αυτούς στην εξουσία», είπε ο Λίνας Λινκεβίτσιους.

Η Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν επιβάλλει απαγόρευση εισόδου στον Λουκασένκο και σε 29 άλλους Λευκορώσους αξιωματούχους χωρίς να περιμένουν την υπόλοιπη ΕΕ να δράσει, δείχνοντας την έλλειψη υπομονής στην προσεκτική προσέγγιση της Δύσης.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε