Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Γενεύη, Ελβετία, 11 Δεκεμβρίου 2019. (Robert Hradil/Getty Images)

Η Κίνα εγκαταλείπει διαφωνία ορόσημο εναντίον της ΕΕ στον ΠΟΕ

Η Κίνα στις 15 Ιουνίου εγκατέλειψε τη διαφωνία ορόσημο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) που είχε στόχο να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να την αναγνωρίσει ως οικονομία αγοράς στις εμπορικές έρευνες.

Ο ΠΟΕ είναι ένα σύνολο 160 χωρών που συνεργάζονται σε διεθνή εμπορικά θέματα βάσει κανόνων που παρήχθησαν από διαπραγματεύσεις και εποπτεύεται από ένα διοικητικό σύστημα που εδρεύει στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.

Σύμφωνα με σημείωμα της Γραμματείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η Κίνα επέτρεψε τη λήξη της διαφωνίας, ενώ αρχικά την είχε δημιουργήσει στα τέλη του 2016, ζητώντας διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με ορισμένες διατάξεις του κανονισμού της ΕΕ που αφορούν τον καθορισμό κανονικής αξίας για «χώρες που δεν έχουν ελεύθερη οικονομία» σε διαδικασίες ελέγχου αθέμιτου ανταγωνισμού σχετικά με προϊόντα από την Κίνα.

Οι συνεδριάσεις για το ζήτημα άρχισαν εντός του ΠΟΕ στα τέλη Νοεμβρίου 2017 και, εκείνη την εποχή, ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι αυτό το ζήτημα είναι η «πιο σοβαρή δικαστική διαδικασία που έχουμε τώρα στον ΠΟΕ», σημειώνοντας, «έχω κάνει είναι πολύ σαφές ότι μια κακή απόφαση σχετικά με το καθεστώς της ανελεύθερης οικονομίας της Κίνας … θα ήταν κατακλυσμική για τον ΠΟΕ».

Η Κίνα είχε χάσει μια μερική απόφαση επί του θέματος πέρυσι αφού ο ΠΟΕ απέρριψε το επιχείρημα ότι η συμφωνία του Πεκίνου για ένταξη στον ΠΟΕ το 2001 της έδωσε αυτόματα το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται ως ελεύθερη οικονομία σε έρευνες αντιντάμπινγκ [αθέμιτου ανταγωνισμού με «σκότωμα» τιμών] μετά από 15 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ ανέφεραν ότι τα κινεζικά αγαθά — ιδίως προϊόντα όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο— εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένα λόγω των επιδοτήσεων και της υπερπαραγωγής που υποστηρίζεται από το κράτος, δίνοντας στους Κινέζους εξαγωγείς ένα άδικο πλεονέκτημα.

Η διαμάχη είχε γίνει εκρηκτικό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί να παραιτηθεί από τον ΠΟΕ εάν ο οργανισμός δεν «κάνει το σωστό».

Ένας εμπορικός αξιωματούχος σχετικός με την υπόθεση είπε στο Reuters ότι πολύ μεγάλο μέρος της εξέτασης είχε αποφάσεις εναντίον του Πεκίνου, ώστε το Πεκίνο επέλεξε να κλείσει το θέμα πριν το αποτέλεσμα γίνει επίσημο.

«Έχασαν τόσο πολύ που δεν ήθελαν καν να δει ο κόσμος το σκεπτικό της επιτροπής», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Χωρίς απόφαση του ΠΟΕ υπέρ του Πεκίνου, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς σε φτηνές ή υπερβολικά φθηνές εισαγωγές από την Κίνα κατά περίπτωση, αγνοώντας τον ισχυρισμό της ότι τιμολογήθηκαν δίκαια.

Την ίδια ημέρα που η Κίνα επέτρεψε τη λήξη της διαφοράς, η ΕΕ ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εμποδίσει τις επιδοτήσεις του Πεκίνου στους εξαγωγείς. Το σύνολο των 27 χωρών θα παρουσιάσει επίσης μια πρόταση αυτή την εβδομάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από κινεζικές εξαγορές.

Με ρεπορτάζ από το Reuters.

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε