Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Τέντρος Αντάνομ, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάνει χειραψία με τον Κινέζο επικεφαλής Σι Τζινπίνγκ πριν από μια συνάντηση στο κυβερνητικό μέγαρο στο Πεκίνο, Κίνα, 28 Ιανουαρίου 2020. (Naohiko Hatta / Pool via Reuters)

Η πανδημία του ιού του ΚΚΚ θα μπορούσε να προληφθεί εάν Κίνα, ΠΟΥ ενεργούσαν διαφορετικά: Έρευνα μελών Κογκρέσου

Γράφει η Mimi Nguyen Ly.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «υπεύθυνοι» για την εξάπλωση του ιού του KKK και η παγκόσμια πανδημία θα μπορούσε πιθανότατα να είχε αποφευχθεί αν είχαν ενεργήσει διαφορετικά, σύμφωνα με έρευνα Ρεπουμπλικανών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το ΚΚΚ συμμετείχε ενεργά σε προσπάθειες απόκρυψης πληροφόρησης σχετικά με την εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ, επίσης γνωστού ως νέου κορωνοϊού, και ο ΠΟΥ επέτρεψε την απόκρυψη επαινώντας το ΚΚΚ και «παπαγαλίζοντας» την αφήγησή του, σύμφωνα με έρευνα (pdf) που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα από Ρεπουμπλικανούς μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΚΚΚ συμμετείχε ενεργά στην κάλυψη που σχεδιάστηκε για να αποκρύψει δεδομένα, να κρύψει σχετικές πληροφορίες δημόσιας υγείας και να καταστείλει γιατρούς και δημοσιογράφους που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο», ανέφερε η έρευνα των 90 σελίδων.

«Η έρευνα δείχνει ότι το ΚΚΚ θα μπορούσε να έχει μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων στην Κίνα έως και 95 τοις εκατό αν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου και αν είχε ανταποκριθεί στην εκδήλωση της επιδημίας με τρόπο συμβατό με τις βέλτιστες πρακτικές», συνέχισε η έρευνα, επικαλούμενη μια μελέτη του Medrxiv, ενός ιστότοπου που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και δημοσιεύει ιατρικά έγγραφα που δεν έχουν αξιολογηθεί από τρίτους, και βρίσκονται στο στάδιο πριν από την επίσημη δημοσίευση. «Είναι πολύ πιθανό ότι η παρούσα πανδημία θα είχε αποφευχθεί».

Ο Μάικλ ΜακΚολ (Ρ-Τέξας), ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανός της επιτροπής, έγραψε σε δήλωσή του: «Είναι σαφέστατο ότι εάν το ΚΚΚ ήταν διαφανές και ότι εάν ο επικεφαλής της ΠΟΥ ενδιαφερόταν περισσότερο για την παγκόσμια υγεία από ό,τι για την ευχαρίστηση του ΚΚΚ, ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και η εκτεταμένη οικονομική καταστροφή θα μπορούσε να είχε μετριαστεί».

Ο βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ (Ρ-Τεξας) στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, 15 Οκτωβρίου 2019. (Tasos Katopodis / Getty Images)

 

«Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει να κάνουμε τόσο το ΚΚΚ όσο και τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος, να υποστούν τις συνέπειες για τα δεινά που επέφεραν στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η έρευνα παρέχει τέσσερις συστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την έκκληση για αλλαγή της ηγεσίας στον ΠΟΥ, την επανένταξη της Ταϊβάν στον ΠΟΥ ως παρατηρήτριας και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR).

Καλεί επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκτελέσουν μαζί με κράτη μέλη και την Ταϊβάν, διεθνή έρευνα επί των προσπαθειών συγκάλυψης της επιδημίας από το ΚΚΚ και επί της αποτυχίας του ΠΟΥ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του υπό τους διεθνείς κανονισμούς υγείας.

Απόκρυψη από το ΚΚΚ

Η έρευνα ανέφερε ότι το ΚΚΚ είχε αρκετές πληροφορίες «όχι αργότερα από» τις 27 Δεκεμβρίου 2019, για να διαπιστώσει ότι ήταν «νομικά υποχρεωμένο» να ενημερώσει τον ΠΟΥ ότι το ξέσπασμα του ιού του ΚΚΚ στο Γουχάν μπορεί να αποτελεί Επείγουσα Κατάσταση Διεθνούς Ανησυχίας για την Δημόσια Υγεία (PHEIC), αλλά επέλεξε να μην το πράξει, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Αν ήταν διαφανές και ακολουθούσε τους διεθνείς υγειονομικούς κανονισμούς, το κυβερνών ΚΚΚ της Κίνας θα μπορούσε να είχε αποτρέψει περίπου τα δύο τρίτα των κρουσμάτων στην Κίνα πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου και θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να ανταποκριθεί καλύτερα στην επιδημία, ανέφερε η έρευνα.

Αντ’ αυτού, υπήρχαν «πολλαπλά, απαράδεκτα παραδείγματα παρενόχλησης και κράτησης Κινέζων γιατρών που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν άλλους για την πραγματικότητα της επιδημίας», σημείωσε η έρευνα.

Το ΚΚΚ κρατικοποίησε επίσης τον έλεγχο της ιατρικής αλυσίδας εφοδιασμού της Κίνας και διευκρίνισε ότι όλη η παραγωγή και διανομή ιατρικών προμηθειών — συμπεριλαμβανομένων των γραμμών παραγωγής άλλων κρατών στην Κίνα — προορίζονται για εγχώρια χρήση προκειμένου να συσσωρεύσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΕΑΠ) στην Κίνα, ανέφερε η έρευνα.

Φωτογραφία χειρουργικών μασκών προσώπου. (Mika Baumeister / Unsplash)

 

«Αυτό επέτρεψε στο [ΚΚΚ] να αυξήσει την παραγωγή μάσκας προσώπου από 20 εκατομμύρια σε πάνω από 100 εκατομμύρια την ημέρα, εις βάρος ξένων εταιρειών που επιτράπηκε να εξάγουν τα προϊόντα τους — αρκετοί κατασκευαστές δήλωσαν ότι η ΛΔΚ δεν θα τους επέτρεπε να εξάγουν ΕΑΠ που παράγεται στις εγκαταστάσεις τους», ανέφερε η έρευνα.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η κρατικοποίηση της παραγωγικής ικανότητας ξένων εταιρειών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των 3M και της General Motors, επηρέασε άμεσα την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών να προμηθεύσουν ΕΑΠ στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η έρευνα.

Το εργαστήριο P4 (Α) στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου Ιολογίας Γουχάν, στο Γουχάν, κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, 27 Μαΐου 2020. (Hector Retamal / AFP μέσω Getty Images)

 

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι το ΚΚΚ συνεχίζει να αρνείται να μοιραστεί εργαστηριακά δείγματα από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν που θα βοηθούσαν να ερευνηθεί αν το ερευνητικό ινστιτούτο ήταν παράγοντας για την δημιουργία της πανδημίας.

Κακοδιαχείριση του ΠΟΥ

Οι Ρεπουμπλικανικοί νομοθέτες δήλωσαν ότι ο ΠΟΥ των Ηνωμένων Εθνών «συμμετείχε στην εξάπλωση και την ομαλοποίηση της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης του ΚΚΚ».

«Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος συνεργάστηκε με την απόκρυψη του ΚΚΚ επαινώντας το ΚΚΚ για την “διαφάνειά” του, παρά τα εσωτερικά έγγραφα που δείχνουν την απογοήτευση του ΠΟΥ για την αποτυχία κοινοποίησης κρίσιμων δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τον ιό», ανέφερε η έρευνα.
«Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα παπαγαλίσει την ομιλία του ΚΚΚ αγνοώντας αντιτιθέμενες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές».

Ο ΠΟΥ απέτυχε επίσης να διερευνήσει ερωτήσεις και προειδοποιήσεις από την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ σχετικά με την πιθανή μετάδοση από τον άνθρωπο σε άνθρωπο του ιού του ΚΚΚ στις πρώτες ημέρες, ανέφερε η έρευνα.

Το λογότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα κεντρικά του γραφεία στην Γενεύη της Ελβετίας, 30 Ιανουαρίου 2020. (Denis Balibouse / Reuters)

 

Η Ταϊβάν δήλωσε ότι είχε γράψει στον ΠΟΥ και την Κίνα ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα στο Γουχάν, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αργότερα, στις 4 Ιανουαρίου, ο γιατρός Χο Πακ-λονγκ του Κέντρου Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (UHK) — μέλος του Συνεργαζόμενου Κέντρου Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων του ΠΟΥ — προειδοποίησε ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ήταν πιθανό να συμβαίνει ήδη.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, ο ΠΟΥ «έχει υποχρέωση να διερευνήσει ανεπίσημες αναφορές και προειδοποιήσεις όπως αυτές του ιατρού Χο», ανέφερε η έρευνα.
«Αν το έκανε ο ΠΟΥ, ο κόσμος θα είχε προειδοποιηθεί για την υψηλή πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεκαέξι ημέρες πριν το ΚΚΚ επιβεβαιώσει αυτό που ήδη γνώριζε ο ιατρός Χο».

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος είχε αρκετές πληροφορίες για να κηρύξει έκτακτη ανάγκη για δημόσια υγεία (PHEIC) έως τις 23 Ιανουαρίου, αλλά επέλεξε να μην το πράξει, γεγονός που παραβίασε τις υποχρεώσεις του ΠΟΥ. Η έρευνα ανέφερε επίσης ότι η απόφαση «φαίνεται να έχει πολιτικό χαρακτήρα και όχι επιστημονικό».

«Ο πρόεδρος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης εξήγησε ότι η έλλειψη σύστασης που να υποστηρίζει μια δήλωση PHEIC οφείλεται εν μέρει στην αρνητική πρόσληψη μιας τέτοιας δήλωσης από τους ανθρώπους στην ΛΔΚ που αντιμετωπίζουν την επιδημία», ανέφερε η έρευνα. «Φαίνεται αυτονόητο ότι αυτό αναφέρεται στο ΚΚΚ, όχι σε γιατρούς ή ασθενείς στο Γουχάν».

Ο ΠΟΥ επίσης «καθυστερούσε συστηματικά» σε σχέση με την επιστημονική κοινότητα στην τεχνική του καθοδήγηση ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Εκτός από το ότι δεν συνιστούσαν την ευρεία χρήση μάσκας για 130+ ημέρες, η καθοδήγησή τους για την μετάδοση μέσω στοιχείων του αέρα έχει επικριθεί ευρέως από ειδικούς στον τομέα της υγείας», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Ακολουθήστε την Mimi στο Twitter: @MimiNguyenLy

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε