Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Φωτογραφία: SEBASTIEN NOGIER / AFP / Getty Images

Οι επιστήμονες ερευνούν: η παρακολούθηση τρισδιάστατων ταινιών βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου ή όχι;

Βρετανοί επιστήμονες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση ταινιών σε 3D έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, οι ταινίες αποτρέπουν τις αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και προωθούν την εκπαίδευση του εγκεφάλου.

Η ανάθεση της μελέτης έγινε από την RealD, μια εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη εικονικών τεχνολογιών. Δύο νευρολόγοι συμμετείχαν άμεσα στα πειράματα: Οι Walker (Tril Labolatori) και Faganu (London College).

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε εκατό εθελοντές. Αρχικά, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα ειδικά σχεδιασμένο τεστ νοημοσύνης, παρόμοιο με το τεστ IQ. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε την ταινία κινουμένων σχεδίων “City of Heroes” σε 2D, η άλλη ομάδα σε 3D. Αφού παρακολούθησαν την ταινία, οι συμμετέχοντες στο πείραμα έκαναν ξανά το τεστ. Ταυτόχρονα, συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των ατόμων χρησιμοποιώντας μια συσκευή παρακολούθησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Αποτελέσματα των δοκιμών

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι η παρακολούθηση ταινίας σε 3D βελτίωσε την αντίληψη των πληροφοριών κατά 11%. Η αντίληψη των συμμετεχόντων στην προβολή 2D βελτιώθηκε μόνο κατά 2%. Επίσης, η ταχύτητα αντίδρασης κατά την παρακολούθηση 3D αυξήθηκε 5 φορές, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στην άλλη ομάδα. Η παρακολούθηση της τρισδιάστατης ταινίας αύξησε επίσης τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου κατά 23%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς. Η παρακολούθηση ταινιών 3D μπορεί να αποτρέψει αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα αντίδρασης. Αυτό θα βοηθήσει άτομα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν κρίσιμες καταστάσεις: στις υπηρεσίες διάσωσης, στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, στα ιατρικά επείγοντα, τους αθλητές, κ.λπ.

Μειονεκτήματα των τρισδιάστατων ταινιών

Ωστόσο, η μορφή 3D έχει και κάποια μειονεκτήματα εκτός από πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα, έχει σχεδιαστεί για άτομα με φυσιολογική όραση, για την οποία δεν μπορούν να υπερηφανεύονται όλοι. Για παράδειγμα, ο Τζόνι Ντεπ, ο Τρελός Καπελάς στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τη δική του ταινία σε 3D λόγω του γεγονότος ότι στο ένα του μάτι έχει μειωμένη όραση.

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, 5-12% των ανθρώπων στον κόσμο έχουν κάποιο βαθμό στερεοσκοπικής τύφλωσης. Αυτό τους εμποδίζει να παρακολουθούν τρισδιάστατες ταινίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παρακολούθηση τέτοιων ταινιών απαιτεί καλή όραση και στα δύο μάτια. Ο στραβισμός επίσης παρεμβαίνει. Εάν υπάρχει κάποιο από τα αναφερόμενα προβλήματα, τότε η παρακολούθηση μιας ταινίας θα προκαλέσει δυσφορία και πονοκέφαλο, καθώς τα μάτια δεν θα μπορούν να συνδυάζουν τις εικόνες 100%.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε