Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Σε αυτήν τη φωτογραφία αρχείου, άνθρωποι περπατούν στην γέφυρα Millennium στο Λονδίνο. (Luke Tanis / Unsplash.com)

Η επιρροή του Πεκίνου στη Βρετανία μεταξύ των χειρότερων, λέει ερευνητής

Για δεκαετίες, το κινεζικό καθεστώς επιδίωξε να διαμορφώσει την γνώμη της Βρετανίας για την Κίνα, αλλά συμβαίνει αφύπνιση σε πολιτική και δημόσια σφαίρα, λέει ο συγγραφέας Κλάιβ Χάμιλτον

Γράφει η Sharon Hsu.

Πριν από την αναταραχή που προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία της COVID-19, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) είχε δημιουργήσει εκτεταμένα δίκτυα επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Αλλά περισσότερο από όλους είχαν διεισδύσει στην Βρετανία και στην Γερμανία, λέει ο Αυστραλός ερευνητής Κλάιβ Χάμιλτον, συν-συγγραφέας του «Κρυμμένου Χεριού: Εκθέτοντας πώς το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα Αναδιαμορφώνει τον Κόσμο». [Hidden Hand: Exposing How the Chinese Communist Party Is Reshaping the World.]

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ένα τεράστιο δίκτυο φορέων επιρροής και προσωπικού που για τουλάχιστον μερικές δεκαετίες προσπαθούν συστηματικά να υπονομεύσουν θεσμούς και πολιτικές διαδικασίες σε δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας», δήλωσε ο Χάμιλτον, καθηγητής δημοσίας ηθικής στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt στην Καμπέρα, στην Epoch Times.

«Το έπραξαν χρησιμοποιώντας πραγματικά πολύπλοκες και λεπτές τεχνικές επιρροής. Και ήταν πραγματικά πολύ επιτυχημένοι».

Το «Κρυφό Χέρι», εκπονημένο μαζί με την Μαρέικε Όλμπεργκ, ανώτερη συνεργάτιδα στο Πρόγραμμα Ασίας του Γερμανικού Ταμείου Marshall, μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης (think tank) περί κυβερνητικών στρατηγικών, εκθέτει τις εκτεταμένες επιχειρήσεις επιρροής του ΚΚΚ στις δυτικές δημοκρατίες.

Αλλά γιατί το ΚΚΚ μπαίνει σε τόσον κόπο;

Το τεράστιο ποσό χρημάτων και πόρων που επενδύθηκαν από το ΚΚΚ στις εκστρατείες εξωτερικής επιρροής του είναι «απαραίτητα για την ευρύτερη εκστρατεία του Σι Τζινπίνγκ για να καταστήσει την Κίνα κυρίαρχη δύναμη», δήλωσε ο Χάμιλτον.

«Η εκστρατεία για να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο δεν γίνεται κυρίως μέσω των παραδοσιακών μέσων για την δημιουργία στρατιωτικών δυνάμεων… αλλά αντ’ αυτού, διεξάγει πολιτικό πόλεμο, που πραγματοποιείται μέσω της επιρροής και της παρέμβασης, μαζί με τον πόλεμο πληροφοριών, τον διαδικτυακό πόλεμο, και ένα ή δύο άλλα στοιχεία αυτού», εξήγησε.

Η Βρετανία και η Γερμανία θεωρήθηκαν ότι έχουν πληγεί περισσότερο «λόγω του ρόλου τους στον κόσμο και λόγω της αφέλειας των κορυφαίων ελίτ σε αυτές τις χώρες» στην πολιτική, τις επιχειρήσεις, τον ακαδημαϊκό, τον πολιτιστικό και τον ειδησεογραφικό χώρο, είπε.

Ο Χάμιλτον λέει ότι υπήρξε σημαντική αλλαγή στην Βρετανία τους τελευταίους μήνες, αλλά προειδοποίησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να γιορτάζουμε».

Η «αναστροφή» σχετικά με το 5G της Huawei

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο την απαγόρευση της αγοράς νέου εξοπλισμού 5G από την Huawei από τις 31 Δεκεμβρίου και την αφαίρεση όλου του εξοπλισμού Huawei μέχρι το τέλος του 2027. Αυτό ανέτρεψε την απόφαση που ελήφθη τον Ιανουάριο που επέτρεψε την συμμετοχή του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα έως 35 τοις εκατό στα μη ευαίσθητα τμημάτα του δικτύου 5G.

Ακούγοντας την αρχική απόφαση που επέτρεπε παρουσία της Huawei στο δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Χάμιλτον είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του «ήταν πραγματικά απογοητευμένοι για το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε ουσιαστικά να εναντιωθεί στα αποδεικτικά στοιχεία» που οδήγησαν την Αυστραλία να αποκλείσει την Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας, περισσότερο από δύο χρόνια πριν.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας ήταν αφελείς», είπε ο Χάμιλτον, προσθέτοντας ότι γνώριζαν πράγματα για τις ρωσικές τακτικές, αλλά «δεν νομίζω ότι κατάλαβαν τι ήταν το ΚΚΚ, πώς λειτουργεί, πώς επηρεάζει τα πράγματα και τι απειλή θέτει».

Το συμπέρασμα ότι «ναι, η Huawei μπορεί να είναι λίγο πρόβλημα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αν θέσουμε σε εφαρμογή κάποιους μηχανισμούς παρακολούθησης και ελέγχου, τότε βασικά… όλα θα πάνε καλά» ήταν «παράλογο», είπε ο Χάμιλτον.

Το λογότυπο της κινεζικής εταιρείας Huawei εμφανίζεται στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου Huawei στο Λονδίνο στις 14 Ιουλίου 2020. (Daniel Leal-Olivas / AFP μέσω Getty Images)

 

Η στροφή 180 μοιρών λίγους μήνες αργότερα πιθανότατα δεν οφείλεται σε αλλαγή στοιχείων, αλλά σε αλλαγή στο πολιτικό περιβάλλον, λέει ο Χάμιλτον.

«Νομίζω ότι η επιρροή των συμβουλών πληροφοριών… υπερφαλαγγίστηκε από τα δυνατά μηνύματα της πραγματικότητας, δεδομένου του τι συνέβη σε Γουχάν και Πεκίνο ως αποτέλεσμα της COVID [πανδημίας], και ιδιαίτερα τι συνέβη στο Χονγκ Κονγκ, για να μην αναφέρουμε την Σιντζιάνγκ», είπε.

«Το να φέρουν στο βασικό δίκτυο επικοινωνιών της Βρετανίας, αυτήν την εταιρεία με τους στενούς συνδέσμους με τον “Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό” … απλώς την έκανε να φαίνεται πολύ, πολύ επικίνδυνη και αντίθετη προς το συμφέρον της Βρετανίας».

Μια εξέγερση από τους απλούς βουλευτές των συντηρητικών, που συνήθως δεν τους δίνεται μεγάλη προβολή, πρόσθεσε πίεση για την αντιστροφή της απόφασης περί Huawei.

«Υπήρξε μια αφύπνιση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η [Κίνα] είναι ένα σημαντικό επίκεντρο ανησυχίας. Και αρχίζουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό», είπε ο Χάμιλτον.

«Κρυφό Χέρι: Εκθέτοντας πώς το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα Αναδιαμορφώνει τον Κόσμο», συλλογικό έργο των Κλάιβ Χάμιλτον και Mareike Ohlberg, που αποκαλύπτει την μαζική και περίπλοκη λειτουργία επιρροής του κινεζικού καθεστώτος επί της Δύσης.

 

Το κλαμπ της Ομάδας των 48

Ένα από τα θέματα που συζητώνται στο βιβλίο είναι το κλαμπ της Ομάδας των 48, ένας χαμηλού προφίλ (μέχρι πρόσφατα) οργανισμός δικτύωσης που γεννήθηκε από μια προσπάθεια δημιουργίας στενότερων εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και Κίνας στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ήταν το «έργο τριών μυστικών μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας»: του ιδρυτή Τζακ Πέρρυ, Ρόλαντ Μπέργκερ και Μπέρναρντ Μπάκμαν, γράφουν οι συγγραφείς.

Ο Στίβεν Πέρρυ, γιος του Τζακ Πέρρυ, είναι ο τρέχων πρόεδρος του κλαμπ.

Το όνομα του κλαμπ προήλθε από μια εμπορική αποστολή αντιπροσώπων στην Κίνα, αποτελούμενη από 48 Βρετανούς επιχειρηματίες το 1954, κατά την διάρκεια εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας για την συμμετοχή της στον πόλεμο της Κορέας.

Σε αυτό το πλαίσιο, «το κλαμπ ανέπτυξε γρήγορα ένα απαράμιλλο επίπεδο εμπιστοσύνης και οικειότητας με την κορυφαία ηγεσία του ΚΚΚ και έχει καταφέρει να γίνει το πιο ισχυρό όργανο επιρροής και συγκέντρωσης πληροφοριών του Πεκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο», οι Χάμιλτον και Όλμπεργκ εξηγούν στο βιβλίο τους.

Το κλαμπ «έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, ένας πολύ σημαντικός οργανισμός δικτύωσης υπέρ του Πεκίνου με συνδέσμους στα υψηλότερα επίπεδα των βρετανικών ελίτ», είπε ο Χάμιλτον.

Μεταξύ των μελών που αναφέρονται στο βιβλίο είναι γνωστοί πολιτικοί, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ, οι πρώην αναπληρωτές πρωθυπουργοί Μάικλ Χέζελτιν και ο Τζον Πρέσκοτ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρω, και ο πρώην επίτροπος ευρωπαϊκού εμπορίου Πίτερ Μέντελσον.

Στην λίστα περιλαμβάνονται επίσης διευθυντές σχολών στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, στελέχη μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, ένας απόστρατος στρατηγός, πέντε πρώην Βρετανοί πρεσβευτές στο Πεκίνο και άτομα που συνδέονται στενά με την Τράπεζα της Αγγλίας, την Goldman Sachs (Γκόλντμαν Σακς) και την JPMorgan (Τζέι-Πι Μόργκαν).

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο Στίβεν Πέρρυ είχε μιλήσει από κοντά με τον Κινέζο επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ τον Οκτώβριο του 2018, δυνατότητα που δεν έχουν Βρετανοί διπλωμάτες, γεγονός που δείχνει την σημασία του κλαμπ για την ηγεσία του ΚΚΚ.

Μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, μερικές φορές σε συνεργασία με την κινεζική πρεσβεία, το κλαμπ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της βρετανικής γνώμης για το κινεζικό καθεστώς, έγραψαν οι συγγραφείς.

Από τη στιγμή που εκδόθηκε το βιβλίο, ο Χάμιλτον είπε ότι είχαν λάβει απειλή νομικής δράσης από το κλαμπ της Ομάδας των 48.

«Ωστόσο, αποδείξαμε, νομίζω, σε μια πολύ λεπτομερή απάντηση ότι, στην πραγματικότητα, έχουν πολλά να κρύψουν. Και, στην πραγματικότητα, αν επρόκειτο να ασκήσουν νομική αγωγή εναντίον μας, θα αποκαλύπτονταν πολλά περισσότερα σε δημόσιο χώρο», είπε.

Μια άλλη απειλή ήρθε από ένα άτομο για το οποίο μίλησαν στο βιβλίο.

«Αυτό το άτομο έχει επίσης λειτουργήσει για λογαριασμό του Πεκίνου σε πολύ υψηλά επίπεδα στις ελίτ της Βρετανίας», δήλωσε ο Χάμιλτον. «Ως αποτέλεσμα αυτής της απειλής, καταρτίσαμε έναν εξαιρετικά λεπτομερή φάκελο σχετικά με τους πολύ περίεργους συνδέσμους αυτού του ατόμου στο δίκτυο του Κομμουνιστικού Κόμματος και συγκεκριμένα στο Τμήμα Εργασίας του Ενιαίου Μετώπου».

Δεν έχουμε δυσφημίσει κανέναν, λέει.

«Αυτό που κάναμε είναι να παρέχουμε στο βρετανικό κοινό μια λεπτομερή περιγραφή ορισμένων εκ των επιχειρήσεων επιρροής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε αυτήν τη χώρα».

Το κλαμπ της Ομάδας των 48 έχει εκδώσει δύο δηλώσεις από τότε που εκδόθηκε το βιβλίο. Και στις δύο δηλώσεις, το κλαμπ τόνισε ότι δεν είχαν κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον των συγγραφέων όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης και δήλωσε ότι η ομάδα δεν έχει επίσημη σχέση με κανέναν οργανισμό εντός ή εκτός της Κίνας.

Το κλαμπ της Ομάδας των 48 δεν απάντησε σε αίτημα της Epoch Times για σχόλιο.

Γιατί έχουν εξαπατηθεί οι βρετανικές ελίτ;

Πολλοί άνθρωποι υψηλών θέσεων, τους οποίους θα περίμενε κανείς να καταλαβαίνουν λίγο περισσότερο, έχουν εξαπατηθεί από τις τεχνικές προσέλκυσης του ΚΚΚ, φαινόμενο που ο Χάμιλτον πιστεύει ότι έχει να κάνει τόσο με την ψυχολογία όσο και με την πολιτική.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται, στην ουσία, προς το συμφέρον του Πεκίνου, επειδή είναι αυτό που ο Βλαντιμίρ Λένιν ονόμασε “χρήσιμοι ηλίθιοι”, οι άνθρωποι που απλώς προσελκύονται χωρίς να καταλαβαίνουν τι κάνουν και τι είδους καθεστώς υπεραμύνονται στην πραγματικότητα», είπε ο Χάμιλτον.

«Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, ιδιαίτερα στην επιχειρηματική κοινότητα, που το κάνουν λόγω απληστίας και είναι πρόθυμοι να γίνουν εργαλεία για την προώθηση των κινεζικών συμφερόντων στην Βρετανία, επειδή είναι κερδοφόρα για αυτούς ή αναμένουν κέρδη. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για πολλούς ανθρώπους στην πόλη του Λονδίνου» (City of London, το επιχειρηματικό κέντρο του Λονδίνου).

«Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι με πιο κακόβουλους ακόμα στόχους που συνειδητά κάνουν αυτό που κάνουν επειδή υποστηρίζουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

«Και τι λέτε γι΄ αυτόν;»

Αν και είναι φυσικό για τις χώρες να προσπαθούν να επηρεάσουν η μία την άλλη, η επιρροή του ΚΚΚ είναι διαφορετική.

«Καταστρέφει με μαθηματική ακρίβεια, μέσω εκβιασμού και κεκαλυμμένων επιχειρήσεων, τις δραστηριότητες ή την λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας και την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Χάμιλτον.

«Αυτό που κάνει το ΚΚΚ, και είναι μια πολύ σκόπιμη στρατηγική την οποία επεξεργάστηκε προσεκτικά και εφάρμοσε ευρέως, είναι να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της δημοκρατίας – τον ελεύθερο τύπο, την ελευθερία του συνέρχεσθαι, τις εκλογές και ούτω καθεξής – προκειμένου να υπονομεύσει την δημοκρατική διαδικασία για την αύξηση της εξουσίας ενός ξένου έθνους επί των επικεφαλής λήψης αποφάσεων άλλων χωρών».

Ένα από τα πράγματα για τα οποία οι συγγραφείς προειδοποιούν στο βιβλίο είναι μια κοινή στρατηγική που χρησιμοποιείται για να υποβαθμίσει την επιρροή του ΚΚΚ και να την ονομάσει «καλοήθη ή τουλάχιστον όχι χειρότερη από οποιονδήποτε άλλον».

«Είναι μια τακτική που αποκαλέσαμε “και τι λέτε γι΄ αυτόν;”» είπε ο Χάμιλτον, εξηγώντας ότι οι άνθρωποι, ειδικά εκείνοι όπως ο ίδιος που βρίσκονται προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος, συχνά αναδεικνύουν τα κακά που έχουν προσαφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά οι δύο χώρες δεν μπορούν να συγκριθούν, είπε ο Χάμιλτον.

«Ακόμη και υπό τον Ντόναλντ Τραμπ … οι θεσμοί της δημοκρατίας συνεχίζουν να λειτουργούν. … Υπάρχει ακόμα ελεύθερος τύπος. Υπάρχει ακόμα μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών. Πολιτικοί κρατούμενοι δεν ρίχνονται στην φυλακή. Τα δικαστήρια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα. Υπάρχουν εκλογές – ο Τραμπ μπορεί να χάσει. Και κανένα από αυτά δεν ισχύει στην Κίνα. Και είμαστε ελεύθεροι να επικρίνουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο θέλουμε».

Η δημόσια γνώμη αλλάζει

Αν και οι συγγραφείς παρατήρησαν στο βιβλίο τους ότι η κατάσταση στην Βρετανία «έχει περάσει το σημείο της μη επιστροφής», ο Χάμιλτον ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσει το μονοπάτι της Αυστραλίας.

«Η Αυστραλία έχει υποστεί ένα πραγματικό είδος αφύπνισης σχετικά [με την επιρροή του ΚΚΚ] με τρόπο που ελπίζω ότι η Βρετανία θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια», είπε.

Μετά την επιβολή ενός νέου νόμου «ασφαλείας» από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ, μια δημοσκόπηση που ανατέθηκε για την «Ομάδα Έρευνας για την Κίνα» αποκάλυψε ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι προτιμούν μια αυστηρότερη στάση έναντι του κινεζικού καθεστώτος και θα υποστηρίξουν στοχευμένες κυρώσεις ως απάντηση.

Στο τέλος, «είναι απλά θέμα αξιοπρέπειας», είπε ο Χάμιλτον.

«Όταν βλέπετε την βαρβαρότητα του Πεκίνου και των αντιπροσώπων του στο Χονγκ Κονγκ, όταν βλέπετε την βαρβαρότητα του συστήματος παρακολούθησης και καταπίεσης του Πεκίνου στην Σιντζιάνγκ, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι φυλακίζονται και υφίστανται ένα είδος πολιτιστικής πλύσης εγκεφάλου για να διαλυθεί η μουσουλμανική και ουιγουρική ταυτότητά τους, είναι φυσικό για κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο να αισθάνεται αποστροφή και να μην θέλει ένα καθεστώς ικανό για τέτοια πράγματα, να ασκεί οποιαδήποτε επιρροή στην χώρα του».

Η Jane Werrell του NTD, συγγενικού καναλιού της Epoch Times, συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε