Τρίτη, 23 Απρ, 2024
Ο Τζεφ Μπέζος μιλάει μετά την απονομή του Βραβείου Αριστείας στη Διεθνή Αστροναυτική Ομοσπονδία (IAF) στη διάρκεια του 70ου Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου στην Ουάσινγκτον, στις 22 Οκτωβρίου 2019. (Mandel Ngan / AFP / Getty Images)

Ο Τζεφ Μπέζος καλείται να καταθέσει εθελοντικά ή να αντιμετωπίσει την «έννομη διαδικασία»

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιοσύνης κάλεσαν τον επικεφαλή της Amazon, Τζεφ Μπέζος να καταθέσει σε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για την εταιρεία του, απειλώντας για υποχρεωτική κλήτευση εάν δεν συμμορφωθεί.

Σε επιστολή της 1ης Μαΐου προς τον Μπέζος, επτά νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης Τζέρολντ Νάντλερ (D-NY) και του Προέδρου της Υποεπιτροπής Αντιμονοπωλιακού, Εμπορικού και Διοικητικού Δικαίου Ντέιβιντ Σίσιλιν (DR.I.), κατηγορούν την Amazon ότι μπορεί να έχει κάνει «παραπλανητικές και πιθανώς εγκληματικά ψευδείς» δηλώσεις για ορισμένες από τις ενέργειες της εταιρείας, σύμφωνα με μία έρευνα του Κογκρέσου.

Οι νομοθέτες αναφέρθηκαν σε ένα άρθρο της Wall Street Journal στις 23 Απριλίου στην οποία ισχυρίζεται ότι η Amazon χρησιμοποίησε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τρίτους πωλητές μέσα στην αγορά της, προκειμένου να αναπτύξει ανταγωνιστικά προϊόντα.

«Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, τότε η Amazon εκμεταλλεύτηκε τον ρόλο της ως η μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά στις ΗΠΑ για να υποκλέψει τα ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα μεμονωμένων πωλητών στην αγορά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να ανταγωνιστεί απευθείας με αυτούς τους πωλητές», έγραψαν οι νομοθέτες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιοσύνης Τζέρυ Νάντλερ (D-NY) παρευρίσκεται σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, στις 9 Απριλίου 2019. (Zach Gibson / Getty Images)

 

Η Amazon απάντησε στους ισχυρισμούς του άρθρου λέγοντας ότι οι ενέργειες των υπαλλήλων της παραβίαζαν την πολιτική της εταιρείας, ενώ το άρθρο ισχυρίζεται ότι κάποια μέλη του προσωπικού είπαν ότι η χρήση δεδομένων ανταγωνιστών όπως περιγράφεται παραπάνω είναι «τυπική διαδικασία λειτουργίας», άλλοι την ονόμασαν «κοινή πρακτική», και ακόμη και άλλοι είπαν ότι οι πολιτικές “δεν εφαρμόστηκαν ομοιόμορφα.”

Ένα στέλεχος της Amazon αρνήθηκε την ύπαρξη μιας τέτοιας πρακτικής σε δηλώσεις που έκανε σε επιτροπή ακρόασης τον περασμένο Ιούλιο, αναφερόμενος στις ίδιες πολιτικές της εταιρείας που απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες.

Οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που η ειδησεογραφική έκθεση είναι αληθής, τότε οι δηλώσεις του εκτελεστικού στελέχους της Amazon ενδέχεται να ισοδυναμούν με έγκλημα.

«Εάν οι αναφορές στο άρθρο της Wall Street Journal είναι ακριβείς, τότε οι δηλώσεις που έκανε η Amazon στην Επιτροπή σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας φαίνεται να είναι παραπλανητικές και πιθανώς εγκληματικά ψευδείς ή αναξιόπιστες», έγραψαν.

Στη συνέχεια είπαν «είναι ζωτικής σημασίας για την Επιτροπή να έρθει ο Μπέζος να καταθέσει, κατά προτίμηση οικειοθελώς.»

«Αν και περιμένουμε ότι θα καταθέσετε εθελοντικά, διατηρούμε το δικαίωμα να προσφύγουμε σε έννομη διαδικασία, εάν είναι απαραίτητο», έγραψαν.

Οι εκπρόσωποι της Amazon δεν απάντησαν με κάποιο άμεσο σχόλιο.

Ο ιδρυτής της Blue Origin, Τζεφ Μπέζος, μιλά στο 70ο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο στο Συνεδριακό Κέντρο Walter E. Washington στην Ουάσινγκτον, στις 22 Οκτωβρίου 2019. Έλαβε το Βραβείο Αριστείας της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας 2019 (IAF). (Mandel Ngan / AFP / Getty Images)

 

Ενώ η επιστολή έχει διμερή υποστήριξη, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός της επιτροπής, Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio), δεν την υπέγραψε. Σε μια δήλωση προς την Politico, εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόρνταν αμφισβήτησε τα κίνητρα των Δημοκρατικών στην επιτροπή.

«Φυσικά τα μέλη μας έχουν ερωτήσεις για την Amazon και θέλουν να λάβουν απαντήσεις για τον αμερικανικό λαό. Αναρωτιόμαστε όμως ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα των Δικαστικών των Δημοκρατικών», δήλωσε ο Ράσελ Ντάι, σύμφωνα με την Politico. «Νωρίτερα φέτος, είπαν ότι εταιρείες όπως η Amazon δεν πρέπει να υπάρχουν και θα πρέπει να διαλυθούν μόνο και μόνο επειδή είναι μεγάλες επιτυχημένες επιχειρήσεις».

Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio) στην Ουάσινγκτον σε μια φωτογραφία αρχείου. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

 

Νωρίτερα, ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϋ (R-Mo.) κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει μια ποινική αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Amazon σχετικά με αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο της Wall Street Journal.

«Αυτές οι πρακτικές είναι ανησυχητικές για τις μικρές επιχειρήσεις της Αμερικής, ακόμη και υπό συνηθισμένες συνθήκες», έγραψε ο Χόλεϋ σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρρ (pdf).

«Η ικανότητα της Amazon για συλλογή δεδομένων είναι σαν μια επιχείρηση με φυσική παρουσία να συνδέει μια κάμερα στο μέτωπο κάθε πελάτη», είπε, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση η Amazon αποτελούν σοβαρή ανταγωνιστική απειλή για τους παραδοσιακούς εμπόρους λιανικής πώλησης.

Η υποεπιτροπή δικαστικών αντιμονοπωλιακών υποθέσεων με επικεφαλής τον Cicilline διεξήγαγε μια εκτεταμένη έρευνα για τις εταιρείες Big Tech και τον αντίκτυπό τους στον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, εστιάζοντας στη Google, το Facebook, την Amazon και την Apple.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διεξάγουν επίσης αντιμονοπωλιακές έρευνες για τις τέσσερις αυτές εταιρείες, ενώ οι γενικοί εισαγγελείς και των δύο μερών έχουν πραγματοποιήσει έρευνες για τη Google και το Facebook.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο..

Ακολουθήστε τον Tom στο Twitter: @OZImekTOM

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε